Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
Η αγροτική επιχειρηματικότητα ή με την ευρύτερη έννοια επιχειρηματικότητα της υπαίθρου, αποτελεί ένα ελκυστικό και πολλά υποσχόμενο πεδίο επιχειρηματικής δράσης και ανάπτυξης. Νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες, νέες δραστηριότητες καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο, ικανά να δημιουργήσουν μια καλή πηγή εισοδήματος. Ωστόσο, δεν είναι ένας εύκολος χώρος άσκησης επιχειρηματικότητας, όπως κάποιοι θέλουν να τον παρουσιάσουν.


Όσοι βρίσκονται στον χώρο της αγροτικής επιχειρηματικότητας έχουν ήδη διαπιστώσει ότι υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες προβλημάτων, τα οποία συνδέονται


1.Με τις γενικές αρχές της επιχειρηματικότητας,
2.Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Με απλά λόγια και στην αγροτική επιχειρηματικότητα, ισχύουν οι αρχές, οι κανόνες και οι νόμοι της αγοράς, που διέπουν την κλασική επιχειρηματικότητα. Το μόνο που αλλάζει είναι ο χώρος άσκησης της δραστηριότητας. Συνεπώς, οποιαδήποτε προσέγγιση στην αγροτική επιχειρηματικότητα, πρέπει να διέπεται από τις αρχές και τους κανόνες, που ισχύουν στην κλασική επιχειρηματικότητα.

Τι ισχύει στην πράξη
Όλοι όσοι ξεκινούν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, θεωρούν δεδομένη την ικανότητά τους να γίνουν επιχειρηματίες. Βλέπουν τα αποτελέσματα άλλων επιτυχημένων επιχειρηματιών και θεωρούν ότι κι αυτοί μπορούν να επιτύχουν. Ωστόσο, έρευνες και στατιστικές έχουν δείξει ότι το 80% των νέων επιχειρήσεων αποτυγχάνουν να συμπληρώσουν τον 3ο χρόνο δραστηριότητας και το 90% τον 5ο χρόνο. Ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουν τις βασικές έννοιες και αρχές της επιχειρηματικότητας. Αντίθετα, το 90% των επιχειρήσεων που πέτυχαν, το κατάφεραν γιατί γνώριζαν τα βασικά.
Εδώ βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος. Στην έλλειψη βασικών γνώσεων για την εφαρμογή της επιχειρηματικότητας. Δηλαδή, οι περισσότεροι ξεκινούν να γίνουν επιχειρηματίες, χωρίς να γνωρίζουν τα βασικά. Δεν γνωρίζουν τι είναι επιχειρηματικότητα, τι είναι επιχείρηση, ποιός είναι ο σκοπός της επιχείρησης, ποιές είναι οι λειτουργίες της επιχείρησης, ποιός καθορίζει την επιτυχία της επιχείρησης, ποιός είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο της επιχείρησης, ποιός καθορίζει τις τιμές, ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου επιχειρηματία, ποιοί είναι οι τομείς κλειδιά της επιχείρησης, πως να ξεκινήσουν και να λειτουργήσουν την επιχείρηση, πως να ενεργούν καθημερινά για την επιτυχία της επιχείρησης. Κυρίως δεν γνωρίζουν από ποια πλευρά να βλέπουν την επιχείρηση για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μια επιχείρηση επιτυγχάνει και συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους μια επιχείρηση αποτυγχάνει. Αυτοί οι λόγοι, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν διερευνηθεί, έχουν αναλυθεί, έχουν μελετηθεί και πλέον είναι γνωστοί. Αυτούς τους λόγους πρέπει να τους μάθετε καλά, ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφεύγετε.
Επίσης, σήμερα υπάρχουν ειδικά τεστ αξιολόγησης των επιχειρήσεων, τα οποία δείχνουν τόσο τα ισχυρά, όσο και τα αδύνατα σημεία τους, στα οποία αυτές πρέπει να βελτιωθούν. Καλόν είναι να δοκιμάσετε αυτά τα τεστ και να διαπιστώσετε σε ποιό σημείο βρίσκεται η επιχείρησή σας και σε ποιούς τομείς ενδεχομένως να χρειάζεται βελτίωση.

Για να επιτύχετε επιχειρηματικά πρέπει:
Να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση των βασικών λειτουργιών της επιχείρησης, που είναι η καινοτομία, το marketing και το management.
Εάν έστω και μία από αυτές τις λειτουργίες δεν αποδίδει καλά, τότε ολόκληρη η επιχείρηση αποτυγχάνει!

Ποιοι είναι οι 7 τομείς-κλειδιά της επιτυχημένης επιχείρησης;
Σε όλες τις επιχειρήσεις υπάρχουν 7 τομείς-κλειδιά, οι οποίοι πρέπει, όλοι να λειτουργούν σωστά. Εάν έστω και κάποιος από αυτούς τους τομείς μένει πίσω, η επιχείρηση οδηγείται σε αποτυχία.
Η επιχείρηση είναι σαν την αλυσίδα, που αποτελείται από πολλούς κρίκους. Όπως η αντοχή της αλυσίδας εξαρτάται από τον πιο αδύναμο κρίκο, έτσι και η επιτυχία της επιχείρησής σας εξαρτάται από την απόδοση του πιο αδύναμου τομέα. Εάν έστω και ένας από αυτούς τους 7 τομείς δεν αποδίδει καλά, τότε έχει πρόβλημα όλη η επιχείρηση. Εάν θέλετε να είστε επιτυχημένοι επιχειρηματίες, πρέπει να μάθετε όσο πιο πολλά γι αυτούς τους 7 τομείς-κλειδιά της επιχείρησης και να εφαρμόζετε σωστά αυτά που απαιτούνται, ώστε να είστε αποτελεσματικοί:
1. Μάθετε τις αρχές και τον τρόπο της αποτελεσματικής ηγεσίας. Καλός επιχειρηματίας σημαίνει καλός ηγέτης, που έχει όραμα και εμπνέει!
2. Μάθετε πως να αναπτύσσετε ένα στρατηγικό επιχειρηματικό σχέδιο και να το ακολουθείτε, παρακολουθώντας το καθημερινά, αναλύοντας και κρίνοντας τα αποτελέσματα!
3. Μάθετε να βρίσκετε άριστους συνεργάτες, να τους αξιοποιείτε και να συνεργάζεστε αποτελεσματικά!
4. Μάθετε τι σημαίνει άριστο προϊόν ή υπηρεσία, πώς να το διαλέγετε και πώς να το δημιουργείτε!
5. Μάθετε τι σημαίνει άριστο marketing plan, πώς να το δημιουργείτε και πως να αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό! Μάθετε πώς να κερδίζετε την καρδιά και την σκέψη των πελατών σας, καταλαβαίνοντας την ψυχολογία τους. Πώς να αντιμετωπίζετε τον ανταγωνισμό και πώς να πραγματοποιείτε περισσότερες πωλήσεις.
6. Μάθετε πώς να δημιουργείτε άριστους πωλητές και να εξυπηρετείτε αποτελεσματικά τους πελάτες σας! Πώς να δημιουργείτε μια ολοκληρωμένη κι επιτυχημένη διαδικασία πωλήσεων, η οποία να μετατρέπει τους ενδιαφερόμενους πελάτες σε αγοραστές.
7. Μάθετε πώς να βρίσκετε, πώς να δημιουργείτε και πώς να διατηρείτε ευχαριστημένους πελάτες για πολλά χρόνια! Εδώ βρίσκεται η ουσία της επιχειρηματικότητας. Οι ευχαριστημένοι πελάτες είναι αυτοί που αναπτύσσουν την επιχείρησή σας. Είναι αυτοί που αγοράζουν ξανά και ξανά από εσάς και σας συστήνουν πρόθυμα στον κοινωνικό τους περίγυρο, και σας απαλλάσσουν από τεράστιες δαπάνες διαφήμισης και εξεύρεσης νέων πελατών.



ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Τι σημαίνει επιχειρώ;
Επιχειρώ σημαίνει, σκέφτομαι, αποφασίζω, ενεργώ και επιτυγχάνω αποτελέσματα.
Όλα ξεκινούν από την σκέψη. Η σκέψη οδηγεί σε αποφάσεις, οι αποφάσεις οδηγούν σε ενέργειες και οι ενέργειες οδηγούν σε αποτελέσματα. Οτιδήποτε έχετε πετύχει και έχετε γίνει μέχρι σήμερα, το πετύχατε με τις σκέψεις και τις αποφάσεις που παίρνατε μέχρι σήμερα. Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας και να βελτιώσετε τη ζωή σας, πρέπει πρώτα να βελτιώσετε τον τρόπο σκέψης σας.
Βασική προϋπόθεση για να γίνετε επιτυχημένοι επιχειρηματίες, είναι να μάθετε να σκέφτεστε, και να ενεργείτε επιχειρηματικά! Να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας, να αναπτύσσετε το ταλέντο σας, να εξασκείτε τις δεξιότητές σας, να αποκτάτε εμπειρίες επάνω στο αντικείμενό σας και να διαθέτετε τις απαραίτητες ψυχικές αρετές και ψυχικά χαρίσματα για να προχωρήσετε!
Για να γίνετε επιτυχημένοι επιχειρηματίες δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποιο πτυχίο ή να είχατε καλούς βαθμούς στο σχολείο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων, που δεν πήγαν στο πανεπιστήμιο, αλλά μεγαλούργησαν και έχτισαν επιχειρήσεις εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων. Κι αυτό, επειδή η επιχειρηματικότητα είναι μια τέχνη, μια εμπειρική διαδικασία, που όσο πιο καλά την μαθαίνετε και όσο πιο πολύ την εφαρμόζετε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνετε!

Για να επιτύχετε ως επιχειρηματίες, πρέπει:
Να μάθετε να σκέφτεστε έξυπνα και να ενεργείτε έξυπνα! Να μάθετε να σκέφτεστε και να ενεργείτε όπως οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες! Να αποκτήσετε τις συνήθειες και τη νοοτροπία των επιτυχημένων επιχειρηματιών. Ότι έχουν επιτύχει κάποιοι άλλοι, μπορείτε το ίδιο, κι ακόμη καλύτερα, να επιτύχετε κι εσείς!
Γνωρίζετε, πως όταν ένας δρόμος ή ένας τρόπος δράσης γίνεται γνωστός, μπορούν να τον ακολουθήσουν με την ίδια επιτυχία και άλλοι πολλοί. Αυτό το δρόμο και τρόπο των επιτυχημένων επιχειρηματιών μπορείτε να μάθετε και να ακολουθήσετε κι εσείς και να αυξήσετε τις πιθανότητες της επιτυχίας σας.

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες;
Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν, σκέφτονται θετικά και αισιόδοξα, με όρους επιτυχίας και όχι αποτυχίας. Έχουν όραμα, παίρνουν αποφάσεις, βάζουν γραπτούς στόχους και δουλεύουν για την επίτευξή τους, λειτουργούν βάσει σχεδίου, ακολουθούν ένα πρόγραμμα δράσης, αυτοδεσμεύονται για την επιτυχία, εστιάζουν στον στόχο τους, χρησιμοποιούν τον χρόνο τους σωστά, ενημερώνονται και μαθαίνουν συνεχώς, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, και κυρίως διακρίνονται για την καθημερινή τους δράση.
Τι από όλα αυτά φαίνεται δύσκολο ή έχει κόστος;

Όλα τα παραπάνω μαθαίνονται και γίνονται τρόπος ζωής.
Όλα τα παραπάνω, δεν είναι τίποτε άλλο από καθημερινές συνήθειες, που εάν τις μάθετε και τις εφαρμόζετε σωστά και πολλές φορές, γρήγορα θα διαπιστώσετε σημαντική αλλαγή στον τρόπο σκέψης σας, στον τρόπο δράσης σας, στον τρόπο συμπεριφοράς σας, με πολύ καλύτερα για εσάς αποτελέσματα. Απλά πρέπει να πάρετε τη μεγάλη απόφαση και να ξεκινήσετε να μαθαίνετε!
Η επιχειρηματικότητα είναι μια διαδικασία που έχει σχέση περισσότερο με την ψυχολογία και λιγότερο με την οικονομία. Εάν μάλιστα θελήσουμε να την ποσοτικοποιήσουμε, θα λέγαμε ότι είναι 80% ψυχολογία και 20% οικονομία. Συνεπώς, οποιαδήποτε βελτίωση επιχειρήσετε, αυτή πρέπει να είναι προς το κομμάτι ενίσχυσης της ψυχολογίας, που αποτελεί και το 80%.

Η επιχειρηματικότητα είναι μια αποκλειστικά δική σας υπόθεση.
Εσείς Σκέφτεστε! Εσείς Αποφασίζετε! Εσείς Ενεργείτε! Εσείς παράγετε Αποτελέσματα! Εσείς Επιτυγχάνετε! Γι αυτό το λόγο και πρέπει συνεχώς να προσπαθείτε να γίνεστε καλύτεροι.
Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με το να εμπλουτίζετε συνεχώς τις γνώσεις σας, να αναπτύσσετε τα ταλέντα σας, να αυξάνετε τις εμπειρίες σας, να ενισχύετε τις ικανότητές σας. Με το να διαβάζετε βιβλία, να ακούτε εκπαιδευτικά CD, να βλέπετε εκπαιδευτικά DVD, να παρακολουθείτε ομιλίες, ημερίδες, σεμινάρια επάνω στο αντικείμενό σας, να παρακολουθείτε τα περιοδικά και τις εκθέσεις του κλάδου σας, να συμβουλεύεστε τους ειδικούς.
Πάντα κάτι έχετε να μάθετε, το οποίο μπορεί να σας δώσει μια νέα ιδέα και να κάνετε τη διαφορά. Και η παραμικρή βελτίωση, μπορεί να σας προσφέρει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα και να πετύχετε θεαματικά αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε επιτυχία!



ΝΕΣΤΟΡΑΣ Ι. ΚΟΛΟΒΟΣ
Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.
Διδάκτωρ Γεωλογίας Α.Π.Θ.
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
www.expertscademy.gr
www.kozani.net/nkolovos
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This