Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Η τουρκική εισβολή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτέλεσε μετά από διακομματικές πιέσεις Κύπριων και Ελλήνων Ευρωβουλευτών σημαντικό θέμα συζήτησης στην μίνι ολομέλεια, εχτές στις Βρυξέλλες. Σήμερα το κοινό ψήφισμα, έλαβε αποδοχής από όλα τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκτός των Πρασίνων.

Η Ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, με παρέμβασή της στην ολομέλεια, επεσήμανε την εξαιρετικά ανησυχητική κ προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας καθώς, η επιθετικότητα αυτή απειλεί μια Ευρωπαϊκή χώρα. Η ίδια η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αγνοώντας τις συνέπειες της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ, χαρακτηριστικά τοποθετήθηκε ως εξής:

"Γιορτάζουμε τις μέρες αυτές τα 25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Η σημαντική αυτή στιγμή της ιστορίας δεν επετεύχθη ούτε με τα όπλα ούτε με απειλές. Επετεύχθη διότι η Ευρώπη έδειξε γνήσια αλληλεγγύη βασισμένη στο δίκαιο των λαών, στις αρχές της ελευθερίας και στη κοινή λογική.
Σήμερα 25 χρόνια μετά, η Λευκωσία είναι η τελευταία πρωτεύουσα της Ευρώπης που έχει τοίχος και τη χωρίζει στη μέση. Το τοίχος αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας στρατιωτικής εισβολής, μιας παράνομης κατοχής, και μίας συστηματικής προσπάθειας απομόνωσης μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας από μία Ασιατική 100 φορές μεγαλύτερη.
Η αλληλεγγύη προς τη Κύπρο που προσπαθεί να διαφυλάξει τη κυριαρχία της και να ασκήσει τα βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα όπως ακριβώς τα ασκείτε κ. Συνάδελφοι στις δικές σας χώρες ελεύθερα και χωρίς τρομοκρατία και απειλές, δεν είναι μόνο ζήτημα Αρχής για μία Ευρώπη που βασίζεται στην αρχή της πρωτοκαθεδρίας του Δίκαιου, αλλά και κοινής λογικής.
Είναι αδύνατον να υπάρξει ΕΕ αν επιτρέπει να υπάρχουν κράτη - μέλη που θα μπορούν να ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα και κράτη μέλη που δεν θα μπορούν επειδή είναι μικρά.
Είναι αδύνατον να υπάρξει ΕΕ αν αυτή επιτρέπει τους περιφερειακούς ταραξίες να δρουν στη περιοχή της ανεξέλεγκτη ακυρώνοντας τις προσπάθειές της για γεωπολιτική σταθερότητα.
Και τέλος είναι αδύνατον να υπάρξει ΕΕ αν αυτή δεν έχει σύνορα και μαζί το κουράγιο και την γενναιότητα να τα υπερασπιστεί όταν χρειαστεί, από οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη αμφισβήτηση.
Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα είναι η Κύπρος, αύριο θα είναι οι χώρες της Βαλτικής και μεθαύριο η Φινλανδία. Μην επιτρέψετε σήμερα να δημιουργηθεί "προηγούμενο" που κάποιος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο μέλλον."

Συγκεκριμένα για το ψήφισμα ανέφερε τα εξής :
"Για πρώτη φορά ψήφισμα της σοσιαλιστικής ομάδας σε θέματα που αγγίζουν την ευρωπαϊκή διευθέτηση των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ χρήζει ικανοποιητικής αποδοχής όχι μόνο από Κυπρίους και Έλληνες και κυρίως Σοσιαλδημοκράτες, αλλά από την πλειοψηφία όλων των εθνικών αντιπροσωπειών, διακομματικά... νομίζω πως έτσι δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα στην γείτονα χώρα πως οι προσπάθειές μας, αν και νέοι Ευρωβουλευτές, ανταμείφθηκαν...το ψήφισμα άρει την οδηγία NAVTEX και ζητεί να αποσυρθούν τα πολεμικά πλοία από την ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας"

Το ψήφισμα έρχεται και ως απάντηση στην ανυπόστατη τοποθέτηση του κ. Οσμάν Ακίπ Μπακ, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ του ελληνικού κοινοβουλίου, όπου έκανε λόγο ανύπαρκτης διεκδίκησης στην Κύπρο καθώς η υφαλοκρηπίδα είναι προσαρμόσιμη και στους δύο λαούς μετά από μεταξύ τους συμφωνία για την χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων.

Ε. Καϊλή
Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This