Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007
Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία έδειξαν αδιαμφισβήτητα την τάση του τουρκικού λαού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν με το 47 % κέρδισε άνετα τις εκλογές αλλα δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, αφού το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα κατάφερε να περάσει το 10% που χρειαζόταν και να μπεί στη βουλή. Από στατιστικής απόψεως ο Ερτογάν είναι ο μεγάλος νικητής και παίρνει το πράσινο φως από το λαό να συνεχίσει το πρόγραμμά του. Παρ’ όλα αυτά μπροστά του έχει πολύ δρόμο και δύσκολο.

Το πρώτο και βασικότερο πρόβλημα είναι η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας (οπου ο Ερτογάν προωθεί τον Γκιουλ). Σε περίπτωση όμως που δεν θα υπάρξει πλειοψηφία και δεν θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , τον Οκτώβριο ο τουρκικός λαός θα καλεστεί στις κάλπες. Σε αυτό που καλείται ο πρωθυπουργός είναι με ποιον θα κάνει συμφωνία και με ποιους όρους. Το πιθανότερο είναι να πλησιάσει τους ανεξάρτητους κούρδους βουλευτές. Εκεί όμως έρχεται και το δεύτερο πρόβλημα, το κουρδικό.

Εάν ο Ερτογάν καταφέρει να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο θα είναι ακόμη δυνατότερος για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ήδη έχει ξεκινήσει από το 2005 την προσπάθεια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο.

Όλοι παραμένουν διακριτικοί σε ότι αφορά τις Ελλητουρκικές σχέσεις αλλα και το κυπριακό ζήτημα. Ελπίζω η Τουρκία να μην κλειστεί στον εαυτό της και το “βαθύ” κράτος να μην καταφέρει να επιβληθεί σε αυτή τη κυβέρνηση. Ο τούρκικός λαός έδειξε πως θέλει να προχωρήσει και να αλλάξει η κατάσταση που επικρατεί. Έδειξε πως δεν θέλει το στρατιωτικό κατεστημένο, ήτανε μια νίκη της δημοκρατίας που ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Τουρκία βγαίνει από την πολιτική κρίση μετά τις εκλογές.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This