Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Ρούλης Κοκελίδης

Θεωρώ ότι ο δημόσιος και δημιουργικός διάλογος από τις στήλες των μέσων ενημέρωσης είναι μια σημαντική εξέλιξη. Πέρα από την ενημέρωση και την καταγραφή των απόψεων δίνεται η δυνατότητα για μια πιο ουσιαστική προσέγγιση των σύγχρονων προβλημάτων της χώρας μας. Εκτιμώ ότι συμφωνούμε με τον κ. Πετράκου Μιχαήλ, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας των οικολόγων πράσινων, ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική και οικονομική, είναι και κρίση αναπτυξιακού, παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου. Κοντολογίς η ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου είναι το ζητούμενο. Η πράσινη ανάπτυξη όμως, που είναι η διέξοδος από την κρίση, πρέπει να παράγει εισόδημα, νέες θέσεις εργασίας, ποιότητα ζωής, να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα με την οικολογική συνείδηση.

Η Ελλάδα έχει όλα τα φυσικά προσόντα, τη φυσική πρώτη ύλη για να γίνει πρωταγωνιστής της νέας ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή στα πλαίσια της νέας περιβαλλοντικής πολιτικής έχει πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες, συμμετέχοντας στις εργασίες της παγκόσμιας συνδιάσκεψης του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη και ιδρύοντας το υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικών αλλαγών. Να σημειώσουμε ότι έγινε πραγματικότητα ένα μεγάλο ζήτημα της κοινωνίας μας και των οικολογικών φορέων.
Το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ είναι αναμφισβήτητα στρατηγικής σημασίας για την χώρα και συνιστούν μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία. Συνεισφέρουν σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση, περνάμε από τα λόγια στην πράξη.
Νομίζω επίσης ότι συμφωνούμε με τους οικολόγους πράσινους στην σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Από το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ενεργειακή ένταση, προς ένα μοντέλο αποκεντρωμένων ενεργειακών πηγών, που είναι απευθείας πιο προσιτές και ελεγχόμενες από τους πολίτες, με λίγα λόγια ένα μοντέλο πιο δημοκρατικό.
Στο μεταβατικό στάδιο ο ρόλος της ΔΕΗ πρέπει να είναι καθοριστικός για τη νέα σύνθεση συμβατικών και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Η κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων στην Πτολεμαίδα και στην Φλώρινα που ενσωματώνουν τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες δημιουργούν ένα νέο τοπίο και δυναμώνουν τον ενεργειακό ρόλο της Δ. Μακεδονίας.
Παράλληλα η ΔΕΗ πρέπει να αναπροσαρμόσει το επιχειρησιακό της σχεδιασμό προκειμένου να γίνει πρωταγωνιστής της πράσινης ανάπτυξης αξιοποιώντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες.
Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, η ΔΕΗ, μαζί με το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, να ιδρύσουν ένα Ινστιτούτο Έρευνας ΑΠΕ και νέων τεχνολογιών στην περιοχή που είναι το ενεργειακό κέντρο της χώρας.
Το Ινστιτούτο Έρευνας ΑΠΕ μπορεί να δημιουργήσει καινοτομία. Θα μπορούσε να λειτουργήσει συντονιστικά και συνεργατικά με άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς της χώρας μας. Βασικός στόχος η αναβάθμιση της έρευνας στις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες.
Να μπει επιτέλους η Ελλάδα στην παραγωγή της νέας εποχής, να γίνει σοβαρός παραγωγός και εξαγωγέας εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υπηρεσιών της «πράσινης οικονομίας».
Συμφωνούμε με την πρόταση των οικολόγων πράσινων Δ. Μακεδονίας προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ για βιομηχανία κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού με βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, είναι μια θετική πρόταση που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Η Δ. Μακεδονία με τις ερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει η ατμομηχανή της πράσινης ανάπτυξης στην χώρα μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This