Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ο Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας, προστάτης του Σώματος Εφοδιασμού-Μεταφορών, εορτάζεται στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο. Γεννήθηκε στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα και όπως γνωρίζουμε το παρουσιαστικό του ήταν εξαιρετικά άσχημο, επειδή καταγόταν από φυλή ανθρωποφάγων (Καναάν). Πολλές εικόνες τον απεικονίζουν κυνοκέφαλο (με κεφαλή σκύλου).

Το όνομά του ήταν Ρέπροβος ή Όφφερος και συνελήφθηκε από τους Ρωμαίους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Διοκλητιανόυ (301/302) κατά των Μαρμαριτών και υποχρεώθηκε να καταταχτεί στο Τάγμα των Μαρμαριτών, στη Συρία. Έτσι, τόσο από ανάγκη όσο και από καλή προαίρεση δεν άργησε να αναμιχτεί με τους πολιτισμένους ανθρώπους και να αναδειχθεί σημαντικό μέλος της κοινωνίας. Εκεί, δέχτηκε τη χριστιανική διδασκαλία και βαπτίστηκε, από τον πρόσφυγα Επίσκοπο Πέτρο της Αλεξάνδρειας.

Κάποια μέρα είδε μερικούς Χριστιανούς που κακοποιούνταν από ειδωλολάτρες και, αγανακτισμένος, προκάλεσε τον τρόμο των κακοποιών, αποφεύγοντας τη σύλληψη στο παρά πέντε. Τότε, οι Χριστιανοί τον συμβούλεψαν να φύγει για να πάει σε ακατοίκητα μέρη, γιατί οι ειδωλολάτρες θα έψαχναν γι’ αυτόν και θα τον συλλάμβαναν. Μετά από λίγες ημέρες, ένα απόσπασμα στρατιωτών άρχισε να τον ψάχνει.


Τον βρήκαν, αποκαμωμένοι και νηστικοί, σε μια έρημη τοποθεσία. Αυτός, μολονότι γνώριζε το σκοπό τους, άρχισε να τους συμβουλεύει κατά της πλάνης της πολυθεΐας και προσφέρθηκε να τους ταΐσει. Όμως υπήρχε μόνο ένα μικρό κομμάτι ψωμί, που σαφώς δεν έφτανε. Τότε, ένας από τους στρατιώτες του είπε ότι θα ακολουθούσε πρόθυμα το Θεό του αν κατάφερνε να τους χορτάσει. Τότε ο Άγιος έσκυψε, προσευχήθηκε και επιτελέστηκε το θαύμα και οι στρατιώτες έγιναν Χριστιανοί και ο ίδιος ερημίτης. Χρόνια μετά, ο Χριστόφορος έπεσε στα χέρια του Δέκιου, ο οποίος μετά από σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια τον αποκεφάλισε (9 Μαΐου 308) στην Αντιόχεια της Συρίας.

Η γνωστότερη ιστορία για τον Άγιο Χριστόφορο είναι αυτή που θέλει το χριστιανό πλέον βάρβαρο να μεταφέρει ανθρώπους από τη μια πλευρά ενός ποταμού μέχρι την άλλη, γιατί όσοι προσπαθούσαν να τον διασχίσουν πνίγονταν. Σε μια από τις διαβάσεις του ποταμού μετέφερε τον ίδιο το Χριστό, ο οποίος είχε λάβει τη μορφή μικρού παιδιού, το οποίο ήταν εξαιρετικά βαρύ, συμβολίζοντας το βάρος του κόσμου. Το παιδί του αποκαλύφθηκε στο τέλος της διαδρομής. Έτσι ονομάστηκε Χριστόφορος (αυτός που μεταφέρει το Χριστό).

Ο Άγιος Χριστόφορος είναι ο προστάτης των οδοιπόρων που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο (πεζοί, αυτοκινητιστές, μοτοσυκλετιστές, ταξιδιώτες). Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον εορτάζει στις 25 Ιουλίου.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ Στολαίς ταις εξ αίματος, ώραϊζόμενος, Κυρίω παρίστασαι, τω Βασιλεί ουρανών, Χριστόφορε άοίδιμε· όθεν συν Ασωμάτων, και Μαρτύρων χορείαις, άδεις τη τρισαγίω, και φρικτή μελωδία· διό τοις ικεσίαις ταις σαις, σώζε τους δούλους σου.

---------------------------------------------------------

Το εξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου στο Προσήλιο του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού βρίσκεται σε μία εξαιρετική τοποθεσία, οπού κανείς μπορεί να θαυμάσει ολόκληρη την περιοχή. Είναι πραγματικά το μπαλκόνι του Νομού Κοζάνης. Κάθε χρόνο, το χωριό τιμά τον Άγιο Χριστόφορο όπου πραγματοποιείται ο εσπερινός στις 8 Μαΐου και η Θεία Λειτουργία στις 9 Μαΐου. Πολλοί είναι οι πιστοί και οι φίλοι που έρχονται να τιμήσουν τον Άγιο και να θαυμάσουν την φύση. Παλιότερα συνηθιζόταν να γίνεται το πανηγύρι αυτή τη μέρα. Έτσι και φέτος, το 2014, θα ξαναγίνει το πανηγύρι μας! Είστε όλοι καλεσμένοι.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This