Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011
Το 1900 στην Αμερική υπήρχαν 5.000 εκατομμυριούχοι. Το 2000 οι εκατομμυριούχοι έφθασαν στον απίστευτο αριθμό 5.000.000. Από αυτά τα 5.000.000, το 74% ήταν επιχειρηματίες, το 10% στελέχη επιχειρήσεων, το 5% πωλητές, το 10% επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες και το 1% καλλιτέχνες, αθλητές, συγγραφείς. Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία το 89% των εκατομμυριούχων της Αμερικής προέρχεται από τις επιχειρήσεις.



Πώς κατάφεραν στην Αμερική να δημιουργήσουν τόσους πολλούς επιτυχημένους επιχειρηματίες;
Η απάντηση είναι απλή. Ανέλυσαν και μελέτησαν τον τρόπο σκέψης και δράσης των επιτυχημένων επιχειρηματιών και στη συνέχεια εφάρμοσαν τα συμπεράσματα. Διαπίστωσαν ότι η επιχειρηματικότητα είναι μια τέχνη, μια εμπειρική διαδικασία, η οποία σχετίζεται άμεσα με τον χαρακτήρα του ανθρώπου, και την οποία, όσο περισσότερο την εξασκείς και την εφαρμόζεις, τόσο πιο επιτυχημένος γίνεσαι.

Για να γίνεις γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος, δάσκαλος, γεωπόνος, οικονομολόγος, μαθηματικός, φυσικός, φοιτάς στο πανεπιστήμιο, σπουδάζεις την επιστήμη σου και παίρνεις το αντίστοιχο πτυχίο. Με την επιχειρηματικότητα όμως δεν συμβαίνει το ίδιο. Δεν υπάρχει πανεπιστήμιο, σε ολόκληρο τον κόσμο, που να απονέμει πτυχίο επιχειρηματία. Παρότι μέσω των επιχειρήσεων δημιουργούνται δουλειές, δημιουργείται ανάπτυξη, διακινούνται τεράστια κεφάλαια καθημερινά, τα πανεπιστήμια δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν επιχειρηματίες. Μπορεί μεν να διδάσκουν επιχειρηματικότητα, μπορεί να διδάσκουν οικονομικά, δεν έχουν καταφέρει όμως να δημιουργήσουν επιχειρηματίες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η επιχειρηματικότητα είναι πρωτίστως θέμα χαρακτήρα ενώ παράλληλα καταρρίπτουν τους μύθους ότι για να γίνεις επιχειρηματίας πρέπει να διαθέτεις πτυχίο ή υψηλό βαθμό I.Q. ή να είχες καλούς βαθμούς στο σχολείο.

Πού εκπαιδεύονται λοιπόν οι επιχειρηματίες;

Πώς εκπαιδεύονται οι επιχειρηματίες;

Σε τι εκπαιδεύονται οι επιχειρηματίες;

Οι περισσότεροι οι οποίοι σήμερα προσπαθούν να γίνουν επιχειρηματίες, θεωρούν δεδομένη την ικανότητά τους και τολμούν. Ωστόσο τα αποτελέσματα απογοητεύουν τους περισσότερους. Στατιστικές δείχνουν ότι το 80% των νέων επιχειρήσεων αδυνατούν να συμπληρώσουν τον 3ο χρόνο ζωής. Ο λόγος είναι ότι οι επιχειρηματίες τους δεν γνωρίζουν τα βασικά. Δεν διαθέτουν τις βασικές γνώσεις για να γίνουν επιχειρηματίες. Πέρα όμως από τις βασικές γνώσεις, δεν διαθέτουν τις ψυχικές αρετές και ψυχικές αντοχές για να γίνουν επιχειρηματίες.


Για να γίνεις επιχειρηματίας, πρέπει να σκέφτεσαι και να ενεργείς ως επιχειρηματίας. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι θέμα οικονομίας. Είναι θέμα ψυχολογίας. Είναι μια διαδικασία η οποία σχετίζεται με τον χαρακτήρα του ανθρώπου και αφορά σκέψεις, συνήθειες, αποφάσεις, νοοτροπία, νοημοσύνη και δράση. Εκεί λοιπόν πρέπει να επενδύσει κάποιος ώστε α) να αναπτύξει επιχειρηματική νοοτροπία, β) να τονώσει την επιχειρηματική του διάθεση και γ)να τολμήσει επιχειρηματικά.


Νέστορας Ι. Κολοβός
Engineering Geologist M.Sc.
Διδάκτωρ Γεωλογίας ΑΠΘ
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Life Coach
www.expertsacademy.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This