Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της παιδείας βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα και απασχολεί έντονα την κοινωνία μας. Αιτία είναι φυσικά η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο φλέγον αυτό ζήτημα. Πραγματικά, η Ν.Δ. έχει καταφέρει με τις επιλογές και τους χειρισμούς της να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης και να προκαλέσει την αντίδραση μεγάλου μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας και προπαντός των ίδιων των φοιτητών. Τελευταίο κρούσμα της αποτελεί ο νόμος που ψήφισε πριν λίγο καιρό και αφορά τα κολλέγια και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών (Κ.Ε.Σ.).

Ο νόμος αυτός ρυθμίζει την ίδρυση, τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των κολλεγίων και των Κ.Ε.Σ. Στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η Ν.Δ. λοιπόν αντί να βελτιώσει, να ενισχύσει και να θωρακίσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και ιδίως το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, προβαίνει σε μια ακόμα κίνηση που συμβάλλει στην εμπορευματοποίηση της παιδείας μας. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος υποβαθμίζει τους αποφοίτους των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και θέτει σε αμφισβήτηση τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ακόμα, η ρύθμιση αυτή θα δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα, κυρίως στα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας: τα κολλέγια και τα Κ.Ε.Σ. θα απορροφήσουν αρκετούς νέους και έτσι θα αυξηθούν οι ήδη πολλές κενές θέσεις, που υπάρχουν στα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας.

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα για το χώρο της παιδείας. Εμείς λοιπόν αντιδρούμε και διαφωνούμε με το συγκεκριμένο νόμο και ζητούμε να μην εφαρμοστεί. Είναι βέβαιο ότι ο χώρος της παιδείας χρειάζεται αλλαγές, αλλά είναι εξίσου βέβαιο ότι ο νόμος για τα κολλέγια και τα Κ.Ε.Σ. δε θα δώσει τις απαιτούμενες και απαραίτητες λύσεις. Ως νέοι και προοδευτικοί πολίτες όμως, δε στεκόμαστε απλά στη διαφωνία, αλλά αντιπροτείνουμε λύσεις που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν σε μια συνολική αλλαγή της παιδείας μας προς το καλύτερο. Γιατί η νέα γενιά πρέπει πάντα να βγαίνει μπροστά με ιδέες, να διεκδικεί και να μη μένει αδρανής. Προτείνουμε λοιπόν:

- ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Καμία ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίσης, θέλουμε πανεπιστήμια αυτοδιοικούμενα και αυτόνομα,
- αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο 5% του Α.Ε.Π. και για την έρευνα στο 1,5% του Α.Ε.Π.,
- 40% απορρόφηση των κονδυλίων από το Δ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για την παιδεία και την έρευνα,
- χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών, βελτίωση των υποδομών και εισαγωγή εναλλακτικών τρόπων διδασκαλίας .


Νεολαία ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This