Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σταύρος Λαμπρινίδης, ορίστηκε ως ο πρώτος Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο διορισμός του κ. Λαμπρινίδη έγινε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από πρόταση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθι Άστον.

Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει την ευθύνη της χάραξης και της εφαρμογής της πολιτικής ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της εκπροσώπησης της ΕΕ στις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες και διαπραγματεύσεις για την προστασία και την προώθηση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη του συντονισμού των σχετικών πολιτικών και δράσεων του Συμβουλίου, της Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο χαρτοφυλάκιο του κ. Λαμπρινίδη ανήκουν θέματα όπως η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, των γυναικών, των μειονοτήτων και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων σε τρίτες χώρες, η εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου σε ένοπλες συγκρούσεις, η καταπολέμηση των βασανιστηρίων, η στήριξη και προστασία ΜΚΟ και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες όπου αυτά καταπατούνται, καθώς και η εκπόνηση των πολιτικών της ΕΕ για τον εκδημοκρατισμό και για την προώθηση και προστασία των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των πολιτών τρίτων χωρών.

Ο κ. Λαμπρινίδης διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2011.

Ήταν ευρωβουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2004 έως το 2011 και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής την περίοδο 2009-11.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου από το 2004 ως το 2009.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Λαμπρινίδης εργάσθηκε για την ανάδειξη των ζητημάτων που σχετίζονται με την προάσπιση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ και στον κόσμο.

Δείτε την προσωπική του ιστοσελίδα www.lambrinidis.gr


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This