Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Η ανακοίνωση από τους υπεύθυνους, του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, ότι τον Αύγουστο θα υπάρξει διακοπή της λειτουργίας του λόγω οικονομικών προβλημάτων, είναι ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας.



Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία, τους φορείς της κοινωνίας γενικότερα. Ο πρωταγωνιστής του Λαογραφικού Μουσείου, ο μεγάλος δάσκαλος Κώστας Σιαμπανόπουλος, όπως και όλες οι διοικήσεις του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα πραγματικό στολίδι. Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα κύτταρο πολιτισμού με εμβέλεια πανελλαδική.




Σήμερα όμως σε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, πρέπει να υπάρξει ένας νέος προγραμματισμός και πρωτοβουλίες, να αρχίσει ένας νέος κύκλος δράσης του Λαογραφικού Μουσείου. Είναι αναγκαίο σήμερα να ξεπερασθούν οι δυσλειτουργίες, να αναβαθμισθεί θεσμικά. Η τοπική και η νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συνεργασθούν για μια νέα πολιτική πολιτισμού. Να γίνει ο πολιτισμός συμμέτοχος στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής, της Δ. Μακεδονίας γενικότερα.


Για τη βιωσιμότητα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, οι φορείς, η πολιτεία οφείλουν να παρέμβουν και με μια συντονισμένη προσπάθεια να δώσουν, με μια νέα μορφή ενός φορέα νομικού προσώπου, μια καινούργια περίοδο που θα αναζωογονήσει και θα διευρύνει της δυνατότητας και της λειτουργίας του.


Άμεσα επίσης πρέπει:

Να γίνουν αλλαγές μουσιολογικές και με διάφορες εφαρμογές σε εκπαιδευτικό επίπεδο, να υπάρξει σύνδεση με τη νεολαία, τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Να επανδρωθεί με ειδικό προσωπικό από επιστήμονες της περιοχής, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις τους δίνουν πραγματικό αγώνα για να αποκτήσει το μουσείο σημαντικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.


Να διευρυνθεί ο άξονας των μουσείων Κοζάνης, Αιανής και των άλλων νομών της Δ. Μακεδονίας για να εμπλουτισθεί η πολιτιστική και τουριστική κίνηση.
Να ενταθεί η προσπάθειας ένταξης σε ειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Να δοθεί βαρύτητα στην καθημερινή συντήρηση.


Να ενταχθεί η ψηφιοποίηση του Λαογραφικού Μουσείου στο ΕΣΠΑ Δ. Μακεδονίας.
Σε όλες αυτές τις εξελίξεις ο ρόλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών να είναι ενεργητικός και ουσιαστικός.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον Κοκελίδη στο μουσείο γρήγορα.