Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013
Οι πολιτικοί ηγέτες καλούνται να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για τη συνθήκη για το εμπόριο όπλων - Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την άμεση και αυστηρή εφαρμογή της σωτήριας Συνθήκης σχετικά με το εμπόριο όπλων, καθώς 67 κράτη -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- υπέγραψαν τη συμφωνία ορόσημο στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα.

Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα απαγόρευε στις κυβερνήσεις τη μεταφορά συμβατικών όπλων σε χώρες όταν ξέρουν πως αυτά τα όπλα θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν, γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κατά μέσον όρο και εκατομμύρια εκτοπίζονται ή κακοποιούνται ως αποτέλεσμα ένοπλης βίας και συγκρούσεων.

Χώρες από κάθε περιοχή του κόσμου υπέγραψαν την ιστορική συνθήκη με την πρώτη ευκαιρία, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Γερμανίας, που είναι τρεις από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο. Οι ΗΠΑ -μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας όπλων στον κόσμο- δήλωσε ότι σχεδιάζει να υπογράψει τη συνθήκη σύντομα.

«Αν και το μελάνι δεν έχει ακόμα στεγνώσει στις σημερινές υπογραφές, η δέσμευση των χωρών-εξαγωγέων όπλων του κόσμου για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων ήδη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται», δήλωσε ο Brian Wood, επικεφαλής του Ελέγχου Όπλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Οι δηλώσεις υποστήριξης για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα αποδειχτούν ψευδείς, εάν οι αποφάσεις για την αποστολή όπλων στη Συρία και αλλού δεν συνάδουν με τις αρχές της Συνθήκης. Αυτή είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τις κυβερνήσεις να αποδείξουν ότι παίρνουν στα σοβαρά την εφαρμογή μιας συνθήκης που βάζει τον άνθρωπο και την ασφάλειά του ως προτεραιότητες.»

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, είναι σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει τα όπλα δεδομένου του ιστορικού της να στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι τα όπλα που παρέχονται σε ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ αυτός ο σημαντικός κίνδυνος παραμένει, δεν πρέπει να τους παρέχονται όπλα.

Η τελετή υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε μόλις δύο μήνες μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να υιοθετηθεί το κείμενο της συνθήκης, με 155 μέλη υπέρ και μόνο τρία κατά (Ιράν, Βόρεια Κορέα και Συρία). Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων απαιτεί τώρα την επικύρωση από πενήντα κράτη, προτού τεθεί σε ισχύ.

«Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο είναι ένα πραγματικά ιστορικό επίτευγμα. Με 67 χώρες να έχουν υπογράψει και πολλές άλλες να έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να υπογράψουν, υπάρχει πλέον μια επιτάχυνση για να εξασφαλιστεί ότι η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2015, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σώζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο Γουντ.

Η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να επιτευχθούν ισχυροί, νομικά δεσμευτικοί παγκόσμιοι κανόνες για τις διεθνείς μεταφορές όπλων που τροφοδοτούν θηριωδίες και κακοποιήσεις.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάλεσαν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη με τη δυνατότητα να προστατεύει ζωές.

Η Διεθνής Αμνηστία και οι συνεργάτες της εξακολουθούν να πιέζουν τις κυβερνήσεις να υπογράψουν, να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν αυστηρά την συνθήκη το συντομότερο δυνατόν.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This