Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τρίτη 31 Μαΐου 2011
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του.

Αν και θα έπρεπε το κάπνισμα διαρκώς να μειώνεται, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Το 58% των ανδρών και το 32% των γυναικών καπνίζουν κάθε μέρα, ενω υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 24.000 άτομα στην Ελλάδα από αρρώστιες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Το θέμα είναι γιατί κανείς να καπνίζει; Γιατί αυτή η βλαβερή συνήθεια διαιωνίζεται και περνά απο γενιά σε γενιά; Τα προβλήματα που δημιουργεί στην υγεία, η κακοσμία που προκαλεί, το κιτρίνισμα των δοντιών και των χεριών απο τη νικοτίνη, το μεγάλο κόστος για την αγορά τσιγάρων (περίπου 1400 ευρώ το χρόνο)δεν φτάνουν για να σταματήσει κανείς  το κάπνισμα ή δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για μην το ξεκινήσουν; Παλιότερα που δεν γνωρίζαμε τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος, πολλοί το κάνανε για μόδα, για "μαγκιά". Το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά !!!

Πέρα όμως απο την βλαβερή αυτή συνήθεια για τον καπνιστή δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στον παθητικό καπνιστή. Αρκεί να σκεφτούμε πως ο παθητικός καπνιστής, όταν βρίσκεται σε κλειστό χώρο όπου καπνίζουν πολλοί, εισπνέει τόσο καπνό όσο αν κάπνιζε ο ίδιος 15 τσιγάρα χωρίς φίλτρο ή 35 με φίλτρο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 25%-33% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αφορά μη καπνιστές που έχουν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα. Ας σκεφτούν λοιπόν οι καπνιστές και τους υπόλοιπους γύρω τους και να εφαρμοστεί επιτέλους ο αντικαπνιστικός νόμος. Δεν είναι ένας νόμος που "τιμωρεί" τους καπνιστές αλλα αντίθετα που προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από το κάπνισμα είναι τεράστιες, καθώς σημαντικοί πόροι των εθνικών συστημάτων υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων δαπανώνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού καπνιστών (περίπου 3,7 εκατομμύρια), εκτιμάται ότι οι οικονομικές αυτές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η oικονομική «αιμορραγία» ανέρχεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα!

Τέλος, παραθέτω μερικά στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία  το κάπνισμα προκαλεί:

  • τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
  • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
  • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
  • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
  • το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα


    Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This