Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015

Υπάρχει πλέον πρόβλεψη προστασίας της πρώτης κατοικίας από την υπερ-φορολόγηση
Σημαντική επιτυχία στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής της ΕΕ. Υπερψηφίστηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με ευρεία πλειοψηφία η Ετήσια Έκθεση Φορολόγησης της οποίας συντάκτρια και εισηγήτρια είναι η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

Σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, η φετινή Έκθεση Φορολόγησης είχε έντονο κοινωνικό πρόσημο και προοδευτικό πολιτικό χαρακτήρα. Με αφορμή και το σκάνδαλο των LuxLeaks η Έκθεση μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς ήταν το βασικό όχημα πολιτικής έκφρασης του Ευρωκοινοβουλίου στις εξελίξεις. Ένα από τα βασικά σημεία που η έκθεση έδωσε έμφαση ήταν η ανάγκη για αυτοματοποιημένη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών και όχι η απόκρυψη στοιχείων από τα κράτη που εκδίδουν φορολογικές θεσμοθετήσεις (tax rulings) στη βάση της «ακατάλληλης αποκάλυψης εμπορικών, βιομηχανικών ή επαγγελματικών μυστικών», κάτι που αυτόματα αποδέχτηκε η Επιτροπή με την έκδοση, πριν μια βδομάδα, της Πρότασης για την Φορολογική Διαφάνεια .

Η σημαντική πρωτοτυπία της έκθεσης αυτής ήταν ότι για πρώτη φορά υπάρχει σε κείμενο φορολογικής πολιτικής της Ένωσης πρόβλεψη προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις συνέπειες της υπερ-φορολόγησης. Η πρόβλεψη αυτή ανοίγει επιτέλους τη κουβέντα στην Ένωση για το πόσο μία κυβέρνηση επιτρέπεται να φορολογεί τη κύρια κατοικία και για την ανάγκη προστασίας των νοικοκυριών από αυθαίρετες φορολογικές, πράγμα που απασχολεί χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες, και κυρίως τα πιο αδύναμα στρώματα, που δεν έχουν άλλο περιουσιακό στοιχείο από το σπίτι τους.
Η προσπάθεια να συμπεριληφθεί η πρόταση αυτή ήταν μεγάλη και επίπονη και συνάντησε αντιδράσεις, ωστόσο με συστηματική και επίμονη προσπάθεια, οι αντιστάσεις κάμφθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό για τους Ευρωπαίους πολίτες της μικρής και μεσαίας τάξης.

Μένει η Επιτροπή και το Συμβούλιο να υλοποιήσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε τα Κράτη-Μέλη να εξορθολογήσουν τις απαιτήσεις τους επί της φορολόγησης της πρώτης κατοικίας των πολιτών της ένωσης.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This