Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Δευτέρα 17 Μαΐου 2010
Του Ρούλη Κοκελίδη

Η φετινή 19 Μάη ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι εμπλουτισμένη από νέα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο.
H αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών όπως επίσης η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και Αρμενίων από τη Σουηδική Βουλή είναι ιδιαίτερα σοβαρά γεγονότα.
Η διεθνοποίηση των γενοκτονιών είναι μια εξέλιξη που δείχνει ότι η σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία, η ανθρωπότητα γενικότερα είναι ευαισθητοποιημένη στα ζητήματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεν ξεχνά, προβληματίζεται, παίρνει πρωτοβουλίες.
Είναι κοινή πεποίθηση επίσης στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο που μελετά το έγκλημα της γενοκτονίας ότι στον Πόντο και σε όλη τη Μικρά Ασία συνέβη μια από τις πιο μεγάλες γενοκτονίες του 20ου αιώνα.
Τα νέα δεδομένα δίνουν μεγάλες δυνατότητες για να δημιουργηθούν πιο ενεργητικές πολιτικές για την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία που διαπράχθηκε σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα έγκλημα που άφησε πίσω του 353.000 αθώα θύματα και για το οποίο για πολλά χρόνια επιβλήθηκε μόνιμη λήθη.
Είναι πλέον ανάγκη βασικά να μην επικρατήσει καμιά πολιτική σκοπιμότητα για την γενοκτονία και να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διάσωση, τη συντήρηση των σημαντικών μνημείων του Ποντιακού Ελληνισμού στη Μικρά Ασία.
Η αποκατάσταση της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο μπορεί και πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This