Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010
Tο κείμενο της διακήρυξης - στήριξης στον Βασίλη Κωνσταντόπουλο ως δήμαρχο Σερβίων - Βελβεντού, την οποία υπογράφουν περισσότεροι απο 100 πολίτες του δήμου:

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες

Με την ψήφιση του σχεδίου Καλλικράτης διαμορφώνονται νέα δεδομένα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλάζει ο διοικητικός χάρτης. Οι νέοι Δήμοι με αυξημένες αρμοδιότητες πρέπει στην πράξη να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και στις σημερινές απαιτήσεις των πολιτών που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Δεν έχουμε σαν περιοχή την πολυτέλεια καθυστερήσεων. Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και πρέπει να κάνουμε αγώνα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

Πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και τις λαθεμένες επιλογές του παρελθόντος.

Πρέπει να διεκδικήσουμε για την περιοχή μας αυτά που δικαιωματικά της ανήκουν.

Πρέπει να δώσουμε στον τόπο μας τη θέση που του ταιριάζει στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.

Πρέπει να κάνουμε τους συμπολίτες μας να αισθάνονται υπερήφανοι που είναι δημότες του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, δημιουργώντας και κατακτώντας αίσθημα κοινής δημοτικής συνείδησης.

Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε με την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση και σύμπνοια την μάχη των εκλογών που θα είναι νικηφόρα.

Οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις και θέσεις δεν πρέπει να διασπάσουν την κοινωνία μας αλλά να συμβάλουν θετικά σε μια προωθητική σύνθεση που να εκφράζει την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών.

Έχουμε δύσκολο μα ταυτόχρονα όμορφο αγώνα μπροστά μας.




Βασικοί άξονες - στόχοι του προγράμματος μας είναι :

Θεσμικές – διοικητικές λειτουργίες

Αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των θεσμοθετημένων οργάνων του Δήμου με σεβασμό στον άνθρωπο. Ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και όλοι οι αιρετοί σε θέση ευθύνης διαχειρίζονται εξουσία που τους παραχώρησε ο λαός και στο λαό είναι υποχρεωμένοι να λογοδοτούν συνέχεια. Πρέπει να δώσουμε αγώνα για να κατακτήσουμε σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εκλεγμένους και στους πολίτες.

Οργανωτική ανασυγκρότηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, οργάνωση νέων υπηρεσιών προσαρμοσμένων στα δεδομένα του νέου δήμου Σερβίων - Βελβεντού και αξιοποίηση χωρίς διακρίσεις όλου του ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε ο Δήμος να αποκτήσει αξιόπιστες υπηρεσίες και μηχανισμούς λειτουργίας στην υπηρεσία του πολίτη.

Αναβάθμιση της λειτουργίας των συμβουλίων των διαμερισμάτων με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η αποκέντρωση μέσα στα πλαίσια του δήμου είναι δεσμευτική και συνειδητή επιλογή μας.

Ποιότητα ζωής – κοινωνική πολιτική.

Όλοι οι δημότες και κάτοικοι του δήμου πρέπει να ζουν σε ένα περιβάλλον με στοιχειώδεις ανέσεις και υπηρεσίες (νερό, καθαριότητα, οδικό δίκτυο) η διασφάλιση των οποίων είναι υποχρέωση και όχι παραχώρηση προς τους πολίτες. Σταδιακά και με ιεράρχηση θα γίνουν αναπλάσεις σε όλη την έκταση του δήμου.

Ο δήμος επιβάλλεται να έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και προστασία του περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και για την προστασία, την αναβάθμιση και την ταυτόχρονη ανάδειξή του. Το περιβάλλον τα επόμενα χρόνια πρέπει ν’ αποτελέσει για την περιοχή μας το συγκριτικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και προόδου.

Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των κατοίκων ώστε να έχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πρόνοιας ειδικά οι ευαίσθητες ομάδες συνδημοτών μας στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές.

Το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας είναι επίσης ένα ισχυρό αναπτυξιακό πλεονέκτημα και πρέπει να αποτελέσει τον ιστό που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συλλογικής δημοτικής συνείδησης και της επικοινωνίας των δημοτών.

Η νεολαία θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Καλούμε τους νέους, στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, να συμμετέχουν ενεργά και να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις συνθήκες του μέλλοντός τους. Μεθοδικά και με συνέπεια θα δίνουμε αγώνα ενάντια στις εξαρτήσεις.

Ανάπτυξη της περιοχής

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι μια συνεχής διαδικασία και προσπάθεια. Ο δήμος πρέπει να είναι πρωταγωνιστής στην αναπτυξιακή πορεία. Τα παραγωγικά διαθέσιμα - πλεονεκτήματα της περιοχής μας που είναι :

  • ορεινή ζώνη – κτηνοτροφική παραγωγή - μάρμαρα
  • αρδευόμενες εκτάσεις – γεωργική παραγωγή - μεταποίηση
  • παραλίμνια ζώνη – πολιτιστικά- τουριστικά διαθέσιμα
  • Αρχαιολογικοί χώροι- βυζαντινά μνημεία – μνημεία της φύσης
μπορούν με σωστό προγραμματισμό και κάτω από προϋποθέσεις, να στηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια.
Με την πρωτοβουλία μας αυτή στηρίζουμε, συνεργαζόμαστε και συμμετέχουμε σε ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο νίκης ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με υποψήφιο δήμαρχο, που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών του δήμου ΣΕΡΒΙΩΝ –ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ στις εκλογές του Νοεμβρίου, τον καταξιωμένο επιστημονικά, επαγγελματικά και κοινωνικά ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1956 στο Τριγωνικό.
Είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ. Κάτοχος ΜΒΑ του Πανεπιστημίου του Sheffield. Μιλά και γράφει πολύ καλά την αγγλική γλώσσα.
Εργάσθηκε σαν μηχανικός στα Μεταλλεία Αμιάντου (ΜΑΒΕ) για 5 χρόνια.
Ωρομίσθιος καθηγητής στα ΤΕΙ Κοζάνης για δύο χρόνια.
Από το 1985 εργάζεται στην ΔΕΗ σε διάφορες θέσεις ευθύνης.
Σήμερα είναι διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ και αναπληρωτής Διευθυντής του Ορυχείου Καρδιάς.
Συμμετέχει όλα τα χρόνια ενεργά σε επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς και σε πολιτιστικούς συλλόγους.
Το 2002 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Σερβίων και αντιπρόσωπος στην ΤΕΔΚ.
Το 2006 εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος
Είναι παντρεμένος με Ευθυμία Κουτσιάδου και έχουν δύο παιδιά. 


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη 20 Ιουλίου 2010
Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών γιορτάζει τα 10α γενέθλιά του

Ελάτε να τα γιορτάσουμε μαζί
Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών (CTP) ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια και από τότε διοργανώνει κάθε χρόνο εργαστήρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναντήσεις, σεμινάρια και διεθνείς ανταλλαγές για παιδιά και νέους, οι οποίοι, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής, δεν έχουν πρόσβαση στα ίδια πολιτιστικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα που οι νέοι των αστικών κέντρων της Ευρώπης θεωρούν δεδομένα.

Φέτος το καλοκαίρι και με αφορμή τα 10α γενέθλιά του, το CTP σε συνεργασία με το Δήμο Πρεσπών διοργανώνει από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου το καλλιτεχνικό fun camp με τίτλο «INTER’ ACTION IN PRESPA» στις εγκαταστάσεις του δημοτικού γυμναστηρίου. Η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης για νέους από όλη την Ευρώπη, όπου θα μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, γνώσεις, δεξιότητες και τέχνες. Πιστεύουμε πως η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και δημιουργικότητας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο ενδυνάμωσης των νέων και κινητοποίησής τους προς μια πιο ισότιμη, βιώσιμη και ειρηνική κοινωνία.

Ομάδα – στόχος μας είναι νέοι μεταξύ 15 και 30 χρονών. Από τη μία, θέλουμε να συμπεριλάβουμε στις δραστηριότητες εθελοντές από την Ευρώπη που κατοικούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ή σε γειτονικές χώρες και από την άλλη, τους νέους από όλη την Ελλάδα με κύρια ομάδα στόχου τους νέους της περιοχής προκειμένου να γίνει μια εποικοδομητική ανταλλαγή ιδεών μεταξύ τους. Επιπλέον, οι νέοι από άλλες χώρες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αυτή την απομονωμένη περιοχή με την πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και οι νέοι της περιοχής θα μπορέσουν να ανακαλύψουν άλλους κόσμους, αλλά και να μάθουν να εκτιμούν τη μαγεία της περιοχής στην οποία ζουν, βλέποντάς τη μέσα από τα μάτια των άλλων.

Οι δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει περιλαμβάνουν: εργαστήρια πάνω σε διαφορετικά θέματα, τα οποία θα υλοποιηθούν από τους συμμετέχοντες (χορός, θέατρο, δημιουργική ανακύκλωση, juggling, κατασκευή οργάνων, yoga, massage, παραδοσιακή μαγειρική), εκδρομές και παιχνίδια προσανατολισμού για να ανακαλύψουμε την περιοχή, βραδιά αστρονομίας, βραδιές ταινιών, συζητήσεις κτλ.

Στους συμμετέχοντες που προσφέρουν κάποια δραστηριότητα θα παρασχεθεί δωρεάν φαγητό και διαμονή, αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να καλύψουν τα έξοδα ταξιδίου τους και να φέρουν υπνόσακο.

Επικοινωνία: 23850-51332, ctp2007@otenet.gr
Ευχαριστούμε τους συνεργάτες και υποστηρικτές μας
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνει η ανεργία στην χώρα μας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία η ανεργία ανήλθε στο 11,9% έναντι 11,6% τον Μάρτιο και 9,4% τον Απρίλιο του 2009.
Μέσα σε έναν χρόνο έχασαν τη δουλειά τους πάνω από 130.000 εργαζόμενοι. Τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα είναι οι νέοι, στους οποίους το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 31%. Οι νέοι, το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, είναι ο κορμός της στρατιάς των 600.000 ανέργων. Ένας στους τρείς νέους είναι πλέον χωρίς εργασία.
Η ανεργία που πλήττει κυρίως τους νέους και τις γυναίκες εξελίσσεται στο μείζον πρόβλημα της χώρας.
Η βαθιά κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και κυρίως η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που προβληματίζει, κυρίως τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, καταστρέφει, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, κάθε ελπίδα για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.
Το εφιαλτικό ποσοστό της ανεργίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους επιστήμονες οι οποίοι αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης προς τα ξένα πανεπιστήμια και τις ξένες αγορές.

Είναι μεγάλη πληγή για την Ελλάδα να διώχνει τα καλύτερα μυαλά και να ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες, τις γνώσεις τους και τις προσδοκίες τους στο εξωτερικό. Το πολιτικό σύστημα δυστυχώς δεν συνειδητοποιεί ότι καμιά σοβαρή χώρα δεν μπορεί να έχει προοπτική χωρίς την ενεργητική συμμετοχή της νέας γενιάς.
Στο μεταβατικό στάδιο μέχρι ν’ αρχίσει η παραγωγική ανάπτυξη, το σοβαρό αντίδοτο στην ανεργία είναι τα ειδικά προγράμματα και κίνητρα ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας.
Η Δυτική Μακεδονία πιάνει πρωτιά στην ανεργία με 16,1% και είναι η τρίτη περιφέρεια σε πανελλαδικό επίπεδο. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Με την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών το θέμα της ανάπτυξης και απασχόλησης πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών για νέες θέσεις εργασίας.
Είναι ανάγκη να πείσουμε την κοινωνία όχι με ευχολόγια περί μελλοντικής αναδιανομής, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις ότι υπάρχει σχέδιο, όχι απλώς διαχείρισης αλλά εξόδου από την κρίση.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ΔΕΗ άμεσα πρέπει:
Να πάρει πρωτοβουλίες για την κατασκευή των δύο μονάδων στη Δ. Μακεδονία όπου υπάρχει δυνατότητα να απασχοληθούν δεκάδες εργαζόμενοι.
Να προωθήσει επίσης τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών το γρηγορότερο δυνατό για να τονωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, η οποία είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης.
Να αναπροσαρμόσει τα δίμηνα και τα οχτώμηνα στις ανάγκες απασχόλησης στη Δ. Μακεδονία δίνοντας ευκαιρίες εργασίας στους εργαζόμενους που είναι μόνιμα άνεργοι.
Να βάλει τις βάσεις για την ανανεωμένη και δυνατή ΔΕΗ προωθώντας τις νέες τεχνολογίες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Δ. Μακεδονία.
Τέλος να σταματήσει η κατασπατάληση του πόρου και να αξιοποιηθεί παραγωγικά στην ανάπτυξη και την ποιότητα της περιοχής μας.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Η πρόταση για τον νέο Κανονισμό της Βουλής, που ανέπτυξε ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος, περιλαμβάνει να αίρεται εφεξής η βουλευτική ασυλία σε κάθε περίσταση που η πράξη δεν σχετίζεται με την πολιτική δράση του βουλευτή. Η έκθεση της αρμόδιας για την άρση της βουλευτικής ασυλίας Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη.

Επίσης, ο πολίτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγξει την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών, μιας και θα αναρτούνται τα "ποθεν έσχες" των πολιτικών στο διαδίκτυο. θα απαγορεύεται η μονιμοποίηση στη Βουλή μετακλητών υπαλλήλων και η μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων σε αυτήν. Καθώς και το συνταξιοδοτικό καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής εναρμονίζεται με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Με τις περικοπές εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου οι δαπάνες θα είναι κατά 24 εκατομμύρια ευρώ μικρότερες από τις προβλεφθείσες στον προϋπολογισμό του 2010, μείωση που φθάνει στο 12%.

Με όλα τα παραπάνω, γίνεται το πρώτο βήμα για να αλλάξει κάτι και στη Βουλή, μιας και όταν τα προηγούμενα χρόνια βρισκότανε στο απυρόβλητο. Σίγουρα απο τα λόγια μέχρι τις πράξεις η απόσταση είναι μεγάλη, αλλα ελπίζω πως θα υλοποιηθούν όλα τα αυτά, τα οποία για μένα είναι μόνο η αρχή και θα πρέπει να επεκταθούν και άλλο. Η περιστολή των δαπανών μπορεί να γίνει και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό, χωρίς να θίγει τους πολίτες.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
Στον ανανεωμένο δικτυακό τόπο του εθνικού τυπογραφείου, http://www.et.gr, τα Φ.Ε.Κ. σε ηλεκτρονική μορφή είναι πλέον διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ ( Ν.3861/2010,άρθρο 7 /τ.Α΄112 -13.7.2010).
Η υπηρεσία αποστολής μεμονωμένων Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως σε έντυπη μορφή, εντός κι εκτός Ελλάδος, αποστέλλονται μέσω της συνεργαζόμενης εταιρείας ΟTESAT. Οι παραγγελίες γίνονται μέσω τηλεφώνου , fax και Internet, με δυνατότητα επιλογής του τρόπου αποστολής και πληρωμής που εσείς επιθυμείτε.
Επίσης, τo Εθνικό Τυπογραφείο, παρέχει υπηρεσία Ταχυδρομικών συνδρομητών με την μορφή ετήσιας συνδρομής για τα τεύχη για ταχυδρομική αποστολή του έντυπου ΦΕΚ.
Μπορεί κανείς να αναζητήσει μέσα στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου τις πληροφορίες και το Φ.Ε.Κ.(σε ηλεκτρονική μορφή) που τον ενδιαφέρει .
Επιτέλους η πληροφόρηση παρέχεται κατ' ευθείαν στον ενδιαφερόμενο και σταματά πλεον η "παλια" τακτική...
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010
Τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα κατατάσσονται, σε αστέρια 5*****(κατηγορίας ΑΑ), 4****(κατηγορίας Α), 3***(κατηγορίας Β), 2**, 1*, με βάση κριτήρια, που καθορίζονται, από τον Ε.Ο.Τ.

Ξενοδοχεία – Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα
Οι τιμές, διαμορφώνονται, ελεύθερα. Οι κατώτατες τιμές των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθορίζονται, με Υπουργικές Αποφάσεις. Καθορίζονται, για κάθε επιχείρηση δύο κατώτατα όρια τιμών, ένα για τη χαμηλή περίοδο και ένα για την υψηλή. Οι ξενοδόχοι δε μπορούν να διαμορφώσουν τιμές κατώτερες αυτών της Υ.Α., αλλά είναι ελεύθεροι να διαμορφώσουν τις τιμές τους, «προς τα πάνω». Επίσης, οι ξενοδόχοι αποφασίζουν τα χρονικά διαστήματα, που θα εντάξουν τη χαμηλή και την υψηλή περίοδο. Οι ξενοδόχοι υποβάλλουν, στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τους τιμοκαταλόγους τους, προς έγκριση και θεώρηση. Ένα θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης τiμών και του τιμοκαταλόγου, αποστέλλονται, στον ξενοδόχο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να τηρεί αυτά τα έγγραφα, στην υποδοχή και να τα δείχνει, κάθε φορά, που του το ζητήσει ο πελάτης. Για τις τιμές, το Ξ.Ε.Ε. ενημερώνει και τον Ε.Ο.Τ. Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν εκπτώσεις, μέχρι 50%, στις εγκεκριμένες τιμές, εφόσον η νέα τιμή δεν είναι κατώτερη των κατώτατων ορίων, που ορίζονται, με την Υ.Α. Εφόσον δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου 2 αστέρων και άνω, διατεθεί, σε ένα άτομο, θα εισπράττεται το 80% της τιμής του δίκλινου. Η τιμή, που θα προκύπτει, όμως δε μπορεί να είναι μικρότερη της τιμής του μονόκλινου. Ο ξενοδόχος μπορεί να ορίζει διαφορετικές τιμές, στα διαφορετικά δωμάτια (π.χ. με θέα τη θάλασσα κ.λπ.). Αν ο πελάτης ζητήσει προσθήκη κρεβατιού, τότε η εγκεκριμένη τιμή αυξάνεται, κατά 10% - 20%.


Οι ξενοδόχοι υποχρεούνται να αναρτούν τιμοκαταλόγους, σε κάθε δωμάτιο, στους οποίους πρέπει να αναγράφεται η τιμή του δωματίου. Επίσης, όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πρέπει να είναι εφοδιασμένες, με το ειδικό σήμα του ΕΟΤ και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Ο ξενοδόχος πρέπει να:
Ενοικιάζει τα κενά δωμάτια του ξενοδοχείου, σε κάθε πελάτη.
Απαντά, μέσα σε τρεις ημέρες, τηλεφωνικά ή γραπτά, αν αποδέχεται ή όχι την κράτηση δωματίων.
Διαθέτει, στους πελάτες, τις ανέσεις, που διαφημίζει, όπως π.χ. πισίνα, εγκαταστάσεις γυμναστικής, νυχτερινό κέντρο, κ.λπ.
Να μην αποδέχεται κρατήσεις, για δωμάτια ή κρεβάτια, περισσότερα, από αυτά, που διαθέτει.
Να μη ζητά προκαταβολή, πάνω από 25% του συνολικού κόστους διαμονής, για όλο το χρονικό διάστημα της διαμονής. Η προκαταβολή δε μπορεί να είναι μικρότερη, από το αντίτιμο της τιμής, για μια μέρα. Η κράτηση ολοκληρώνεται, όταν ο ξενοδόχος παραλάβει την προκαταβολή ή όταν απαντήσει, στον πελάτη, ότι αποδέχεται την κράτηση. Εάν κάνουμε κράτηση και δε χρησιμοποιήσουμε το δωμάτιο, οφείλουμε αποζημίωση, στον ξενοδόχο, το μισό της συμφωνημένης τιμής. Απαλλασσόμαστε, όμως, από κάθε υποχρέωση αποζημίωσης, εάν προειδοποιήσουμε τον ξενοδόχο 21 ημέρες, πριν την έναρξη της ενοικίασης.
Στην περίπτωση αυτή, ο ξενοδόχος πρέπει να μας επιστρέψει την προκαταβολή, που τυχόν έχει λάβει, από εμάς. Υπάρχει περίπτωση ο ξενοδόχος να ορίσει μικρότερα χρονικά διαστήματα, για την ακύρωση της κράτησης, χωρίς ποινή, για τον καταναλωτή. Πριν «κλείσουμε», λοιπόν, ένα κατάλυμα, ζητάμε να μάθουμε τους όρους ακύρωσης. Όταν κάνουμε την κράτησή μας, πρέπει να γνωρίζουμε, με λεπτομέρειες, ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνονται, στην τιμή, που μας ζητάει ο ιδιοκτήτης του καταλύματος. Πολλές φορές το πρωινό, η χρήση του κλιματιστικού και διάφορες άλλες υπηρεσίες μπορεί να χρεώνονται, χωριστά, επιπλέον της τιμής, που μας αναφέρει ο ξενοδόχος.
Εάν το δωμάτιο, που έχουμε κλείσει, δεν είναι διαθέσιμο, ο ξενοδόχος πρέπει να εξασφαλίσει τη διαμονή μας, σε άλλο ξενοδοχείο, της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, το οποίο θα βρίσκεται, στην ίδια πόλη και θα διαθέτει τις ίδιες ανέσεις και προϋποθέσεις διαμονής, όπως αυτές που διαφημίζει, για το δικό του ξενοδοχείο. Ταυτόχρονα, οφείλει να μας καταβάλει, τα έξοδα μεταφοράς, στο άλλο ξενοδοχείο και την τυχόν επιπλέον διαφορά τιμής. Εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, ο ξενοδόχος πρέπει να μας αποζημιώσει, με το σύνολο του συμφωνημένου τιμήματος διαμονής.


Ο ξενοδόχος φέρει ευθύνη, για τυχόν απώλεια ή κλοπή των πολύτιμων αντικειμένων και χρημάτων μας, μόνο αν τα παραδώσουμε, προς φύλαξη, λαμβάνοντας απόδειξη.
Η ημέρα της άφιξής μας χρεώνεται ολόκληρη, ακόμα και αν φτάσουμε, πολύ αργά.
Την ημέρα της αναχώρησης πρέπει να αδειάσουμε το δωμάτιο, μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Αν μείνουμε, μετά τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 6:00 το απόγευμα, πρέπει να καταβάλλουμε το μισό της τιμής, για μια μέρα. Εάν μείνουμε και μετά τις 6:00 το απόγευμα πρέπει να πληρώσουμε το αντίτιμο της παραμονής, για μια ολόκληρη ημέρα. Εάν, όμως, το δωμάτιο έχει κρατηθεί και από άλλο πελάτη, ο ξενοδόχος έχει το δικαίωμα να απομακρύνει τα πράγματά μας.
Τα κατοικίδια ζώα απαγορεύονται, στα ξενοδοχεία, που δε διαθέτουν ειδικούς χώρους. Για το λόγο αυτό, ας φροντίσουμε, πριν ξεκινήσουμε, για το ξενοδοχείο, να μάθουμε, αν επιτρέπεται να έχουμε, μαζί μας, το αγαπημένο μας κατοικίδιο.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα πρέπει να διαθέτουν το βασικό εξοπλισμό μίας οικίας, όπως π.χ. ψυγείο, κουζίνα, μαγειρικά σκεύη, χώρους υγιεινής, καθώς και να διαθέτουν σωστό φωτισμό. Επίσης, πρέπει να πληρούν τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.
Κάμπινγκ
Όπως για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, έτσι και για τα κάμπινγκ, οι κατώτατες τιμές ορίζονται, με Υ.Α. Καθορίζονται δύο κατώτατα όρια, ανά επιχείρηση, για τη χαμηλή και την υψηλή περίοδο. Ο καθορισμός των τιμών αφορά τις βασικές παροχές (π.χ. διανυκτέρευση ατόμου, στάθμευση οχήματος, χώρο για σκηνή, τροχόσπιτο κ.λπ., ηλεκτρικό ρεύμα, ενοικίαση σκηνής, ή δωματίου). Οι τιμές πρόσθετων παροχών (π.χ. χρήση ηλεκτρικής εστίας, σιδήρου, πισίνας κ.λπ.) καθώς και οι ανώτερες τιμές καθορίζονται, ελεύθερα. Η υψηλή και χαμηλή περίοδος καθορίζεται, από τον επιχειρηματία. Οι επιχειρηματίες υποβάλλουν δήλωση τιμών στο Ξ.Ε.Ε., το οποίο αφού ελέγξει τις δηλώσεις τιμών, ως προς τα κατώτατα όρια, τις θεωρεί και στέλνει ένα αντίγραφο, στον Ε.Ο.Τ. και ένα αντίγραφο μαζί με συμπληρωμένη και σφραγισμένη πινακίδα τιμών, σε κάθε κάμπινγκ. Η σφραγισμένη πινακίδα τιμών πρέπει να είναι αναρτημένη, σε εμφανές σημείο του χώρου υποδοχής του κάμπινγκ. Οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ μπορούν να κάνουν έκπτωση, κατά 20%, στις εγκεκριμένες τιμές, εφόσον η τελική τιμή δεν είναι μικρότερη των κατώτατων τιμών της Υ.Α.
Στα κάμπινγκ πρέπει να πληρούνται οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.
Για να αποδείξουμε ότι ο ξενοδόχος ή ο ιδιοκτήτης του δωματίου ή του κάμπινγκ, δεν τήρησαν τη συμφωνία τους, μαζί μας, πρέπει να υπογράψουμε, μαζί τους, μια γραπτή σύμβαση, στην οποία θα αναφέρονται, αναλυτικά, τόσο οι προσφερόμενες υπηρεσίες, όσο και οι χρεώσεις. Επειδή αυτό είναι δύσκολο, όταν το κατάλυμα βρίσκεται, σε άλλη περιοχή, από αυτήν του τόπου διαμονής του καταναλωτή, καλόν είναι να ζητούμε να μας αποσταλεί η σύμβαση ταχυδρομικά ή με fax, πριν πληρώσουμε την προκαταβολή. Εάν και αυτό είναι αδύνατο τότε, αναγράφουμε τους όρους, στο έμβασμα της προκαταβολής. Η είσπραξη της προκαταβολής αποτελεί έμμεση αποδοχή των όρων, που αναγράφονται στο έμβασμα. Αν κλείσουμε κάποιο κατάλυμα, μέσω διαδικτύου, καλό θα είναι να επικοινωνήσουμε και τηλεφωνικά, απευθείας, με τον ξενοδόχο, για να επιβεβαιώσουμε την κράτησή μας και τις παροχές, που μας υποσχέθηκαν.
Από έρευνα, στο διαδίκτυο, που πραγματοποιούμε, κάθε χρόνο, από το 2006, διαπιστώσαμε ότι σε αρκετές ιστοσελίδες, δεν αναφέρεται η τιμή του καταλύματος. Ζητείται, από τον καταναλωτή, να επικοινωνήσει, με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρακτική παραβιάζει το δικαίωμα των καταναλωτών, στην πληροφόρηση. Πόσα email θα στείλει κάποιος και πόσα τηλεφωνήματα θα κάνει, για να μάθει τη χρέωση, Ελάχιστα… Επειδή, παρά τις συστάσεις και τις διαμαρτυρίες μας, η κατάσταση βελτιώνεται μεν, αλλά δε διορθώνεται, το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους καταναλωτές να μην προτιμούν ξενοδοχεία και καταλύματα, που δεν αναγράφουν τις τιμές τους, στις ιστοσελίδες τους.
Φέτος, διαφημίζονται πολλές εκπτώσεις, στις τιμές των καταλυμάτων. Οι καταναλωτές, όμως, πρέπει να είμαστε, ιδιαίτερα, προσεκτικοί. Συχνά, οι εκπτωτικές τιμές ισχύουν, χωρίς κάποιες παροχές (π.χ. πρωινό) ή χωρίς δικαίωμα ακύρωσης της κράτησης (όρος καταχρηστικός).
Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. .
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών,
σας εύχεται καλό καλοκαίρι.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010
Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό «Marianne», ο Κώστας Καραμανλής συγκαταλέγεται στους 7 υπευθύνους της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και χαρακτηρίζεται ως δημιουργός της ελληνικής τραγωδίας!! Βέβαια δεν είναι κάτι για το οποίο δεν γνωρίζαμε. Η περίοδος 2004 μέχρι και σήμερα αποτελεί μια απο τις σημαντικότερες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, στην οποία η κυβέρνηση Καραμανλή έμεινε άπραγη. Αν και είχε ως σύνθημα της το "Δύναμη Μεταρρύθμισης", μέσα σε 6 σχεδόν χρόνια δεν τόλμησε καμία μεταρρύθμιση !! Αντιθέτως έκανε ό,τι περνούσε απο το "χερι" της για να φτάσει την χώρα στην σημερινή κατάσταση.

Διαβάστε παρακάτω μεταφρασμένο το άρθρο του "Marianne" καθώς και το video απο το MEGA:





ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Το περιοδικό MARIANNE αυτής της εβδομάδας εγκαινιάζει αφιέρωμα στα αίτια και τους υπεύθυνους της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, υπό τον τίτλο «Τα 7 καθάρματα της κρίσης», εξετάζοντας πρώτη την περίπτωση του πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο ρεπορτάζ που ετοίμασε ο Alain Léauthier: «Κώστας Καραμανλής, ο δημιουργός της ελληνικής τραγωδίας».

Το δισέλιδο ρεπορτάζ (σ. 96-97), σκιαγραφεί το προφίλ και την καριέρα του Καραμανλή, «του ανθρώπου», όπως σχολιάζεται,
«που ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, από το 2004 έως το 2009, με την ανικανότητα και τα ψέματά του, βύθισε τη χώρα του σε ένα τρομακτικό χάος».Ο κ. Καραμανλής, ανιψιός του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδας τέσσερις φορές από το 1955 έως το 1981, είχε μια εξαιρετικά πρωτότυπη απάντηση: να καταστρέψει τη χώρα.
«Λιγότερο από πέντε χρόνια, του ήταν αρκετά για να αδειάσει τα κρατικά ταμεία και να φέρει την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού». Το δημόσιο χρέος (στο 120% του ΑΕΠ) και το έλλειμμα (στο 13% του ΑΕΠ) προκαλούν ρίγος, αλλά «ο Κώστας διατηρεί ανέπαφο το αστραφτερό του χαμόγελο, που φαίνεται ότι είχε τυφλώσει τους συμπολίτες του το 2004», συνεχίζει ο συντάκτης.
Όσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, «δεν ήταν παρά η παραπλανητική αλλά ελκυστική βιτρίνα των υποσχέσεων και των φιλοδοξιών του».
Το τεράστιο κόστος τους είχε προκαλέσει τη δυσπιστία των Ελλήνων πολιτών, η υπερηφάνεια όμως, που τους γέμιζε το γεγονός ότι βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, τους έκανε να μπερδέψουν την ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, άλλωστε, λόγω έλλειψης ικανοτήτων, είχε καταφέρει να επιδείξει τεράστιο χάρισμα στην τέχνη της παραπλάνησης, επισημαίνει το άρθρο. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, η απόκλιση, μεταξύ των στατιστικών στοιχείων που υποβάλλονταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των πραγματικών μεγεθών του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, άγγιζε το 2,2% του ΑΕΠ.
«Ο Κώστας όμως έκανε ταχυδακτυλουργικά κόλπα, όπως ένας πλανόδιος μικροπωλητής σε ένα υπαίθριο παζάρι». Τον Οκτώβριο ωστόσο, του 2009, συνειδητοποίησε ότι δεν έχει άλλη ενέργεια για να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και οι εμπειρογνώμονες που καταγγέλλουν σήμερα την Ελλάδα, δεν είχαν τότε καταφέρει να δουν τι πραγματικά συνέβαινε. Με ένα ποσοστό ανάπτυξης που πλησιάζει το 5%, το φτωχό αυτό έθνος προκαλούσε σύνδρομα κατωτερότητας στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες με αδύναμες οικονομίες.Ο Κώστας Καραμανλής, σαν να ζούσε μέσα σε ένα όνειρο, έδινε την εντύπωση ότι βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων και της περίοπτης πολιτικής του γραμμής. Ωστόσο, αν και η Ελλάδα θεμελίωσε την έννοια της δημοκρατίας πριν από μερικούς αιώνες, πολύ συχνά φαινόταν ότι ξεχνούσε τις συγκεκριμένες αξίες. Στην πολιτική ζωή της χώρας επικρατεί ο νεποτισμός της οικογενειοκρατίας και αυτή είναι άλλωστε, και η δική του περίπτωση. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις σπουδές του στις Η.Π.Α. και στη συμμετοχή του από το 1974 στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στους κόλπους του οποίου αντιπροσωπεύει την εκσυγχρονιστική και φιλοευρωπαϊκή τάση, την ανανέωση και τη ζωτικότητα, και αυτά είναι τα κύρια σημεία της προεκλογικής του εκστρατείας το 2004. «Τέλος», υποστήριζε με θέρμη, «στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά, που χαρακτήριζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις της αριστεράς».Το αποτέλεσμα; Πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα κηλιδώνουν τη φήμη της κυβέρνησής του, και αντί να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, ο Κώστας Καραμανλής οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία.
Η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο, αλλά όχι αποκλειστικά, συνεχίζει το ρεπορτάζ. Στο πλευρό του, αλλά στο παρασκήνιο, σύμβουλοι που πρότειναν τη «συνεργασία» με την Goldman Sachs, που συνέστησαν την κάλυψη των πραγματικών οικονομικών μεγεθών και την υποβολή ψευδών στοιχείων.Ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο και προαιώνιος αντίπαλός του, Γιώργος Παπανδρέου, με τη σειρά του γόνος πολιτικής οικογένειας της χώρας, δεν θα αργήσει να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής ήδη από την επαύριο της εκλογικής του νίκης το 2009. Τα στοιχεία παρουσιάζουν ένα έλλειμμα της τάξης του 13%, το διπλάσιο από αυτό που γνώριζαν.Ο Παπανδρέου, χωρίς να διαθέτει το χάρισμα να συγκλονίζει τα πλήθη, μετατρέπεται ξαφνικά στον «πιο μισητό» άνθρωπο της χώρας, όταν ανακοίνωσε δέσμη αυστηρών μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Τα άσχημα νέα κυκλοφορούν γρήγορα, και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν ανελέητα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. «Τι κάνει, τι λέει ο άνθρωπος, που συνέβαλε σε αυτή την τεράστια αναστάτωση;» διερωτάται ο συντάκτης. «Τίποτα», σημειώνει. Ας αντιμετωπίσουν μόνοι τους οι σοσιαλιστές την οργή του κόσμου που αισθάνονται στην κυριολεξία εξαπατημένοι, ας τα βγάλει πέρα μόνος του ο Παπανδρέου με το σχέδιο λιτότητας που διαπραγματεύτηκε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.Ο Καραμανλής θα αποφύγει το πιθανότερο, κάθε είδους νομικής δίωξης και ίσως να μη δώσει ποτέ εξηγήσεις για τις πράξεις του. Από τον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών του 2008, έως την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο πολιτικός αυτός επέδειξε μια ουσιαστική επιμονή για να αποδυναμώσει τη χώρα.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Κυριακή 11 Ιουλίου 2010
Το νέο site www.spoudazokozani.gr αποτελεί μια πολύ καλή προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δ. Μακδονίας.
Στο site μπορεί κανείς να βρεί χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την Κοζάνη, να δεί φωτογραφίες, να μάθει για το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας. Νομίζω πως αυτή η ηλεκτρονική προσπάθεια ανάδειξεις της Κοζάνης έπρεπε να είχε γίνει μερικά χρόνια πριν. Παρ' ολα αυτά είναι πολύ χρήσιμη για τους φοιτητές που σπουδάΖΟΥΝ στην Κοζάνη.

Ας μην ξεχνάμε πως οι φοιτητές του ΤΕΙ Δ.Μακεδονίας πριν λίγα χρόνια, αποτελούσαν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας της Κοζάνης. Και οι πολίτες της Κοζάνης απο την άλλη τους έδειξαν τη σημαίνει φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά συνεχίζουν.
Σας παραθέτω απο το εισαγωγικό κείμενο - καλωσόρισμα της σελίδας:
"Τόσο ο Δήμος Κοζάνης, όσο και οι διοικήσεις του ΑΕΙ και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σας εύχονται καλή διαμονή στην πόλη, καλή φοιτητική ζωή και δεσμεύονται πως θα είναι πάντα δίπλα σας για οποιοδήποτε πληροφορία ή πρόβλημα αντιμετωπίσετε."

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι εποχικά εργαζόμενοι στο ανασκαφικό έργο της περιοχής, βλέποντας να χάνεται η τρέχουσα περίοδος, αφού φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και ακόμη καθυστερεί η έναρξη των σχετικών εργασιών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας για τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών ο αριθμός των απασχολούμενων για φέτος προβλέπονταν στους 800. Έτσι δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, αφού για την πλειοψηφία των εργαζομένων η απασχόληση αυτή -εξάμηνης περίπου διάρκειας τα τελευταία χρόνια- αποφέρει το κύριο ετήσιο εισόδημά τους.

Βασική αιτία της καθυστέρησης έναρξης των εργασιών φέρεται να είναι η έλλειψη πλαισίου από το Υπουργείο Πολιτισμού για την πρόσληψη του επιστημονικού εποχικού προσωπικού (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, γεωλόγοι)! Για την πρόσληψη εργατοτεχνικού προσωπικού από φέτος έχουν θεσπιστεί κριτήρια ΑΣΕΠ, έχουν κατατεθεί στη Λ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων περί τις 1000 αιτήσεις για τις 800 θέσεις που προαναφέραμε και δε φαίνεται να υπάρχει εκεί πρόβλημα.


Ειδικότερα για τη λεκάνη της υπό δημιουργία λίμνης του Ιλαρίωνα το ανασκαφικό έργο προέβλεπε για φέτος την απασχόληση 200 ατόμων -οι μισοί περίπου στη θέση "Λογγάς" της Ελάτης-, έχουν διασφαλιστεί οι πόροι από τη ΔΕΗ ΑΕ και παρόλα αυτά οι εργασίες δεν ξεκινούν. Και ασφαλώς αυτό αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα στη δοκιμαζόμενη από την κρίση του μαρμάρου περιοχή των Καμβουνίων που έχει φέρει σε απόγνωση τους εποχικά εργαζόμενους στην αρχαιολογική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση του φράγματος Ιλαρίωνα η καθυστέρηση των ανασκαφικών εργασιών θα δημιουργήσει παράπλευρα προβλήματα και καθυστερήσεις στην έναρξη της πλήρωσης της λίμνης που έχει προγραμματιστεί για το 2011 και ανατροπή του προγράμματος λειτουργίας του ΥΗΣ.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι ακόμη και σήμερα δεν διαφαίνεται άμεση επίλυση του προβλήματος. Καιρός να παρέμβουν οι τοπικοί πολιτειακοί παράγοντες…



Γ.Μ. www.mikrovalto.gr
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010
Η ανακοίνωση από τους υπεύθυνους, του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, ότι τον Αύγουστο θα υπάρξει διακοπή της λειτουργίας του λόγω οικονομικών προβλημάτων, είναι ένα σημαντικό γεγονός για την περιοχή μας.



Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία, τους φορείς της κοινωνίας γενικότερα. Ο πρωταγωνιστής του Λαογραφικού Μουσείου, ο μεγάλος δάσκαλος Κώστας Σιαμπανόπουλος, όπως και όλες οι διοικήσεις του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα πραγματικό στολίδι. Το Λαογραφικό Μουσείο είναι ένα κύτταρο πολιτισμού με εμβέλεια πανελλαδική.




Σήμερα όμως σε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, πρέπει να υπάρξει ένας νέος προγραμματισμός και πρωτοβουλίες, να αρχίσει ένας νέος κύκλος δράσης του Λαογραφικού Μουσείου. Είναι αναγκαίο σήμερα να ξεπερασθούν οι δυσλειτουργίες, να αναβαθμισθεί θεσμικά. Η τοπική και η νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση να συνεργασθούν για μια νέα πολιτική πολιτισμού. Να γίνει ο πολιτισμός συμμέτοχος στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής, της Δ. Μακεδονίας γενικότερα.


Για τη βιωσιμότητα του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, οι φορείς, η πολιτεία οφείλουν να παρέμβουν και με μια συντονισμένη προσπάθεια να δώσουν, με μια νέα μορφή ενός φορέα νομικού προσώπου, μια καινούργια περίοδο που θα αναζωογονήσει και θα διευρύνει της δυνατότητας και της λειτουργίας του.


Άμεσα επίσης πρέπει:

Να γίνουν αλλαγές μουσιολογικές και με διάφορες εφαρμογές σε εκπαιδευτικό επίπεδο, να υπάρξει σύνδεση με τη νεολαία, τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Να επανδρωθεί με ειδικό προσωπικό από επιστήμονες της περιοχής, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις τους δίνουν πραγματικό αγώνα για να αποκτήσει το μουσείο σημαντικό ρόλο στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.


Να διευρυνθεί ο άξονας των μουσείων Κοζάνης, Αιανής και των άλλων νομών της Δ. Μακεδονίας για να εμπλουτισθεί η πολιτιστική και τουριστική κίνηση.
Να ενταθεί η προσπάθειας ένταξης σε ειδικευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Να δοθεί βαρύτητα στην καθημερινή συντήρηση.


Να ενταχθεί η ψηφιοποίηση του Λαογραφικού Μουσείου στο ΕΣΠΑ Δ. Μακεδονίας.
Σε όλες αυτές τις εξελίξεις ο ρόλος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών να είναι ενεργητικός και ουσιαστικός.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...