Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι εποχικά εργαζόμενοι στο ανασκαφικό έργο της περιοχής, βλέποντας να χάνεται η τρέχουσα περίοδος, αφού φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και ακόμη καθυστερεί η έναρξη των σχετικών εργασιών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας για τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών ο αριθμός των απασχολούμενων για φέτος προβλέπονταν στους 800. Έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αφού για την πλειοψηφία των εργαζομένων η απασχόληση αυτή -εξάμηνης περίπου διάρκειας τα τελευταία χρόνια- αποφέρει το κύριο ετήσιο εισόδημά τους.

Βασική αιτία της καθυστέρησης έναρξης των εργασιών φέρεται να είναι η έλλειψη πλαισίου από το Υπουργείο Πολιτισμού για την πρόσληψη του επιστημονικού εποχικού προσωπικού (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, γεωλόγοι)! Για την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού από φέτος έχουν θεσπιστεί κριτήρια ΑΣΕΠ, έχουν κατατεθεί στη Λ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων περί τις 1000 αιτήσεις για τις 800 θέσεις που προαναφέραμε και δε φαίνεται να υπάρχει εκεί πρόβλημα.


Ειδικότερα για τη λεκάνη της υπό δημιουργία λίμνης του Ιλαρίωνα το ανασκαφικό έργο προέβλεπε για φέτος την απασχόληση 200 ατόμων -οι μισοί περίπου στη θέση "Λογγάς" της Ελάτης-, έχουν διασφαλιστεί οι πόροι από τη ΔΕΗ ΑΕ και παρόλα αυτά οι εργασίες δεν ξεκινούν. Και ασφαλώς αυτό αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στη δοκιμαζόμενη από την κρίση του μαρμάρου περιοχή των Καμβουνίων που έχει φέρει σε απόγνωση τους εποχικά εργαζόμενους στην αρχαιολογική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση του φράγματος Ιλαρίωνα η καθυστέρηση των ανασκαφικών εργασιών θα δημιουργήσει παράπλευρα προβλήματα και καθυστερήσεις στην έναρξη της πλήρωσης της λίμνης που έχει προγραμματιστεί για το 2011 και ανατροπή του προγράμματος λειτουργίας του ΥΗΣ.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν διαφαίνεται άμεση επίλυση του προβλήματος. Καιρός να παρέμβουν οι τοπικοί πολιτειακοί παράγοντες…



Γ.Μ. www.mikrovalto.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This