Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011
Την παρέμβαση της ΕΕ για την αποτροπή δημιουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης κάνοντας ρητή αναφορά στην περίπτωση του Ακουγιού (Τουρκία).
ΑΓΚΥΡΑ Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία-μαμούθ για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες στο Ακούγιου, στη νοτιοανατολική ακτή της Τουρκίας, με κόστος 20 δισ. δολάρια. Η πυρηνική συμφωνία ήταν το επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής «ομοβροντίας» διακρατικών συμφωνιών τις οποίες υπέγραψαν ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Οι τροπολογίες του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκαν στην Οδηγία για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και στον Κανονισμό Χρηματοδότησης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, που είναι σε φάση επεξεργασίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, με τις τροπολογίες του ζητά την απαγόρευση της αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας.

Με αφορμή την κατάθεση των τροπολογιών, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

"Η απαγόρευση λειτουργίας πυρηνικών σταθμών και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων σε περιοχές έντονης σεισμικότητας είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτείται να αλλάξει. Την εποχή αυτή επεξεργαζόμαστε στο Κοινοβούλιο τη νομοθεσία για τα ραδιενεργά απόβλητα και είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ότι πήραμε τα μαθήματα από την καταστροφή στην Ιαπωνία.

Είναι απαραίτητο την ίδια στιγμή να ασκήσουμε κάθε πίεση σε χώρες όπως η Τουρκία ώστε να ακυρώσουν τα επικίνδυνα για τους κατοίκους τους καθώς και για όλους εμάς τους ευρωπαίους πολίτες σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας όπως το Ακουγιού".

Πραγματοποιήθηκε χθες (23.3.) στη Σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες συζήτηση για την κατάσταση στην Ιαπωνία μετά το σφοδρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

Με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας τόνισε ότι "Βεβαίως, η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση της ασφάλειας των συνήθων και σπουδαίων κατασκευών, βεβαίως διαθέτουμε αυστηρότατους κανονισμούς, η εφαρμογή των οποίων μειώνει την τρωτότητά τους, αλλά ο πρόσφατος γιγαντιαίος σεισμός, το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε, με χιλιάδες ανθρώπινα θύματα, με βιβλικές καταστροφές και με τις σοβαρότατες βλάβες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Fukushima, επιβάλλουν πάραυτα την αναθεώρηση ακόμη και την πλήρη αλλαγή της επικρατούσας άποψης για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων.

Η χωροθέτηση και ο σχεδιασμός τους θα πρέπει να γίνεται εξίσου με ακραία κριτήρια, με εκείνα τα ακραία φυσικά φαινόμενα στα οποία είναι δυνατόν να εκτεθούν.

Οι επιστήμονες εκτιμούν με υψηλό βαθμό βεβαιότητας, σε ποιές περιοχές μπορεί να συμβούν ισχυροί σεισμοί, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Οι πολιτικοί, επομένως, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προγραμματίζουν Πυρηνικά Εργοστάσια σε σεισμικά ενεργές περιοχές. Υπάρχουν σύγχρονοι, βιώσιμοι, έξυπνοι και αποτελεσματικοί τρόποι να καλύψουν οι σεισμογενείς χώρες το ενεργειακό τους ισοζύγιο. Στην αντίθετη περίπτωση, η ανθρώπινη ζωή φαίνεται να αντισταθμίζεται με το ενεργειακό πρόβλημα".



Μετά το τέλος της συζήτησης ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Αν αναλογιστούμε

1) τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί μόνο την τελευταία δεκαετία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη εξαιτίας των σεισμών, αλλά και άλλων ακραίων φυσικών φαινομένων (τυφώνες, πλημμύρες, κλπ.),

2) τις καταστροφικές και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον (π.χ. εκπομπή ραδιενέργειας, παραμόρφωση τοπίου, αλλοίωση της σύστασης του εδάφους, κλπ.),

3) τις απίστευτες οικονομικές επιπτώσεις (τρις δολάρια),

δεν είναι δυνατόν πλέον να εφησυχάζει η διεθνής κοινότητα. Για να αποφευχθεί ένας νέος πυρηνικός όλεθρος, θα πρέπει τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε η χωροθέτηση και ο σχεδιασμός των πυρηνικών εργοστασίων να γίνεται εξίσου με ακραία κριτήρια, με εκείνα τα ακραία φυσικά φαινόμενα στα οποία είναι δυνατόν να εκτεθούν.

Είμαι περισσότερο από σίγουρος ότι, μετά την απόφαση του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Γκίντερ Έτινγκερ για stress test στους ήδη λειτουργούντες πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ευρώπη, με πολύ αυστηρά κριτήρια, αλλά και την πρόταση της Υπουργού ΥΠΕΚΑ να διεξαχθούν οι δοκιμές αντοχής από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα καταδειχθεί η αναγκαιότητα λήψης δραστικών αλλαγών όσον αφορά όχι μόνο τη χωροθέτηση των Πυρηνικών Εργοστασίων, αλλά και το χρόνο λειτουργίας αυτών σε σχέση με την τεχνολογία κατασκευής τους".


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This