Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Το Υπουργείο Εσωτερικών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κάνει δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου για την κάρτα του πολίτη. Στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.opengov.gr/ypes/?p=863 μπορεί κανείς να μπει και να εκφράσει την δική του γνώμη πάνω στις εξής θεματικές ενότητες:

  • Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη
  • Β. Τεχνικά Χαρακτηριστικά της Κάρτας Πολίτη
  • Γ. Σχεδιασμός Υλοποίησης της Κάρτας Πολίτη
  • Δ. Περιεχόμενο Προτάσεων της Διαβούλευσης

Τι είναι η κάρτα του πολίτη που σχεδιάζει το Υπουργείο:

Η Κάρτα Πολίτη που σχεδιάζουμε και θέτουμε σε διαβούλευση δεν υποκαθιστά απλά το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Αποτελεί κρίσιμο μέσο για την αποτελεσματικότερη, φιλικότερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Δημόσια Διοίκηση. Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει ένα βασικό όχημα για τη ταχύτατη μετάβαση στη νέα μετά-ΚΕΠ εποχή, για τη μετάβαση στην ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση. Η καθιέρωση της Κάρτας θα διευκολύνει την ευρύτατη ανάπτυξη υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για κάθε πολίτη της χώρας και θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ταχύτητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη-δημότη, τον πολίτη-ασφαλισμένο, τον πολίτη-φορολογούμενο, τον πολίτη-αγρότη, τον πολίτη-φοιτητή κ.λπ.


Η κάρτα από τη μία εξυπηρετεί σαφώς καλύτερα και γρηγορότερα τον πολίτη, αλλά από την άλλη είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις που εκφράζονται ως προς τη χρήση της.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να απαντηθεί από το Υπουργείο ποια προσωπικά δεδομένα θα περιέχει η κάρτα του πολίτη και ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτά.
Δεύτερον,ποιες θα είναι οι τεχνολογίες ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν ήδη παραδείγματα προς αποφυγήν όπως αυτό της Κροατίας.
Τρίτον, η κάρτα μετά την δημιουργία της, θα μπορεί να δεχτεί επιπλέον στοιχεία/τροποποιήσεις, εάν ναι πως θα γίνετε αυτό και από ποιόν;

Για μένα ΔΕΝ θα πρέπει να αποτελεί και μέσο οικονομικών συναλλαγών.
Για διασυνοριακή χρήση, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο τα στοιχεία που θα αναγράφονται επάνω στην κάρτα, όπως γίνεται σήμερα με την ταυτότητα. Δηλαδή, κανένα απο τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα δεν θα πρέπει να δίνονται εκτός της χώρας.
Θα πρέπει να υπάρχει δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση που αλλοιωθούν/παραποιηθούν τα στοιχεία.

Πραγματικά χρειάζεται μεγάλος διάλογος και πολύ σκέψη για το πώς θα λειτουργήσει η κάρτα του πολίτη. Με γνώμονα το συμφέρον του πολίτη και την διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων, πιστεύω πως πρέπει να ξεκινήσει πιλοτικά με τα ελάχιστα απαραίτητα δεδομένα. Κάθε βεβιασμένη κίνηση σε αυτό το ευαίσθητο θέμα μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This