Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών, με τους ασφαλισμένους των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, αποτελεί μια δίκαιη και απολύτως αναγκαία επιλογή, για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας.
Η σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή στο τέλος της εβδομάδας, δίνει τη δυνατότητα και στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να συνταξιοδοτηθούν, σε ηλικία 62 ετών με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Η αποδοχή της πρότασης της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης και στον ΟΓΑ, των πλασματικών ετών που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους των άλλων ταμείων με βάση το νόμο 3863/2010, φέρνει πιο κοντά επί της ουσίας την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για τους αγρότες που είναι συνεπείς στην ασφάλισή τους με την καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών στο ταμείο τους.

Συγκεκριμένα:
Με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα , οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2013 και μετά στο 67ο έτος από το 65ο,για να πάρουν σύνταξη θα έπρεπε απαραίτητα να συμπληρώσουν το 67ο έτος, ακόμη και αν είχαν συνολικά 40 έτη ασφάλισης, σε αντίθεση με όλους τους άλλους εργαζόμενους που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης , τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν με την αναγνώριση μέχρι 7 πλασματικών ετών.
Με δεδομένο ότι η ασφάλιση των αγροτών με την καταβολή εισφορών ξεκίνησε την 1/1/1988 με τη σύσταση του Κλάδου Πρόσθετης Ασφάλισης του ΟΓΑ και ολοκληρώθηκε με τη μετατροπή του ΟΓΑ σε Ταμείο Κύριας Ασφάλισης την 1/1/1998, για τον αγρότη που δεν έχει ασφάλιση σε άλλο ταμείο η νέα ρύθμιση θα είχε εφαρμογή το 2028, σε 14 έτη που συμπληρώνονται 40 έτη από την πρώτη ασφάλιση στον ΟΓΑ, δηλαδή θα αφορούσε τους γεννηθέντες από 1/1/1966 και μετά .

Με την αξιοποίηση των 7 πλασματικών ετών η εφαρμογή της ρύθμισης επισπεύδεται χρονικά κατά 7 έτη, δηλαδή το 2021 αντί του 2028 και καταλαμβάνει όσους έχουν γεννηθεί από 1/1/1959 και μετά.
Αυτά όμως αφορούν όσους ασφαλίστηκαν μόνο στον ΟΓΑ

Αντίθετα για όσους από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ έχει προηγηθεί ασφάλιση και σε άλλα ταμεία η νέα ρύθμιση μπορεί να έχει και άμεση εφαρμογή.
Συγκεκριμένα, για την συνταξιοδότηση ενός αγρότη το 2014, χωρίς τα πλασματικά έτη που εξασφαλίστηκαν με την υιοθέτηση της πρότασή μας, θα έπρεπε να έχουν συμπληρωθεί, πέρα από το 62ο έτος, τουλάχιστον 14 έτη ασφάλισης σε άλλα ταμεία και συνεχής ασφάλιση στον ΟΓΑ.
Τώρα, με την αναγνώριση 7 πλασματικών ετών από τα παιδιά, το στρατό, τα κενά ασφάλισης , τις σπουδές κ.λ.π., αρκούν 7 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε άλλο ταμείο, για να συνταξιοδοτηθεί ο αγρότης άμεσα.

Η βελτίωση λοιπόν της ρύθμισης, που έγινε με την πρότασή μας, δίνει τη δυνατότητα στους γεννηθέντες το 1952 που έχουν 7 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε ταμείο και ασφάλιση στον ΟΓΑ από 1/1/1988, να συνταξιοδοτηθούν το 2014, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς, το 2014 θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν μόνο όσοι έχουν γεννηθεί το 1947 που συμπληρώνουν το 67ο έτος το 2014. Την ίδια δυνατότητα έχουν και όσοι, για παράδειγμα, συμπλήρωσαν 15 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε ταμείο και 18 έτη στον ΟΓΑ, αρκεί να έχουν συνολικό χρόνο 33 έτη.

Επομένως πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για όσους έχουν ασφάλιση πέρα από τον ΟΓΑ και σε άλλα ταμεία , επισπεύδεται η εφαρμογή της νέας ρύθμισης, που αφορά χιλιάδες αγρότες, μέχρι και 7 έτη , με ουσιαστικό αποτέλεσμα τη συνταξιοδότηση κατά 5 έτη ενωρίτερα.

Εκτιμούμε ότι η νέα ρύθμιση, πέρα από το προφανές αποτέλεσμα που έχει με τη θεραπεία μιας αδικίας σε βάρος των αγροτών, δημιουργεί ισχυρό κίνητρο ασφάλισης και συνεπούς καταβολής των εισφορών, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της προοπτικής του ΟΓΑ.

Τέλος, η νέα ρύθμιση αποτελεί μια ακόμη δικαίωση στις διαχρονικές προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, για τη στήριξη των αγροτών και την πλήρη και ισότιμη ένταξή τους στο ασφαλιστικό σύστημα.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This