Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015
Ἱερατικόν Συλλείτουργον δέκα Μεταξιωτών Ιερέων, την Παρασκευή 31/7, στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Μεταξά του δήμου Σερβίων – Βελβεντού.








Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η ανάταξη της οικονομίας μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Βασικός πυλώνας του αναγκαίου σύγχρονου εθνικού παραγωγικού σχεδίου αποτελεί ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας μας.

Το ΠΑΣΟΚ που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου ανταποκρίνεται ξανά στην ευθύνη να σηματοδοτήσει τις αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας και ανάπτυξης του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επισκέπτεται την Πέμπτη 30 Ιουλίου πρότυπες συνεταιριστικές μεταποιητικές μονάδες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

18.00 Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού στη Κοζάνη.

20.30 Συζήτηση με αγρότες πλατεία Δημαρχείου στα Σέρβια Κοζάνης.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί και με τοπικά στελέχη για θέματα Ανασυγκρότησης του Κινήματος.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η 24η Ιουλίου είναι ιστορική ημέρα. Μέσα από το αίμα και την προδοσία της Κύπρου ξεκίνησε η μεγάλη ιστορική περίοδος της Μεταπολίτευσης.

Χάρη στην ομοψυχία που επέβαλε η ίδια η επί επτά χρόνια δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία στο τότε πολιτικό προσωπικό της χώρας, μπόρεσε η πατρίδα μας να αποκαταστήσει υποδειγματικά και ειρηνικά τη Δημοκρατία , να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη επέκταση της εθνικής καταστροφής που ξέσπασε στην Κύπρο και να ενταχθεί στη συνέχεια στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των ελεύθερων και δημοκρατικών εθνών.

Έτσι, μέσα από έναν δύσκολο τοκετό, γεννήθηκε η Μεταπολίτευση, όπως μάθαμε να αποκαλούμε τις δεκαετίες που ακολούθησαν, την περίοδο εκείνη της σύγχρονης ιστορίας μας που η Ελλάδα ξόρκισε μια για πάντα τα δεινά του Εμφυλίου, της μιζέριας και της δικτατορίας, γνώρισε απίστευτους ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας που την κατέταξαν ανάμεσα στα 25 πλουσιότερα έθνη του κόσμου.

Στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους δεν προϋπήρξε τόσο μακρά περίοδος με τόσο ισχυρούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς, με ελεύθερες εκλογές και δημοκρατικές διαδοχές των κομμάτων στην εξουσία, με ισχυρό συνταγματικό χάρτη και με τα ανθρώπινα δικαιώματα ενεργά και αποτελεσματικά στο πρόσωπο κάθε πολίτη.

Στις πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης μεταφέρθηκαν σημαντικοί πόροι από το κέντρο στην περιφέρεια. Από τους έχοντες στις χαμηλότερες λαϊκές τάξεις και τους αγρότες. Στη Μεταπολίτευση δημιουργήθηκε μία αληθινά ευρωπαϊκή μεσαία τάξη.

Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης ήταν η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Στο χώρο της παιδείας. Στο χώρο της υγείας. Στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης.

Η συμβολή του ΠΑΣΟΚ σε όλη αυτή την διαδρομή ήταν καταλυτική. Άφησε το στίγμα του σε όλες τις μεγάλες αλλαγές, σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα, όλα αυτά τα χρόνια.

Μέσα στη μέθη της επιτυχίας όμως, ούτε η κοινωνία, ούτε το πολιτικό προσωπικό της χώρας κατάφεραν να ελέγξουν και να σταματήσουν τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες ενός πολιτικού συστήματος που έμοιαζε να μην επενδύει στο αύριο.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση δείχνει ικανή να διαλύσει ότι δημιουργήσαμε. Ανέτρεψε τη θετική πορεία, όλες τις μεγάλες κατακτήσεις.: Το κοινωνικό κράτος, τα κεκτημένα δεκαετιών, ακόμη και αυτή την ίδια τη μεσαία τάξη.

Ο πολιτικός κόσμος και η κοινωνία χωρίστηκαν σε στρατόπεδα χωρίς ιδεολογικά χαρακτηριστικά ,εγκλωβισμένοι στο αδιέξοδο δίπολο “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”.

Από το ζενίθ της εθνικής ομοψυχίας του 1974, φτάσαμε στο ναδίρ το 2015. Από την ελπίδα και την προσμονή για το αύριο, στον φόβο και το άγχος. Από το κτίσιμο της Δημοκρατίας, στα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης και καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών.

Για εμάς, αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα της σημερινής επετείου: Μαζί κτίζουμε, χωρισμένοι γκρεμίζουμε. Έπρεπε να περάσουν 41 ολόκληρα χρόνια για να το καταλάβουμε;

Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με περισσότερη δημοκρατία.

Τώρα που οι διαχωρισμοί σε μνημόνιο και αντιμνημόνιο δεν υπάρχουν πια, τώρα που τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα δίνουν τη θέση τους στο ρεαλισμό, ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι αυτός της συνεννόησης.

Μόνο με τη συστράτευση και τη συνεργασία θα διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και θα μπορέσουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πριν από λίγα χρόνια.

Χωρίς διχαστικά κηρύγματα. Χωρίς μισαλλοδοξίες και με οδηγό τις ανάγκες της νέας γενιάς.

Οι μέρες είναι κατάλληλες και πρόσφορες και για στοχασμό και για γενναίες και καθαρές αποφάσεις.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Η αναθεώρησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ως μια στρατηγική μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει στη επιτάχυνση της πολιτικής δίκης με τη ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, είναι αναγκαία. Αυτή είναι και η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ όπως την εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά, στη συνάντηση με την Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.


Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε προς τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων, την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και παράλληλα επανέφερε τις επιφυλάξεις του ΠΑΣΟΚ σε επί μέρους διατάξεις όπως αυτές είχαν εκφρασθεί τον Νοέμβριο του 2014 ως ακολούθως:

1.Τη διατήρηση της εμμάρτυρης απόδειξης κι της προφορικής συζήτησης με την παρουσία δικηγόρων.

2.Τη διατήρηση της σειράς στον πίνακα κατάταξης των πλειστηριασμών των απαιτήσεων των εργαζομένων, του Δημοσίου και των δικηγόρων στην αναγκαστική εκτέλεση.

3.Την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, που δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

4.Την πλήρη κατάργηση της προσωπικής κράτησης.

5.Την προστασία της κύριας κατοικίας και την απάλειψη της αόριστης εξουσιοδότησης περί διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

6.Την ενίσχυση της διαμεσολάβησης και της δικαστικής μεσολάβησης.

7.Τη διατήρηση της αρμοδιότητας εκδίκασης των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας στα ειρηνοδικεία.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Το τοπικό Συμβούλιο της Τ.Κ. Μεταξά σας προσκαλεί στο Μεταξιώτικο Αντάμωμα, στην κεντρική πλατεία του χωριού, το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 και ώρα 21:30,με παραδοσιακή μουσική .

Διοργάνωση: Ε.Μ.Α.Σ. Η ΠΡΟΟΔΟΣ Μεταξά.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κοζάνης εκφράζει τη θλίψη για το θάνατο του συντρόφου Γιάννη Θεοδωρίδη. Ο Γιάννης ήταν γνήσιος αγωνιστής της Δημοκρατίας, με ανησυχίες και προτάσεις για τον τόπο που τόσο πολύ αγαπούσε. Ως ενεργός πολίτης και με ενδιαφέρον για τα κοινά, ως συνδικαλιστικό μέλος της ΔΕΗ και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έδινε τους δικούς του αγώνες για τα πιστεύω του. Ο χαμός του μας θλίβει ιδιαίτερα.

Καλό παράδεισο σύντροφε Γιάννη.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κοζάνης

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Το Τρις Εξαμαρτείν την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου θα παρουσιάσει το φετινό καλοκαίρι το Θεατρικό Εργαστήρι Σερβίων. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 11 Ιουλίου στο Υπαίθριο Θέατρο Σερβίων. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώτη Βασιλειάδη και τα σκηνικά του Γιώργου Λεπίδα. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι: Βλαδίμηρος Αλεξανδρίδης, Ιωάννα Παπαδημητρίου, Σόφη Ζουρνατζίδου, Ελένη Καραγιάννη, Φώτης Ταχτσίδης, Παναγιώτης Ψαλίδας. Οργάνωση Παραγωγής Γιάννης Μπασδέκης.

Πρόγραμμα Παραστάσεων
Σάββατο 11 Ιουλίου 9μ.μ. Σέρβια Υπαίθριο Θέατρο Σερβίων
Κυριακή 12 Ιουλίου 9μ.μ. Σέρβια Υπαίθριο Θέατρο Σερβίων

Είσοδος Ελεύθερη

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη 7 Ιουλίου 2015
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκλησηκαι τη διαρκή επικοινωνία που έχω μαζί σας όλες αυτές τις κρίσιμες ημέρες για τη χώρα μου.

Χθες με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού συνεδρίασε το Συμβούλιο των ΠολιτικώνΑρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με αυτό τον τρόπο, λίγες ώρες μετά το παραπλανητικό δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός επεδίωξε να ξεφύγει από το αδιέξοδο που ο ίδιος δημιούργησε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης, αναφέρεταιότι η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού, δεν συνιστά εντολή ρήξης.

Ο κ. Τσίπραςέχει λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό και από το συμβούλιο των αρχηγών, να φέρει μια λυτρωτική λύση. Ανέλαβε δε την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνία που θα δίνει μια βιώσιμη λύση

Στόχος είναι μια συμφωνία ολοκληρωμένη με όρους, ευθύνες και υποχρεώσεις, που θα δίνει σταθερότητα και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη. Μια συμφωνία που θα δίνει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα:

-με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας,

-με τις απαραίτητες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις,

-με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης,

-με την αναδιάρθρωση, απομείωση στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Να διασφαλιστεί η ρευστότητα και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απολύτως αναγκαίο να διασφαλίσει τη ρευστότητα και τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Να αποκατασταθεί η ομαλότητα και να μηδιαταραχθεί περαιτέρω η οικονομική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός στο σύνολο του περνά δραματικές ώρες

Ο Ελληνικός λαός στο σύνολο του περνά δραματικές ώρες και δεν μπορεί να πληρώσει άλλο για τα λάθη που έγιναν στη διάρκεια αυτής της διαπραγμάτευσης με ευθύνη όλων των πλευρών.

Ο χρόνος τελειώνει, υπάρχουν υποχρεώσεις της χώρας που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οποιαδήποτε αποθέματα ρευστότητας έχουν εξαντληθεί και σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα έχουν οδηγήσει τη χώρα και πάλι στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Να δοθεί στην Ελλάδα μια ακόμη ευκαιρία

Σε αυτή την ύστατη και οριακή στιγμή, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, θεωρώ ότι μπορείτε να διαδραματίσετε καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο για να δοθεί στην Ελλάδα μια ακόμη ευκαιρία. Για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις εντατικά και παραγωγικά ανάμεσα στην Κυβέρνησηκαι στους εκπροσώπους των θεσμών.

Για να μη χαθεί άλλοςχρόνος, να αφήσουμε πίσωανεδαφικές εμμονές εντός και εκτός Ελλάδας, με στόχο έναν έντιμο, δίκαιο και προωθητικό συμβιβασμό.

Η Ελλάδα αξίζει

Oι Σοσιαλιστές πρέπει να αγωνιστούν για την έκφραση αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό ο οποίος έχει κάνει τεράστιες θυσίες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δεν πρέπει να επιτρέψουν να επικρατήσουν ακραία σενάριαμε στόχο το grexit.

Μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας.

Να αποτελέσει κοινή μας δέσμευση μας η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ζώνη του ευρώ ως ισότιμο και ενεργό μέλος.

Η προοπτική αυτή συνδέεται άρρηκτα με τηνιστορία, την πολιτισμικήταυτότητα και το γεωπολιτικό συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης.

Αποτελεί εγγύηση για τη δημοκρατία και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα αξίζει.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι δεδομένη και σεβαστή.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανεξάρτητα αν ψήφισαν ΝΑΙ ή ΟΧΙ, επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ και προσδοκούν μια λυτρωτική λύση.

Έχουμε χρέος να είμαστε και είμαστε ενωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις που έχουμε μπροστά μας.

Η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο που οδηγήθηκε με ευθύνη της Κυβέρνησης αλλά και με ευθύνη των ακραίων δυνάμεων της Ευρώπης.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του ΝΑΙ με ευθύνη, με καθαρό και αυτόνομο λόγο και μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ένα ΝΑΙ για την Ευρώπη και το ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προοπτική μιας βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε δημιουργικά.

Συνεχίζω πιο εντατικά τις πρωτοβουλίες προς τους σοσιαλιστές ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, με στόχο να σταθούν αλληλέγγυοι στη χώρα μας και το λαό μας.

ΤΩΡΑ είναι η ώρα του Πρωθυπουργού, να κάνει πράξη τη δέσμευση του για συμφωνία εντός 48 ωρών.

Να ξεπεραστεί η ασφυξία, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια.

Να ομαλοποιηθεί άμεσα η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή στη χώρα.

Ο κ. Πρωθυπουργός οφείλει σήμερα, τώρα, να αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προς τους εταίρους μας, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη καθυστέρηση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν μπορούν άλλο να υποφέρουν.


Έχουν δικαίωμα στην ελπίδα.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Αγαπημένε Απόστολε.

Πατέρα, σύζυγε, αδελφέ, παππού.

Ποιός μπορεί να βρει τη δύναμη να στεγνώσει τα μάτια από τα δάκρια, να συγκρατήσει τους χτύπους της καρδιάς, να καταπιεί τους λυγμούς, να σαλέψει τα χείλη του, για να σου πει το στερνό αντίο;
Πέρασαν σαράντα μέρες από το αναπάντεχο, το απροσδόκητο το ξαφνικό σου τέλος.
Εκείνη τη μέρα ,Τρίτη 26 Μαΐου. ήταν αδύνατο κάποιος να σου πει λίγα λόγια, κάτι από αυτά που εσύ με τον πλούτο της ψυχής σου των συναισθημάτων σου την ευχέρεια του λόγου σου, αποχαιρετούσες με δάκρια τους πάντες, έδινες κουράγιο, έκανες περήφανους τους φίλους και γνωστούς. Γιατί είχες καλοσύνη, είχες αγάπη και τη μοίραζες απλόχερα.
Σήμερα, ο πόνος είναι μεγαλύτερος, τα παιδιά σου σιωπούν. Τα αδέλφια σου η Ανατολή, ο Ιάκωβος, το ίδιο. Αλήθεια, πως τόφερε η μοίρα; Ο αγαπημένος σου Ιάκωβος, δεν πρόλαβε να συνειδητοποιήσει το χαμό της αγαπημένης του συντρόφου της Νένης και δέχθηκε από την ίδια ασθένεια βαρύτατο πλήγμα, χάνοντας εσένα.

Πως θα μπορούσε να σου πει αυτά που ξεχειλίζουν την ψυχή του; Μόνο βόγκος και σιωπηλή κραυγή.
Μα εσύ ξέρεις. Τον νιώθεις, τον αισθάνεσαι.

Ήσασταν τέσσερα δεμένα – αγαπημένα αδέλφια. Τα παιδιά του Λαυρέντη και της Λίζας της Λαυρίνας. Ζήσατε δύσκολες μέρες. Φτώχια, πείνα, αγωνία. Μα βρήκατε τη δύναμη να παλέψετε, να σπουδάσετε, να διακριθείτε. Γίνατε η ονομαστή οικογένεια Αθανασιάδη.
Όμως δεχτήκατε, τότε ακόμα, το πρώτο χτύπημα της μοίρας. Μια μαχαιριά. Το χαμό του αδελφού σου Αντρίκου. Πόνος βαρύς κι αβάσταχτος. Το ξέρω καλά, σε συνόδευε μέχρι το τέλος. Σε κείνη την τρυφερή ηλικία των είκοσι δύο ετών.

Γεννήθηκες Απόστολε κι έμαθες τα πρώτα γράμματα εδώ, σε αυτό το χωριό την Ποντοκώμη, που τόσο αγάπησες και τόσο προσπάθησες για το καλό του.
Τα γυμνασιακά, αριστούχος πια στην Κοζάνη, δούλευες σκληρά και αγωνιούσες για την πρόοδο της Ανατολής και του Ιάκωβου. Και οι τρείς αριστεύσατε και με το πτυχίο του εκπαιδευτικού άρχισες να πλάθεις ψυχές παιδιών. Αγωνιούσες γιατί ήθελες να βάλεις στο μικρό τους κεφαλάκι όλες τις δικές σου γνώσεις. Βγήκαν πολλοί επιστήμονες από τα χέρια σου που σε έκαναν να καμαρώνεις, να περηφανεύεσαι. Και γρήγορα ανέβηκες τα σκαλοπάτια του διδακτικού κλάδου. Από την εκεί θέση σου, αλλά και από κάθε άλλο μετερίζι, βοήθησες με όλες σου τις δυνάμεις όποιον χτυπούσε την πόρτα σου και ζητούσε την βοήθειά σου. Με συμβουλές, με ενημέρωση, με καθοδήγηση, έτρεχες ο ίδιος και προσπαθούσες με κάθε θεμιτό τρόπο να τον βοηθήσεις όσο μπορούσες ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις του. Μοναδικό σου κριτήριο ήταν πόσο πραγματικά είχε ανάγκη. Και όσο αυτή μεγάλωνε τόσο περισσότερο πείσμωνες εσύ να δώσεις λύση.

Και τώρα, το έζησα. Πολλοί κλαίνε για το χαμό σου. Και σε ευγνωμονούν γιατί βρήκαν δουλειά και έφαγε ψωμί η οικογένειά τους. Ριγούν τώρα. Πονούν σιωπηλά. Μα πιο πολύ πονεί η οικογένειά σου. Η γυναίκα σου η Μάχη. Αυτήν που διάλεξες για σύντροφο σου. Άξια, πιστή, σύζυγος, συναδέλφισσα , σεμνή, σου χάρισε δυο τέλεια παλικάρια. Τον Ανδρέα και το Λαυρέντη. Σε αξίωσε ο θεός που τόσο πολύ πίστευες και αγαπούσες, να δεις τις νύφες σου την Τασούλα και τη Σοφία, που έφτιαξαν ωραίες οικογένειες. Και ένιωσες την ύψιστη χαρά. Ένιωσες τη χαρά από τα εγγόνια, την Ανδρομάχη που καμάρωσες και ένιωσες τη μεγαλύτερη περηφάνια για τις επιτυχίες της, τη Μαρία, τη Μαχούλα.
Τώρα με το στερνό αντίο, έχουμε μια παρηγοριά. Θα βρεις εκεί που πας τους γονείς σου. Θα ανοίξεις τα δυο σου χέρια σε μια πελώρια αγκαλιά και θα σφίξεις και θα προστατεύσεις όπως θα θελες να κάνεις τον Αντρίκο, τον λατρεμένο που τόσο γρήγορα έχασες, που τόσο πόνεσες και τόσο τον λαχτάρησες. Αλλά κάπου εκεί θα βρεις και τα άλλα αδέλφια σου. Τα αδέλφια της Μάχης που τόσο σε αγάπησαν και τα αγάπησες. Γιατί με τον καθέναν ξεχωριστά ,είχες ένα μοναδικό δέσιμο.
Απόστολε, αγαπημένε αδελφέ, στη θέση του Γιούρα εκ μέρους, του θέλησα να σου πω αυτά τα λόγια. Εκ μέρους όλης της οικογένειας εγώ η ταπεινή αδελφή Ελένη σε ευχαριστώ γιατί υπήρξες στις ζωές μας. Σε ευχαριστώ γιατί βλέπω το χαμόγελο σου που θα το έχουμε μαζί μας και θα μας συνοδεύει.

Καλό κατευόδιο.

Καλό παράδεισο.

Αιωνία σου η μνήμη.

Ελένη Σαββίδου
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...


Λέμε ΟΧΙ στην ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, γιατί μας ενδιαφέρει ο απλός Έλληνας πολίτης και η χώρα μας, η Ελλάδα.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες μιας ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ της χώρας (και του επακόλουθου Grexit) θα είναι τεράστιες. Κι αυτές δυστυχώς θα αφορούν άμεσα και τον απλό πολίτη.
Το κλείσιμο των τραπεζών, οι ουρές στα ΑΤΜ, οι μαζικές ακυρώσεις στον τουρισμό, η απονέκρωση της αγοράς, θα είναι φοβόμαστε μόνο η αρχή!

Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέλεξε με τυχοδιωκτικό και λαϊκίστικο τρόπο, να προχωρήσει στα δημοψήφισμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες για τον λαό και τη χώρα. Mε διαδικασίες που δεν εγγυώνται στοιχειωδώς τον δημοκρατικό διάλογο και την ενημέρωση της κοινής γνώμης τόσο για το «περιεχόμενο», όσο και για τις συνέπειές του. Γιατί δεν είναι «δημοκρατική διαδικασία» ο ελάχιστος χρόνος που λειτουργεί απαγορευτικά για τον ουσιαστικό διάλογο, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, και το κλίμα σύγχυσης στους πολίτες που δεν γνωρίζουν σε βάθος τις διαφορές των προτάσεων της Κυβέρνησης με τους δανειστές.

Σε όλη την Ευρώπη τα δημοψηφίσματα που έγιναν διεξήχθησαν μετά από 10 τουλάχιστον εβδομάδες οργανωμένου δημοκρατικού διαλόγου και ενημέρωσης των πολιτών.
Η δική μας θέση, η δέσμευσή μας συμπυκνώνεται απόλυτα και αδιαπραγμάτευτα σ’ ένα μεγάλο ΝΑΙ και ταυτόχρονα σ’ ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Λέμε ΟΧΙ στη Χρεοκοπία, ΟΧΙ στην Εθνική περιπέτεια

ΟΧΙ στα πλαστά διλλήματα που εξωθούν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, και θα την φέρουν εκτεθειμένη στην επικίνδυνη ρευστότητα της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου.
ΟΧΙ στις μεθοδεύσεις που εξωθούν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, δηλαδή στην ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, με καταστροφή της οικονομίας, με φτωχοποίηση των Ελλήνων, με εφιαλτική διόγκωση της ανεργίας.
Γιατί τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, γιατί τότε οι φόροι θα πνίξουν το λαό (και ειδικά τον μισθωτό, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία), τότε θα χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών.
Γιατί τότε οι θυσίες θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υποτίθεται ότι θέλουν να αποφύγουν.
ΟΧΙ σε ενέργειες που διχάζουν τους Έλληνες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ώρα.

Το ΝΑΙ μας δεν έχει καμία σχέση με τις προτάσεις των δανειστών όπως θέλει να εμφανίσει η Κυβέρνηση. Εξάλλου αποκαλύπτεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν με ευθύνη της Κυβέρνησης.

ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ:

ΝΑΙ στην ισότιμη και ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.
ΝΑΙ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση ακόμη και τις κυβερνητικές προτάσεις (παρά το δυσβάστακτο περιεχόμενό τους) και αφού υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος με παράταση του προγράμματος.
ΝΑΙ στην προοπτική μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους, την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
ΝΑΙ στην εθνική συνεννόηση, μέσα από την συγκρότηση μιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΘΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ, ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ αυτές ΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ.

Να μην ταπεινωθεί ο Έλληνας πολίτης.

Να μην αγωνιούμε για το αύριο, αλλά να οραματιζόμαστε και να δουλέψουμε για ένα καλύτερο μέλλον, μέσα στο ΕΥΡΩ, μέσα στην ΕΥΡΩΠΗ.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

H ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου, στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα (ξενοδοχείο Caravel) θα μεταδίδεται ζωντανά τόσο από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ www.pasok.gr και το Facebook όσο και παρακάτω




Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...

Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες της Κοζάνης σε ειρηνική συγκέντρωση την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 και ώρα 20.30 στην Πλατεία Ελευθερίας προκειμένου να διατρανώσουμε τη βούλησή μας ΝΑ παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και στην Ευρώπη, ΝΑ διασφαλίσουμε μια προοπτική επανόδου της χώρας στην ομαλότητα και ένα κοινό μέλλον με τους ευρωπαϊκούς λαούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα.

Λέμε ΝΑΙ στην παραμονή της χώρας στο ΕΥΡΩ και στην Ευρώπη.
Λέμε ΝΑΙ στις κοινές αξίες, τις παραδόσεις και τις αρχές των λαών της ΕΥΡΩΠΗΣ.
Λέμε ΝΑΙ σε μια κοινωνία ανάπτυξης και ευημερίας του επιπέδου των πιο προοδευμένων κρατών της Ευρώπης.
Λέμε ΝΑΙ στη διασφάλιση της προόδου, ασφάλειας και σταθερότητας της γενιάς μας και της γενιάς των παιδιών μας.
Λέμε ΝΑΙ στην ταυτότητά μας ως Έλληνες- Ευρωπαίοι.
Λέμε ότι θέλουμε να ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ.
Λέμε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που απέκρυψε σκόπιμα ο κ. Τσίπρας στην ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος και την σύνδεση του με το Ευρώ και την Ευρώπη είναι το θέμα της απώλειας κρίσιμών πόρων για την ανάπτυξη των Ελληνικών Περιφερειών, της Υπαίθρου αλλά ειδικά για τους αγρότες.

Αυτό που διακυβεύεται με το δημοψήφισμα και την έξοδο της χώρας από το Ευρώ και την Ευρώπη είναι όχι μόνο η οικονομική και κοινωνική απαξία της χώρας αλλά και η ερήμωση της περιφέρειας και της υπαίθρου με την καταστροφή του βασικού κυττάρου αυτών των αγροτών.
Με την έξοδο της χώρας από το Ευρώ και την Ευρώπη αμέσως θα χαθούν 30 δις ευρώ κρίσιμοι πόροι που προορίζονται για την Ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο μέχρι το 2020.

Και αυτό γιατί όταν σε μια χώρα δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες συμμετοχής ως κράτος-μέλος στην Ε.Ε. ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ κάθε Κοινοτική Χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα δεν θα καταβληθούν 20 δις ευρώ που προορίζονται για πληρωμές στους αγρότες από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και 10 με 11 δις ευρώ (το 75% του ΕΣΠΑ) που προορίζεται για την ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας.

Ειδικότερα οι 700.000 αγρότες θα απωλέσουν αμέσως το 50% του εισοδήματος τους που αποτελούν οι κοινοτικές ενισχύσεις που σε ορισμένα προϊόντα όπως τα σιτηρά και το βαμβάκι ή την κτηνοτροφία οι ενισχύσεις αποτελούν πάνω από το 75% του εισοδήματος των αγροτών.

Επίσης η ύπαιθρος θα μείνει χωρίς την βελτίωση των υποδομών είτε αυτές αφορούσαν αρδευτικά δίκτυα είτε αυτές αφορούσαν υποδομές, δρόμους, δίκτυα, κοινωνική μέριμνα.
Αντί αυτής της αλήθειας η κυβέρνηση επιλέγει τη σκόπιμη παραπληροφόρηση για να εγκλωβίσει στην άρνηση τους αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου (όπως έκανε μελετημένα και προσχεδιασμένα και άλλες κοινωνικές ομάδες και τάξεις) προβάλλοντας ότι της ζητήθηκε η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες ύψους μόλις 110 εκατομμυρίων ευρώ και η αύξηση της φορολογίας άλλων 140-150 εκ €.

Αποκρύπτει όμως ότι :
• είχε ήδη δρομολογηθεί η καθιέρωση πετρελαίου με μικρότερο φόρο κατά αναλογία του πετρελαίου θέρμανσης
• οι πληρωμές σε φόρους των αγροτών από τη γεωργική τους δραστηριότητα δεν ξεπερνάνε τα 150 εκατομμύρια ευρώ αφού οι περισσότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν μικρά εισοδήματα και ότι χωρίς κανονικό φορολογικό καθεστώς στους αγρότες αυτοί και καταναλωτές πλήττονται από τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων

• η κυβέρνηση με την δική της πρόταση (8 δις μέτρα ) στους θεσμούς πρότεινε τον διπλασιασμό της φορολογίας των αγροτών από 13% σήμερα στο 26% και ότι μέσα στο φορολογητέο εισόδημα θα περιλαμβάνονται πλέον και οι κοινοτικές ενισχύσεις κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εύλογο το ερώτημα γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εγκλωβίζει συνειδητά τους αγρότες με το να τους προτάσσει επί μέρους προβλήματα και να αποκρύπτει ότι διακυβεύουν να απωλέσουν οι άνθρωποι της παραγωγής της υπαίθρου, κατά κύριο λόγο οι αγρότες, 3,5 δις το χρόνο δηλαδή θα χάσουν 14 φορές περισσότερο.
Η κυβέρνηση δηλαδή προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο της για να κρύψει τα λάθη της την αναποτελεσματικότητα της και την λάθος στρατηγική της με την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Κρύβει δηλαδή ότι οι αγρότες θα σταματήσουν να παράγουν αφού το εισόδημα τους αυτόματα θα μειωθεί πάνω από 50% και όλοι γνωρίζουμε τι θέματα για την διατροφική επάρκεια και την ασφάλεια της χώρας δημιουργούνται.
Αυτή τη στιγμή με κλειστές τις τράπεζες οι αγρότες των νωπών προϊόντων φρούτων και λαχανικών γίνονται θύματα των ακυρώσεων των εμπορικών συμφωνιών και των εξαγωγών στη κορύφωση της εξαγωγικής περιόδου.

Αλήθεια πόσα άλλα επιχειρήματα χρειάζονται για να καταλάβουνε οι της κυβέρνησης ότι χωρίς εισόδημα οι αγρότες:
• δεν θα μπορούν να αγοράζουν εφόδια για να παράγουν,
• δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές στον ΕΛΓΑ για να έχουν κάλυψη για τις ζημιές τους,
• δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ για τη σύνταξη των κατοίκων της υπαίθρου.

Οι Έλληνες Πολίτες των Περιφερειών της χώρας, της υπαίθρου, οι Έλληνες αγρότες λένε όχι στο ατόπημα της Κυβέρνησης και λένε ΝΑΙ γιατί γνωρίζουν πολύ καλά και δεν ξεγελιούνται ΝΑΙ στην παραμονή της χώρας στην Ενωμένη Ευρώπη και το Ευρώ.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015
Το 2014 η προηγούμενη Κυβέρνηση διαπραγματευόταν με τους εταίρους την τελική αξιολόγηση του προγράμματος ώστε η χώρα να βγει οριστικά από τα μνημόνια και να επανέλθει στις αγορές με την συμβολή της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η αξιολόγηση και η διαπίστωση της ύπαρξης πρωτογενών πλεονασμάτων σήμαινε και την έναρξη της διαδικασίας για την αναδιάρθρωση (μέσω παραμετρικών αλλαγών) του χρέους-όπως είχαν δεσμευθεί οι εταίροι από το 2012- και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Η πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης όπως αποτυπώθηκε στο «e-mail Χαρδούβελη», περιείχε μέτρα περίπου 1 δις ευρώ, ενώ οι εταίροι ζητούσαν μέτρα περίπου 1,7 δις ευρώ, ώστε διασφαλιστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ για το 2015. Ταυτόχρονα προβλεπόταν ανάπτυξη 2,9%και σημαντική μείωση της ανεργίας για τη χρονιά αυτή.

Το σημαντικό είναι ότι ακόμα και χωρίς τη λήψη νέων μέτρων οι θεσμοί εκτιμούσαν ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα η χώρα είχε –ήδη από το φθινόπωρο του 2014- διασφαλίσει την συμμετοχή στο λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ για την ανάπτυξη που για την Ελλάδα προέβλεπε κονδύλια ύψους 35δις ευρώ ως το 2020. Το πακέτο αυτό στην ουσία αποτελεί την αξιοποίηση υφισταμένων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και πόρων της Ευρωπαϊκής Τραπέζης Επενδύσεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν λόγω του αδιεξόδου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, την επικράτηση κλίματος πολιτικής αστάθειας από τον Νοέμβριο του 2014 και ως επακόλουθο τις πρόωρες εκλογές.

Το πρόγραμμα παρετάθη ως 28-02-2015 προκειμένου να είναι «καλυμμένη» η χώρα.
Επομένως: Με μέτρα 1-1,5 δις ευρώ εάν δεν μεσολαβούσαν το κλίμα αστάθειας και οι εκλογές, η χώρα θα είχε πετύχει την οριστική έξοδο από το μνημόνιο, την διασφάλιση της εξόδου στις αγορές με την προληπτική πιστωτική γραμμή, την αναδιάρθρωση του χρέους, και την βεβαιότητα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης που συνεπάγονται και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη υποσχόμενη το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ύψους 12 δις ευρώ.

Δεν αξιοποίησε τα θετικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης του 2014 ως όφειλε (έστω και προσθέτοντας τις δικές της προτεραιότητες) και οδήγησε στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου η οποία:



  • Περιείχε κατ αρχήν δεσμεύσεις περισσότερες από τις προβλέψεις του e-mail Χαρδούβελη
  • Εγκατέλειπε σε πολύ μεγάλο βαθμό το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης
  • Δεν έλαβε πρόνοια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας (ενώ αντίθετα ο ΥΠΟΙΚ διακήρυξε ότι δεν θέλουμε χρήματα) ενώ λόγω αβελτηρίων της επεστράφησαν τα 11 δις του ΤΧΣ.

Επί δύο μήνες μετά την «συμφωνία» της 20ης Φεβρουαρίου, οι αρμόδιοι Κυβερνητικοί παράγοντες πελαγοδρομούσαν με μεγαλοστομίες και εκθέσεις ιδεών, προκαλώντας ορισμένες φορές διεθνή θυμηδία πχ με τους καλωδιωμένους τουρίστες), παλινωδούσε, και αποδείχθηκε ανίκανη για οιαδήποτε ουσιαστική και τεκμηριωμένη συζήτηση.

Ασχολήθηκαν πιο πολύ με το πως θα ονομάζεται η τρόικα και το που θα γίνονται οι συζητήσεις παρά με την ουσία των μεγάλων προβλημάτων. Αντιμετώπισαν τις συζητήσεις με τους εταίρους με τη λογική «παιγνίου» και τα σχετικά ρίσκα του, αδιαφορώντας για το ότι διακυβευόταν το μέλλον της χώρας.

Την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση φρόντισε να τραυματίσει με πράξεις και δηλώσεις την σχέση μας με τους εταίρους, δημιούργησε ρωγμές σε παραδοσιακές συμμαχίες που μας στηρίζουν και εμφάνισε μια προβληματική εικόνα αναξιοπιστίας και ασυνέπειας στην διεθνή της παρουσία. Όλα αυτά οδήγησαν σε μια πρωτοφανή απομόνωση της χώρας.

Η αλλαγή του κ. Βαρουφάκη από επικεφαλής της διαπραγμάτευσης και η προσπάθεια πιο συγκροτημένης διαπραγμάτευσης από το Μάιο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, λόγω της αμφιθυμίας και των διαφορετικών απόψεων των κυβερνητικών στελεχών, της άρνησής τους να δεχθούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, και της εμμονής τους σε ιδεοληψίες και λαϊκισμούς.

Ταυτόχρονα η επιλογή της μη χρηματοδότησης και οι κυβερνητικές ανεπάρκειες, οδήγησαν σε «κρίση ρευστότητας» την οικονομία, ενώ το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας ανέστειλε κάθε επενδυτική δραστηριότητα και ανάγκασε τις Τράπεζες να καταφύγουν στην «ακριβή» επιλογή της ομπρέλας του ELA(ακριβά επιτόκια).

Ως αποτέλεσμα:
Α) Η πορεία των φορολογικών εσόδων υστερεί σημαντικά έναντι των στόχων. Η υστέρηση υπερβαίνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 1,6 δις ευρώ έναντι του στόχου μέσα στο πεντάμηνο.
Μάλιστα μόνο για τον Μάιο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 918 εκ ευρώ ή 24,6% έναντι του μηνιαίου στόχου.
Β) Το δημόσιο έχει οδηγηθεί ουσιαστικά σε στάση πληρωμών. Οι προμηθευτές του δεν πληρώνονται με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να υπερβαίνουν τον Απρίλιο τα 4,1 δις ευρώ (αυξημένες κατά 1,1 δις έναντι του Δεκεμβρίου του 2014) και μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων τα 5 δις ευρώ.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει περικοπεί κατά 40-50% με σοβαρές συνέπειες στην ανάπτυξη. Τα ασφαλιστικά ταμεία επίσης δεν καταβάλλουν τα σκέλη των εισφορών που αναλογούν στον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των Νοσοκομείων αλλά και στις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης.
Γ) Η ύφεση έκανε απειλητική την επανεμφάνισή της. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη 2,9% μέσα στο 2015, αντικαθίστανται από προβλέψεις για μηδενική ανάπτυξη, ή και αρνητικές ρυθμίσεις. Η τάση σταδιακής μείωσης της ανεργίας, ανακόπτεται.
Δ) Οι προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα, αντικαθίστανται με προβλέψεις για Πρωτογενές Έλλειμμα, πράγμα που οδηγεί σε μεγάλο δημοσιονομικό κενό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:
Τον Νοέμβριο του 2014 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταίρων, η χώρα χωρίς μέτρα, θα πετύχαινε για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. (Άρα τα μέτρα που εξετάζονταν αποσκοπούσαν στην επιτυχία του στόχου του 3%).

Σήμερα οι εταίροι εκτιμούν ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.
Τι συνεπάγεται αυτή η διαφορά; Επιπλέον 3,5-4 δις ευρώ μέτρα.

Η Κυβέρνηση επαίρεται ότι επιτυγχάνει να μειώσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1% του ΑΕΠ για το 2015 και 2% του ΑΕΠ για το 2016.

Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν και δική μας επιδίωξη με βάση και τη συμφωνία του 2012.

Εύλογα όμως, δημιουργούνται δύο ερωτήματα:

Πρώτον: Είναι επιτυχία, η ομολογία της αποτυχίας; Το ότι κατέρρευσε η οικονομία με ευθύνη της Κυβέρνησης και δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας;
Δεύτερον: Δεν κατανοούν ότι το όποιο «κέρδος» από την μείωση αυτών των στόχων, αντισταθμίζεται (το λιγότερο) από τους αρνητικούς ρυθμούς στην οικονομία, που θα οδηγήσουν σε απώλειες δημοσιονομικών εσόδων κατά 2,7 δις ευρώ περίπου σε ετήσια βάση.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά ο επικοινωνιακός λαϊκισμός και η προχειρότητα πλήττουν την πορεία και τις προοπτικές της χώρας.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...