Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Οκτώ σημαντικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που έγιναν πράξη με εισήγηση των βουλευτών του υπενθυμίζει η Χαριλάου Τρικούπη, περιγράφοντας τους σταθμούς της συμμετοχής της στην παρούσα κυβέρνηση.

Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2012, οπότε και συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απαίτησαν και πέτυχαν:

1. Μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων
α) Με πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατετέθη – στις αρχές του 2013 – Πρόταση Νόμου με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και μακροχρόνια ανέργων, καθώς και την προστασία υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Συνολικά η πρότασή μας αφορούσε 500.000 εργαζόμενους και ανέργους.
Με την πίεση μας τελικά και μετά από παρέμβαση του Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου υιοθετήθηκε διάταξη με στόχο για την ανακούφιση των ανέργων (με αιχμή τα νοικοκυριά που δεν έχουν εργαζόμενο) με την οποία δημιουργούνται 50.000 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας (σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ).
Ήδη το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται.
Στόχος είναι επανάληψή του για το 2014 για άλλες 50.000 θέσεις Κοινωφελούς Εργασίας.

β) Επίσης για το 2014 το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται προτάσεις (που σύντομα θα καταθέσει στο Υπουργείο Εργασίας) για:

 • Την μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς ως στοχευμένο κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης. Την παροχή κινήτρων για είσοδο στην αγορά εργασίας 80.000 νέων εργαζόμενων.
 • Την επαναφορά του προγράμματος για άνεργους νέους πτυχιούχους με στόχο 20.000 τουλάχιστον ωφελουμένους.
 • Την ενεργοποίηση και αξιοποίηση του πλαισίου για τον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και την ανάπτυξη αντίστοιχων επιχειρήσεων.

2. Μέτρα για τις ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες
α) Με Πρόταση Νόμου που το Φθινόπωρο του 2012 που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ προτάθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για:

 • Την εξαίρεση των ατόμων με βαριές αναπηρίες από τις μειώσεις των συντάξεων που προβλέπει ο Ν. 4093.
 • Επέκταση της κάλυψης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων ανέργων και επαγγελματιών που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους.
 • Εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών με τους ανασφάλιστους των άλλων ταμείων (40 έτη εργασίας και 62ο έτος).

Παρά τις προσπάθειες ως τώρα η υλοποίηση των θεμάτων αυτών δεν έχει προχωρήσει.

β) Εμμένοντας όμως στην αναγκαιότητα διασφάλισης και εν μέσω κρίσης της Κοινωνικής Συνοχής και με επιλογή προτεραιότητες που αντέχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει προτάσεις για την άμεση ψήφιση διατάξεων που θα αφορούν:

 • Την αναμόρφωση του πλαισίου χορήγησης συντάξεων ανασφάλιστων υπερήλικων.
 • Την επέκταση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων ανέργων.
 • Την ρύθμιση συνταξιοδότησης των αγροτών.

Για το θέμα αυτό θα ζητηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα και συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτση.

3. Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών και πρώτης κατοικίας
α) Με Πρόταση Νόμου που κατέθεσε η Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ρύθμιση των χρεών των νοικοκυριών προς τις Τράπεζες και την προστασία των δανειοληπτών. Η Πρότασή μας συνέβαλε σημαντικά στις τελικές Κυβερνητικές αποφάσεις που εκφράσθηκαν με την ψήφιση σχετικού Σχεδίου Νόμου (με πιο περιορισμένα όρια για τις ρυθμίσεις).
β) Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της Α’ κατοικίας των δανειοληπτών με την παράταση ισχύος της σχετικής απαγόρευσης. Εμμένουμε απόλυτα σ’ αυτήν την θέση η οποία επί πλέον περιελήφθη και στο πλαίσιο Προγραμματικής Συμφωνίας της Κυβέρνησης.
γ) Με πρόταση του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε επίσης διάταξη για το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι 1.000 ευρώ.

4. Παρεμβάσεις και Πρωτοβουλίες για το Ασφαλιστικό
α) Με Πρόταση Νόμου που κατέθεσε το καλοκαίρι του 2012 το ΠΑΣΟΚ, πρότεινε να περιέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Η Πρόταση Νόμου υιοθετήθηκε και η σχετική διάταξη ψηφίστηκε από την Βουλή.
Β) Με παρέμβαση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ απεσύρθη τον Απρίλιο του 2013 διάταξη νόμου με την οποία μειώνονταν οι εισφορές των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (για τους νέους συνταξιούχους) κατά 30%.
γ) Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ρυθμίσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καταστεί δίκαιη η εξόφλησή τους από τους οφειλέτες.
Επειδή οι ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί ως τώρα δεν είναι επαρκείς, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και διεκδικεί την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία προβλέπεται για όσους υπάγονται στην ρύθμιση, η αναστολή των οφειλών μέχρι 30/6/2014 υπό την προϋπόθεση ότι θα εξοφλούνται οι τρέχουσες οφειλές. Οι παλαιές οφειλές θα εξοφληθούν εν συνεχεία μέχρι 30/6/2017 επιμεριζόμενες σε μηνιαίες δόσεις.
Η πρότασή μας αυτή έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας και εμμένουμε στην κατάθεσή της.
δ) Επίσης προτάθηκε η εφαρμογή νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος Δ.Υ., ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση του.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί νέες μειώσεις στις συντάξεις ( όπως και στους μισθούς).

5. Παρεμβάσεις για Φορολογικά θέματα

α) Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ο νέος φόρος ακινήτων να χαρακτηρίζεται από δίκαιη κατανομή των βαρών, να είναι σύγχρονος και προοδευτικός φορολογώντας συνολικά την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Για τον σκοπό αυτό η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ριζικές αλλαγές στο Ν/Σ του ΥΠΟΙΚ. Ήδη προχωρούν οι συζητήσεις με την αντιπροσωπεία της Ν.Δ. για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.
β) Με παρέμβαση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο του 2013 έντεκα (11) σημαντικές αλλαγές στο Σ/Ν για το Φορολογικό.

 • Την φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας
 • Την διατήρηση της έκπτωσης για τους μισθωτούς και στην εφάπαξ καταβολή του φόρου (1,5%).
 • Την διατήρηση ως προστατευομένων μελών των φορολογουμένων, των φοιτητών τέκνων τους και την απαλλαγή των παιδιών που λαμβάνουν διατροφή από την φορολόγησή τους.
 • Την απαλλαγή από τα τεκμαρτά εισοδήματα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200τμ από γονείς προς τα παιδιά και αντίστροφα.
 • Την διατήρηση της προκαταβολής φόρου στο 55% (από το 80% που προβλεπόταν).
 • Την αποθάρρυνση μεταφοράς κερδών επιχειρήσεων προς χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
 • Την προσυμφωνία για το θέμα προστασίας αγροτών με μικρό εισόδημα.
 • Την επαναφορά του φορολογικού κινήτρου της συλλογής αποδείξεων ως μέτρου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής).

6. Θέματα που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις
I. Σημαντική ήταν η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ στην ακύρωση της πρότασης για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Η Κ.Ο. πέτυχε την υιοθέτηση πρότασης ώστε τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν 7 μόνο Κυριακές και από εκεί και πέρα οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μέσα από τις εκλεγμένες Περιφέρειες να καθορίζουν την λειτουργία σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
II. Επίσης πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ώστε να βρεθεί αποδεκτή λύση στο θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων και να μην προστεθούν νέες επιβαρύνσεις σε περίοδο κρίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

7. Επιτάχυνση Φορολογικών Ελέγχων
Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα επεξεργαστεί πρωτοβουλία και προτάσεις για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εκκρεμών ελέγχων των εμβασμάτων πολιτών προς το εξωτερικό, των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε ξένες τράπεζες και τις off shore εταιρείες.
Το θέμα αυτό με διαμορφωμένη εισήγηση θα έρθει στο Συντονιστικό.

8. Αντιμετώπιση ρατσισμού και διακρίσεων.
Με την επιμονή του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε τελικά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ώστε να τιμωρούνται αυστηρά τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και καλλιέργιας κλίματος μίσους και βίας με βάση κάθε είδους διακρίσεις.
Το κατατεθέν νομοσχέδιο διατηρεί τον πυρήνα των σχετικών προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ (υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει πρόταση νόμου τον Μάρτιο του 2013) και είναι προϊόν διαβούλευσης μεταξύ του υπουργού δικαιοσύνης και αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ. Θέματα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ και δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, θα τεθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου μέχρι την ψήφισή του.

Αίτημα για Ονομαστική ψηφοφορία στη μείωση των τιμών των φαρμάκων
Σοβαρό θέμα αποτελεί η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει διάταξη νόμου του Υπουργείου Υγείας, για τη μείωση των τιμών 6000 φαρμάκων.
«Με αστείες δικαιολογίες που προέβαλλε ο εκπρόσωπός του, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ματαιώσει τη λήψη απόφασης, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα των πολυεθνικών του φαρμάκου» επισημαίνει η Χ.Τρικούπη.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εμμένοντας στη ανάγκη ψήφισης της διάταξης με την οποία εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων, ζήτησε τη διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία θα διεξαχθεί την Τετάρτη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: «Φυσικά και θα εξαχθούν πολλά συμπεράσματα…»

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This