Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013


Η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το Νοέμβριο έναν πολύ σημαντικό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την ανάπτυξη και την έξοδο της Περιφέρειας από την κρίση.

Η Δυτική Μακεδονία είναι δυστυχώς η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία, και για το λόγο αυτό ο διάλογος για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι επιτακτική ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 23 Νοεμβρίου έγινε η δεύτερη δημόσια συζήτηση στην Καστοριά, με κύριο ομιλητή τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα και θέμα «Η νέα πολιτική εξωστρέφειας: προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ως μέσο εξόδου από την κρίση».
Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι θεσμικοί φορείς της Γούνας από την Καστοριά και τη Σιάτιστα, εκπρόσωποι εξαγωγικών επιχειρήσεων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, εκπρόσωποι φορέων της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες εξαγωγικών επιχειρήσεων από το κλάδο της γούνας και του κρασιού, και απλοί πολίτες.

Στη συνάντηση ο Υφυπουργός κος Κούρκουλας, αναφέρθηκε στα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση για την διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου, όπως η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η συμμετοχή της ΕΤΕπ, η διαμεσολάβηση στις Βρυξέλλες για διευκόλυνση Ρώσων τουριστών που αφορούν άμεσα τον κλάδο της Γούνας, και απλοποίηση εξαγωγικών διαδικασιών. Παρουσιάστηκαν επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία για την αναμενόμενη αύξηση κατά 5% των εξαγωγών για το 2014.

Από τη πλευρά των φορέων και των επιχειρηματιών τέθηκαν ζητήματα που αφορούν:


  • Την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων ρευστότητας, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί από τα χαμηλότοκα δάνεια μέσω Τραπεζών, δεν έχει λειτουργήσει το χρηματοδοτικό εργαλείο για την εγγύηση εγγυητικών επιστολών και την εγγύηση εγγυήσεων
  • Την ανάγκη επίσπευσης του χρόνου επιστροφής ΦΠΑ
  • Ειδικά για τη Γούνα την ανάγκη κατάργησης του φόρου πολυτελείας που μειώνει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος
  • Την αύξηση των πόρων από το ΕΣΠΑ για προγράμματα Εξωστρέφειας, όπου κυρίως επισημάνθηκε η απουσία προγραμμάτων Εξωστρέφειας για τα προϊόντα πρώτης μεταποίησης.
  • Την συμμετοχή των επιχειρηματικών φορέων της Γούνας και των προϊόντων πρώτης μεταποίησης κατά προτεραιότητα στις αποστολές της Πολιτείας σε χώρες που ενδιαφέρουν τους εξαγωγείς

Για όλα τα παραπάνω αλλά και πολλά ακόμη ζητήματα που αφορούν το εξαγωγικό εμπόριο, δόθηκαν απαντήσεις από τον Υπουργό και δεσμεύθηκε να μεταφέρει όσα ζητήματα αφορούν άλλα υπουργεία.

Η Περιφερειακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει το διάλογο. ΔΙΑΛΟΓΟ για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, με επόμενα θέματα την Ενέργεια στη Κοζάνη, τον Πρωτογενή Τομέα στα Γρεβενά και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την Έρευνα και την Καινοτομία στη Φλώρινα.
Τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου με την τοπική κοινωνία, θα αποτελέσουν ένα ενιαίο κείμενο, ΠΡΟΤΑΣΗ με συγκεκριμένες και δεσμευτικές δράσεις ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ, τόσο με το ΝΕΟ ΕΣΠΑ που θα πρέπει να αναδειχθεί σε ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΕΣ 2014-2020) για την Περιφέρεια και να αποτελέσει τη βάση γόνιμου διαλόγου, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας είχε συναντήσεις με τους προέδρους των πρωτοβάθμιων φορέων των Γουνοποιών, τον κ. Νικόλαο Μιχαλόπουλο πρόεδρο του συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, τον πρόεδρο του συνδέσμου Γουνοποιών «Προφήτης Ηλίας» κ. Ηρακλή Καλλισθένη και τον πρόεδρο του δευτεροβάθμιου οργάνου των γουνοποιών της ομοσπονδίας Γούνας, κ. Μιλτιάδη Καρακουλάκη.

Ο κ. Κούρκουλας συναντήθηκε ακόμη και με τον πρόεδρο της ΕΔΗΚΑ (εκθετήριο δημοπρατήριο Καστοριάς) κ. Αχιλλέας Ευαγγέλου. Η ΕΔΗΚΑ άλλωστε ήταν και ο χώρος που φιλοξένησε την συνάντηση.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This