Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Δολοφονήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1991 κατα τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων.

Το χρονικό

Στην Πάτρα το κλίμα ήταν πολεμικό. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, ομάδες γονέων προσπάθησαν να ανακαταλάβουν τα υπό κατάληψη σχολεία. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και παρακομματικές οργανώσεις. Το μοιραίο βράδυ, 50 περίπου άτομα που αντιτίθετο στις καταλήψεις, και αφού είχαν δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο πρώην Πολυκλαδικό Λύκειο, κατέφτασαν στο 3ο Λύκειο. Εκεί, κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν το σχολείο, με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού Νικολόπουλου, Γιάννη Καλαμπόκα (και τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας). Οι μαθητές κατήγγειλαν ότι τους χτύπησαν και ειδοποίησαν ομοϊδεάτες τους συνδικαλιστές, καθηγητές και φοιτητές. Στο σημείο κατέφτασε και ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας. Λίγο μετά τις 10:30, ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, γνωστός για τις αριστερές του πεποιθήσεις, επιχείρησε να εισέλθει στο προαύλιο. Εκεί χτυπήθηκε από σιδερολοστό στο κεφάλι και τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Δήμαρχος Πατρέων έδωσε εντολή να μεταφερθεί με το δικό του όχημα στο νοσοκομείο. Όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα, ήταν ήδη αργά. Ο 38χρονος καθηγητής ήταν κλινικά νεκρός κατά την ώρα της μεταφοράς του. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε και επίσημα ο θάνατός του, την ίδια στιγμή που στο μεσοδιάστημα οι συμπλοκές στο 3ο Λύκειο συνεχίζονταν.
Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Βγήκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του.

Δεν ξεχνάμε τους αγωνιστές...




Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This