Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ο Δήμος Σερβίων - Βελβεντού και οι Αντιστασιακές Οργανώσεις περιοχής Σερβίων σας προσκαλούν, την Κυριακή 13 Μαρτίου 2011, να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης των Σερβίων (6-3-1943) από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής.


Πρόγραμμα

  • Ώρα 10:30 - Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σερβίων
  • Ώρα 11:00 – Κεντρική Πλατεία Σερβίων Επιμνημόσυνη δέηση
  • Ομιλία από τον κ. Γεώργιο Παχίνη
  • Χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Περιφερειακού Συμβουλίου ΠΟΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας και τον Πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Νομού Κοζάνης
  • Κατάθεση στεφάνων – Σιγή ενός λεπτού – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου
  • Δεξίωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Βασίλειος ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μεταφέρω τους ακόλουθους στίχους που αφιερώνουν οι οργανώσεις της ΠΟΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας στη μνήμη των θυμάτων, ως φόρο τιμής και σεβασμού:

Σ' εσάς που σκοτωθήκατε
για την ελευθερία,
και με το αίμα γράψατε
τρισένδοξη ιστορία
Σ' εσάς που τόσο άδικα
χάσατε τη ζωή σας
και στην πατρίδα δώσατε
την ύστατη πνοή σας
Το χώμα νά 'ναι αλαφρό
και η μνήμη σας αιώνια
και αξέχαστοι να μείνετε
όσα κι αν περάσουν χρόνια.


Τι διαδραματίστηκε την 6η Μαρτίου 1943 εν συντομία (απο τον Χατζηαντωνίου Γιώργο)

Τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής (ένα τάγμα) από τη Λάρισα μετέφεραν πολεμικό υλικό στο κυκλωμένο από τους αντάρτες ιταλικό τάγμα στο Φαρδύκαμπο της Σιάτιστας, οπότε έπεσαν πάνω στην καμένη και ολοσχερώς κατεστραμμένη γέφυρα των Σερβίων. Όμως, ώσπου να την αναστηλώσουν πέρασε ολόκληρη εβδομάδα γι' αυτό και το περικυκλωμένο από τους Ελασίτες στο Φαρδύκαμπο ιταλικό τάγμα αναγκάστηκε να παραδοθεί στον ΕΛΑΣ με τον οπλισμό, υγειονομικό υλικό, τρόφιμα κ.λπ. Στο ίδιο αυτό διάστημα των 8-10 ημερών που χρειάστηκε να αναστηλωθεί η γέφυρα, οι Ιταλοί εξοργισμένοι και εκνευρισμένοι καίνε και καταστρέφουν τα πάντα και ως νέοι Βάνδαλοι, μετατρέπουν την πόλη σε κρανίου τόπο, εκτελούν ανυπεράσπιστους ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες, που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, οπότε και κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους. Ερείπια παντού, στάχτη-αποκαΐδια!
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This