Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη 31 Μαΐου 2012
Το τσιγάρο αποτελεί μια από τις χειρότερες καθημερινές συνήθειες πολλών συνανθρώπων μας. Παρ' όλο που σήμερα γνωρίζουμε όσο ποτέ άλλοτε τα προβλήματα που δημιουργεί στην υγεία και σε πολλές περιπτώσεις στο θάνατο, δεν μειώνεται. Το να  το "κόψει" ο καπνιστής είναι πραγματικά δύσκολο και απαιτεί πάνω από όλα αποφασιστικότητα και επιμονή.

Παλιότερα το να είσαι καπνιστής ήταν "μόδα" ή "μαγκιά" . Σήμερα όμως έχει πάψει να ισχύει αυτό. Δεν προσδίδει στυλ αλλά ίσα ίσα η γνώση όλων των προβλημάτων που δημιουργεί στην υγεία, η δυσοσμία, το κιτρίνισμα των δοντιών και ο ενοχλητικός καπνός μόνο αρνητική εικόνα μπορούν να δημιουργήσουν.

Γιατί να ξεκινήσει κανείς το κάπνισμα; Για ποιο λόγο κανείς να βάλει σε περιπέτεια την υγεία του;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:


  • Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
  • Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο. Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
  • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
  • Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του και να αποφασίσει εαν θα καπνίσει ή όχι. Αλλά πραγματικά να το κάνει από επιλογή δική του. Δυστυχώς όταν το ξεκινήσει κανείς χρειάζεται πολύ κόπο για να καταφέρει να το κόψει. Όπως λένε και οι γιατροί "η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία".

Τέλος, όσοι είναι καπνιστές ας μην ξεχνούν και εμάς που δεν είμαστε και κυρίως τα μικρά παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτα να αναπνέουν τον "καρκίνο" που τους επιβάλλεται. 
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This