Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Δευτέρα 22 Απριλίου 2013
Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τη χρήση κεριών και λαμπάδων. Σε χώρους με συνωστισμό κρατάμε τα αναμμένα κεριά ή λαμπάδες σε απόσταση ασφαλείας από τους διπλανούς μας.

Έχουμε τα παιδιά μας υπό την άμεση επιτήρησή μας, καθώς οι λαμπάδες τους είναι συνήθως διακοσμημένες με εύφλεκτα υλικά, τα οποία καλό είναι να αφαιρούνται εκ των προτέρων.

Η διακόσμηση των λαμπάδων θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Τα παιχνίδια, που διακοσμούν τις λαμπάδες, πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, που ισχύουν για τα παιχνίδια. Όμως, και πάλι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή, γιατί τα παιχνίδια, πάνω στις λαμπάδες, βρίσκονται, πολύ κοντά, στη φλόγα και μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να πιάσουν φωτιά.

Αν πρόκειται εμείς να αγοράσουμε λαμπάδες για παιδιά καλύτερα να προτιμήσουμε απλές, χωρίς εύφλεκτα υλικά επάνω τους, με το παιχνίδι ή το διακοσμητικό να αποσπάται εύκολα.

Τα διακοσμητικά κεριά, στη βάση τους ή στη συσκευασία τους, πρέπει να φέρουν οδηγίες ασφαλούς χρήσης, στα ελληνικά. Πολλές φορές, για τις οδηγίες αυτές χρησιμοποιούνται σύμβολα. Αν δεν καταλαβαίνουμε, πρέπει να ρωτήσουμε τον πωλητή.

Η ασφαλής χρήση των κεριών επιβάλλει:


  • Δεν αφήνουμε τα κεριά να καίγονται χωρίς επίβλεψη και ποτέ δεν ξεχνάμε να τα σβήσουμε πριν φύγουμε από το σπίτι.
  • Τοποθετούμε τα κεριά όρθια και σε άκαυστη και σταθερή βάση.
  • Τοποθετούμε τα κεριά, μακριά από εύφλεκτα υλικά όπως κουρτίνες, ξύλα, έπιπλα, βιβλία κ.λπ.
  • Δεν ανάβουμε κεριά κοντά σε παιδιά ή σε κατοικίδια ζώα.
  • Δε μετακινούμε ένα κερί, όταν είναι ακόμα αναμμένο ή ζεστό.
  • Δεν αφήνουμε κεριά να καούν, εντελώς.
  • Πριν ανάψουμε ένα κερί, αφαιρούμε τη συσκευασία του.
  • Δεν αγοράζουμε κεριά, που μοιάζουν με τρόφιμα, κυρίως αν υπάρχουν στο σπίτι μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι ή άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Κάποια κεριά περιέχουν εύφλεκτα υλικά, μέσα στο σώμα τους, π.χ. αποξηραμένα λουλούδια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, για να μην αναφλεχθούν αυτά τα υλικά.


Τα πασχαλινά αυγά, σοκολατένια ή ακόμα και πλαστικά, που περιέχουν παιχνίδια, δεν πρέπει να δίνονται, σε καμιά περίπτωση, σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα, από τα μικρά παιχνίδια που τα παιδιά μπορούν να καταπιούν και να πνιγούν. Στα σοκολατένια αυγά που περιέχουν παιχνίδια πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει προειδοποίηση στη συσκευασία ότι περιέχουν μικρά κομμάτια. Προσέχουμε, επίσης, την ημερομηνία λήξης των εν λόγω προϊόντων, καθώς και τις συνθήκες φύλαξής τους στο κατάστημα πώλησης. Τέλος, δεν επιτρέπουμε την αλόγιστη κατανάλωση σοκολατένιων αυγών από τα παιδιά, κυρίως όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους σχετιζόμενα με τη διατροφή (παχυσαρκία, ζαχαρώδη διαβήτη, αλλεργίες, υπερχοληστεριναιμία κλπ).

Οι βαφές αυγών είναι ελεγμένες  ασφαλείς προς χρήση. Αν παρόλα αυτά από λάθος χειρισμό περάσουν στο εσωτερικό του αυγού, καλό είναι να αφαιρείται το σημείο αυτό και να μην καταναλώνεται. Για όσους συνεχίζουν να έχουν ενδοιασμούς σχετικά με τη χρήση έτοιμων βαφών, εννοείται πως πάντα υπάρχει και η επιλογή κάποιας παραδοσιακής μεθόδου βαψίματος αυγών με φυσικά υλικά, όπως φύλλα από ξερά κρεμμύδια, παντζάρια, σπανάκι, σέλινο ή μαϊντανός, φλούδες λεμονιού & πορτοκαλιού, μούρα, κόκκινο λάχανο κλπ.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. εφιστά την προσοχή και ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά κινδύνους της υγείας των παιδιών μας. Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 24610-42282, ώρες 08:30 – 12:30.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This