Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τρίτη 20 Ιουλίου 2010
Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία στην χώρα μας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία η ανεργία ανήλθε στο 11,9% έναντι 11,6% τον Μάρτιο και 9,4% τον Απρίλιο του 2009.
Μέσα σε έναν χρόνο έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 130.000 εργαζόμενοι. Τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα είναι οι νέοι, στους οποίους το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 31%. Οι νέοι, το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, είναι ο κορμός της στρατιάς των 600.000 ανέργων. Ένας στους τρείς νέους είναι πλέον χωρίς εργασία.
Η ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες εξελίσσεται στο μείζον πρόβλημα της χώρας.
Η βαθιά κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και κυρίως η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που προβληματίζει, κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, καταστρέφει, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, κάθε ελπίδα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.
Το εφιαλτικό ποσοστό της ανεργίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους επιστήμονες οι οποίοι αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης προς τα ξένα πανεπιστήμια και τις ξένες αγορές.

Είναι μεγάλη πληγή για την Ελλάδα να διώχνει τα καλύτερα μυαλά και να ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες, τις γνώσεις τους και τις προσδοκίες τους στο εξωτερικό. Το πολιτικό σύστημα δυστυχώς δεν συνειδητοποιεί ότι καμιά σοβαρή χώρα δεν μπορεί να έχει προοπτική χωρίς την ενεργητική συμμετοχή της νέας γενιάς.
Στο μεταβατικό στάδιο μέχρι ν’ αρχίσει η παραγωγική ανάπτυξη, το σοβαρό αντίδοτο στην ανεργία είναι τα ειδικά προγράμματα και κίνητρα ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας.
Η Δυτική Μακεδονία πιάνει πρωτιά στην ανεργία με 16,1% και είναι η τρίτη περιφέρεια σε πανελλαδικό επίπεδο. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Με την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών το θέμα της ανάπτυξης και απασχόλησης πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών για νέες θέσεις εργασίας.
Είναι ανάγκη να πείσουμε την κοινωνία όχι με ευχολόγια περί μελλοντικής αναδιανομής, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις ότι υπάρχει σχέδιο, όχι απλώς διαχείρισης αλλά εξόδου από την κρίση.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ΔΕΗ άμεσα πρέπει:
Να πάρει πρωτοβουλίες για την κατασκευή των δύο μονάδων στη Δ. Μακεδονία όπου υπάρχει δυνατότητα να απασχοληθούν δεκάδες εργαζόμενοι.
Να προωθήσει επίσης τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών το γρηγορότερο δυνατό για να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης.
Να αναπροσαρμόσει τα δίμηνα και τα οχτώμηνα στις ανάγκες απασχόλησης στη Δ. Μακεδονία δίνοντας ευκαιρίες εργασίας στους εργαζόμενους που είναι μόνιμα άνεργοι.
Να βάλει τις βάσεις για την ανανεωμένη και δυνατή ΔΕΗ προωθώντας τις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Δ. Μακεδονία.
Τέλος να σταματήσει η κατασπατάληση του πόρου και να αξιοποιηθεί παραγωγικά στην ανάπτυξη και την ποιότητα της περιοχής μας.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κόμμα σου ψήφισε το μνημόνιο και τα εργασιακά που λένε πως οι πλούσιοι μπορούν να απολύουν πιο εύκολα,να πληρώνουν λιγότερα,κόψατε λεφτά και επιδόματα άρα λιγότερα λεφτά στην αγορά και ανεβάσατε τις τιμές στον Θεό με αποτέλεσμα να μην αγοράζει πλέον κανείς τίποτα(πριν 9 μήνες τα λέγατε τα ίδια στον Καραμανλή,δεν μπορεί να τα ξεχάσες).

Οπότε το να μιλάς ενώ ανήκεις στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον ειρωνικό.
Παραιτήσου αν έχεις.

Δημήτρης Ζιούζιος είπε...

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας ήταν σε λήθαργο, όλα όσο προέκυψαν δεν ήταν τυχαία, αλλα οι κυβερνήσεις της ΝΔ διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτήν την κατάντια. Φτάσαμε σε σημείο να μην μπορούμε ΚΑΝ να δανειστούμε !!! Κατα τη γνώμη σου δηλαδή θα έπρεπε να προχωρούσαμε σε στάση πληρωμών ΟΛΩΝ των υπαλλήλων, να κηρύξουμε πτώχευση και να επιστρέψουμε στη δραχμή; Ποια είναι η πρόταση σου; Γιατι το να κατηγορείς μόνο δεν αρκεί.

Ανώνυμος είπε...

"Το πρώτο ζητούμενο είναι λοιπόν η αποφυγή της καταστροφής. Και αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, ή, στη μοντέρνα οικονομική αργκό, χωρίς «haircut», «κούρεμα» των χρεών. «Το ύψος του θα μπορούσε να φθάσει το 50%» λέει. «Προς τον σκοπό αυτόν θα μπορούσε να συγκληθεί μια διάσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους,εκεί όπου γίνονται συνήθως τέτοιες συναντήσεις, στο Παρίσι ή στο Λονδίνο, για να καθοριστούν ένα χρονοδιάγραμμα και οι τεχνικές λεπτομέρειες»."

"Η αναδιάρθρωση, προσθέτει, δεν θα προκαλέσει πάντως- όπως διαδίδουν οι «Κασσάνδρες» της οικονομολογίας - την αποκοπή της Ελλάδας από τις αγορές. «Η εμπειρία από άλλες χώρες που δήλωσαν πρόσφατα αδυναμία πληρωμών, όπως η Αργεντινή και η Ρωσία, δείχνει ότι οι επενδυτές ξαναρχίζουν τις συναλλαγές μόλις δουν βελτίωση των οικονομικών τους» λέει."

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artId=343896&dt=18/07/2010#ixzz0uE0GjJcN

Για να μην θεωρήσεις ότι τα λέει απλά ένας ανώνυμος.
Αν θεωρείς ότι μπορεί ποτέ μια χώρα 10 εκατομμυρίων να αποπληρώσει ποτέ χρέος 500 δις(αυτά τα 500 δις θα γεννάν συνεχώς καινούργιο χρέος από τους τόκους).

Δες λίγο το κομμάτι που λέει :
"«Ήδη τώρα διαφαίνεται ότι μετά τη λήξη του πακέτου σωτηρίας το κρατικό χρέος και η επιβάρυνση από τους τόκους θα είναι αμετάβλητα» λέει. «Αυτό αποτρέπει τις αγορές από νέες επενδύσεις»."

Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αναδιάρθρωση και να "κουρέψουμε" το χρέος μας στην καλύτερη περίπτωση σε 3 χρόνια,γιατί να δώσουμε ότι έχουν και δεν έχουν οι εναπομείναντες πολίτες της μεσαίας τάξης στους τραπεζίτες πρώτα?
Γιατί να φορτώσουμε κι άλλα χρέη στην γενιά μας και στις επόμενες,ενώ μπορούμε να τα βάλουμε κάτω τώρα και να τα κουρέψουμε που είναι λιγότερα?

Νομίζω πως πρέπει να καταλάβουμε ότι τέρμα πια η λογική του αγίου πατερούλη Ανδρέα,δηλ. αυτό που μας έμαθε το "όλα τα φορτώνουμε στην επόμενη γενιά."

Δημήτρης Ζιούζιος είπε...

Και πάλι δεν απαντάς στην ερώτηση που σου έκανα. Το ζήτημα είναι πως δεν υπήρχε χρόνος γι αυτή τη κυβέρνηση και δυστυχώς για μένα η Ε.Ε. δεν βοήθησε καθόλου αλλά ίσα ίσα αυτοί ήταν που άνοιξαν το δρόμο προς το ΔΝΤ. Τα επόμενα χρόνια είναι πολύ κρίσιμα μιας και πρέπει να αλλάξουμε μια σειρά απο διαστρεβλώσεις που υπάρχουν στη χώρα μας και να δώσουμε ανάπτυξη. Αυτά όμως δεν γίνονται απο τη μια μέρα στην άλλη. Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει και στα επόμενα χρόνια.