Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Σάββατο 30 Απριλίου 2011
Σήμερα που η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και η πίεση που ασκείται στη χώρα μας, τόσο από τις αγορές όσο και από την τρόικα, η παρουσία μας στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση είναι επιτακτική, ιδιαίτερα για εμάς τους νέους, που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανεργία. Για να καταφέρει η χώρα μας να ορθοποδήσει, δεν φτάνει μόνο η αναδιάρθρωση του κράτους, ώστε να πάψουν να υπάρχουν οι μαύρες τρύπες που δημιουργούν το έλλειμμα και κατ΄ επέκταση το χρέος, αλλά χρειάζεται η ανάπτυξη.

Για την περιοχή μας ο δημόσιος χαρακτήρας της Δ.Ε.Η. με 51% στο κράτος, αποτελεί έναν απο τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης, με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων ορυχείων (αντιρρυπαντικής τεχνολογίας) μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην Κοζάνη το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης συνδιοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης στις 10:30 και το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 10:00.

Να είμαστε ΟΛΟΙ εκεί !!
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011


Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους δασκάλους τους, του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού, για την δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους. Οι "μικροί" πρωταγωνιστές της ταινίας μας λένε μεγάλες αλήθειες. Αφιερώστε δέκα λεπτά απο το χρόνο σας για να το παρακολουθήσετε. Αξίζει.




Επιγραμματικά για την ταινία:

Ταινία μικρού μήκους 11 λεπτών- «Μη θολώνεις τα νερά»
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η ταινία έχει σαν θέμα το νερό.
Αρχίζει με εικόνες των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας που αγαπούσαν και σέβονταν το νερό. Εμείς σήμερα;

Τα παιδιά επισκεπτόμενα μέρη του τόπου μας (λίμνη και πηγή) βλέπουν ότι υπάρχουν πολλά νερά. Θα υπάρχουν όμως και αύριο; Τότε αρχίζει η ιστορία της γιαγιάς Ελευθερίας που ζει το έτος 2061. Στην εποχή αυτή τα νερά έχουν ελαττωθεί πολύ και η γιαγιά αναπολεί την εποχή που ήταν παιδί, το 2011, όταν τα νερά στο Βελβεντό ήταν πλούσια. Και η ιστορία της γιαγιάς Ελευθερίας τελειώνει με τη φράση «Θέλετε η ιστορία μας να βγει αληθινή; Ασφαλώς και όχι» . Για να γίνει αυτό τα παιδιά παρουσιάζουν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα νερά του τόπου μας σε αντίθεση με τόπους ξηρασίας και με το ερώτημα «Θέλεις αυτό; Ή αυτό».

Ακολουθεί ο χορός στη λίμνη με συνθήματα για την αξία και την προστασία του νερού και τέλος όλα τα παιδιά μπροστά στο σχολείο με το πανό και το σύνθημα «Νερό- πηγή ζωής».
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, στο πλαίσιο των δράσεων της για συνεργασία όλων των φορέων που έχουν άμεσο ή έμμεσο ρόλο στη διάδοση, ανάπτυξη και χρήση ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα, επιθυμεί να φέρει σε επαφή επιχειρήσεις που παρέχουν εφαρμογές ή υπηρεσίες Ανοιχτού Λογισμικού με εταιρείες και φορείς χρήστες. Για το σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο τη δράση "Ημέρες Συνεργασίας: ΕΛ/ΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα" στο πλαίσιο της οποίας κάθε μήνα προγραμματίζονται δύο εκδηλώσεις, μια τεχνική στην μέση του μήνα και μια ανοιχτή εκδήλωση στο τέλος κάθε μήνα.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 3 τεχνικές συναντήσεις και 2 ανοιχτές εκδηλώσεις. Όλες οι παρουσιάσεις και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση υπάρχουν διαθέσιμες στο:
http://ellak.gr/index.php?option=com_openwiki&Itemid=103&id=ellak:imeres_sinergasias

Αύριο πραγματοποιείται στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48) στις 11.00, στο Μικρό Αμφιθέατρο η τρίτη ανοιχτή εκδήλωση με θέμα Open-Source Banking.

Αναλυτικά το πρόγραμμα είναι:

- 11:00 Χαιρετισμός, (Εύη Σαχίνη, ΕΚΤ- ΕΕΛ/ΛΑΚ)
- 11:05 Παρουσιάσεις, Ιωάννης Κούτρος (Proton Bank), Γιώργος Μπλάθρας (Proton Bank), Μιχάλης Βαζιργιάννης (Καθηγητής στο Οικονομικό (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
- 12:30 Πάνελ Συζήτησης-Συμμετέχοντες: Ιωάννης Κούτρος (Proton Bank), Γιώργος Μπλάθρας (Proton Bank), Μιχάλης Βαζιργιάννης (Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Συντονιστής: Γιώργος Καραμανώλης, Ομάδα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Labs, OpenGov

Λόγω περιορισμένων θέσεων, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στη σχετική φόρμα:
http://go.eellak.gr/imeres
Η πρόσκληση απευθύνεται σε εταιρείες που είτε δραστηριοποιούνται στον χώρο του Ανοιχτού Λογισμικού είτε ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα οφέλη του. Απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί το εναλλακτικό μοντέλο επιχειρηματικότητας του Ανοιχτού Λογισμικού.

Επίσης προσκαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους (εταιρείες, προγραμματιστές ανοιχτού λογισμικού, χρήστες) οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μελλοντική ημερίδα παρουσιάζοντας και την δική τους εμπειρία με το ανοιχτό λογισμικό, να μας κοινοποιήσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στο http://go.eellak.gr/business
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Παρασκευή 22 Απριλίου 2011
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 21 Απριλίου 2011
* Του Κώστα Μπιλιώνη

Η νεανική επιχειρηματικότητα νικώντας τη γραφειοκρατία μπορεί πλέον να γίνει πιο προσιτή στους νέους που θέλουν να πρωτοπορήσουν και να κάνουν πράξη μια καινοτόμο ιδέα σε επικερδή επιχείρηση. Η νέα γενιά είναι αυτή που καλείται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Έτσι λοιπόν οι σύγχρονες επιχειρήσεις αυτομάτως δημιουργούν ανταγωνισμό ταυτόχρονα και ανάπτυξη, όπως και νέες θέσει εργασίας άρα και μείωση της ανεργίας. Εκτός από την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας η νέα επιχειρηματικότητα είναι ένα κίνητρο για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να μη φεύγουν προς το εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη νεανική επιχειρηματικότητα, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες μετατρέποντας την καινοτόμο ιδέα σε πράξη βάζοντας το λιθαράκι τους στην ανάπτυξη και ξεφεύγοντας από την υποαπασχόληση και την ανεργία.

Η νέα γενιά πρέπει να στραφεί στο εμπόριο, στην πράσινη ανάπτυξη όπως την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, στις νέες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα την ψηφιακή τεχνολογία του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και τα νέα ψηφιακά προϊόντα όπως λογισμικά, στην παραγωγή και πιο συγκεκριμένα στην παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων, μακαρονιών, λαζανιών, κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών, αρτυμάτων, καρυκευμάτων.

Στόχος είναι η ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών νέων επιχειρήσεων οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών ή ακόμη και την επέκταση των προϊόντων τους ή τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας όπως και της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν. Ωστόσο η υψηλή ποιότητα της επιχειρηματικής ομάδας θα προσμετράτε στην αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση των προτάσεων όπως επίσης και οι παραγωγικές δεξιότητες, το επιχειρηματικό ταλέντο, το κατάλληλο μορφωτικό επίπεδο, η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου.

Τέλος η νεανική επιχειρηματικότητα με τη σωστή διαχείριση και καθοδήγηση, μπορεί να φέρει ανάπτυξη στη περιοχή καθώς και να παίξει ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Για να μην πάει χαμένη όμως και αυτή η προσπάθεια, μιας και τα βήματα που γίνονται αυτό το διάστημα είναι προσεκτικά πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εποπτείας όχι μόνο στις νέες, αλλά και στις εν ενεργεία επιχειρήσεις όπου ταυτόχρονα θα αξιολογεί αλλά και θα προσπαθεί να κάνει πιο ανταγωνιστική την επιχείρηση προς όφελος του καταναλωτικού κοινού.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...

Το Startup Greece είναι ένα κίνημα πληροφόρησης, δικτύωσης και συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Υποστηρίζεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με κοινότητες νέων επιχειρηματιών.

Για πρώτη φορά στη δημόσια διοίκηση της χώρας, ενσωματώνονται σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα λειτουργίες πληροφόρησης και δικτύωσης και όλο το απαραίτητο υλικό για όποιον ήδη επιχειρεί ή ενδιαφέρεται να επιχειρήσει στην Ελλάδα.


Το Startup Greece


  • παρέχει κάθε πληροφορία που χρειάζεται ένας νέος για να ξεκινήσει την επιχείρησή του στην Ελλάδα (κίνητρα, χρηματοδότηση, νομικό πλαίσιο, έρευνες)
  • χρησιμοποιεί τα social media για να φέρνει κοντά ανθρώπους, ιδέες, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, φορείς, για να γεννηθούν συνεργασίες και επενδυτικά σχέδια
  • απαντά στον πολίτη έγκαιρα και εμπεριστατωμένα
  • προωθεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον διάλογο, τη λογοδοσία.
Το Startup Greece είναι ένα "no stop shop" για να εμπνεύσει και να βοηθήσει έμπρακτα τους νέους να πιστέψουν στις ιδέες τους, να καλλιεργήσουν την καινοτομία, να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Η ιστοσελίδα είναι: http://www.startupgreece.gov.gr/
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Την προηγούμενη Κυριακή, με πρωτοβουλία του Οικομουσείου Περιβάλλοντος και Ιστορίας Σερβίων, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη περιπατητική εξερεύνηση και ξενάγηση στο χώρο της Βυζαντινής καστροπολιτείας. Αυτές οι διαδρομές, γίνονται στα πλαίσια της γνωριμίας των Σερβιωτών με τον ίδιο τους τον τόπο. Ο χώρος του κάστρου είναι το ιστορικότερο κομμάτι του περιβάλλοντός μας, και έχει υποστει πάρα πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά και τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια αξιοποίησης του μετά τη μεταπολίτευση.

Ο περίπατος ξεκίνησε από το το τούρκικο γεφύρι πίσω από τον “Παπακώστα”. Είναι μονότοξο, κατασκευασμένο από πέτρες και συνδέει τον λόφο του Κάστρου με τη σημερινή πόλη των Σερβίων. Βρίσκεται πάνω από το φαράγγι, που έρχεται από τον Άγιο Γεώργιο τον Κρεμαστό περνάει πίσω από την Αγία Κυριακή και ενώνεται με τη «χούνη» λίγο πιο κάτω. Από εδώ περνούσε ο δρόμος για τη Λαβανίτσα και συνδεόταν με το δρόμο για το Σαραντάπορο και τη νότια Ελλάδα. Η διαδρομή αυτή ήταν μουλαρόδρομος και όχι αμαξιτός δρόμος. Αυτός ήταν πιο πέρα και μέσω Προσηλίου έβγαινες στη θέση «Πόρτες» και από κει στα Σέρβια. Ανεβαίνοντας περάσαμε από το αποστακτήριο του Γρηγορόπουλου, εγκαταλελειμένο τώρα με τοίχους φτιαγμένους από λάσπη. Το νερό που χρειαζόταν το έπαιρνε από το τσιμεντένιο αυλάκι που μάζευε το νερό από τον «Καθάριο». Από πάνω είναι «τούμπα» σκαμμένη από κάτω με μικρές στοές που χρησίμευσαν σα καταφύγια όταν βομβάρδισαν τα Σέρβια οι Γερμανοί το 1941.


Το μονοπάτι αυτό είναι πλακόστρωτο, όπως και το υπαίθριο θέατρο. Σταματήσαμε έξω από τους Αγίους Αναργύρους για να θαυμάσουμε τη θέα προς τη λίμνη, αναφερθήκαμε γενικά στο Κάστρο και τη θέση του σαν κομβικό σημείο στο πέρασμα από βορρά προς νότο από τη Μακεδονία στη θεσσαλία και αντιστρόφως, απο τα αρχαία χρόνια έως και το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Το κάστρο των Σερβίων χρονολογείται από την εποχή του Ιουστινιανού. Αν και έχουν βρεθεί νομίσματα μακεδονικά ακόμη δεν βρέθηκε κάποια φάση τεκμηριωμένη με ανασκαφή. Στην εποχή της αναδιάρθωσης του κράτους από τον Ηράκλειτο γίνεται καστροπολιτεία και για πρώτη φορά αναφέρεται σε ιστορικό κείμενο από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο. Κατόπιν το κάστρο καταλαμβάνεται από τους βουλγάρους του Σαμουήλ, καταστρέφεται από τον Βασίλειο τον Μακεδόνα και παίζει σπουδαιότατο ρόλο τα τελευταία χρόνια της βυζαντινής ιστορίας όταν ξαναφτιάχνεται από τον δεσπότη της Ηπείρου Δούκα. Οι τούρκοι έποικοι που έρχονται δεν κατοικούν μέσα στο κάστρο, αλλά πιάνουν τις ποιο ομαλές πλαγιές στα βόρεια. Αλλά και οι Έλληνες το εγκαταλείπουν σταδιακά. Όταν απελευθερώνονται τα Σέρβια το 1912 δεν υπάρχει καμιά ελληνική οικογένεια μέσα. Το τοπίο έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία 60 χρόνια. Τη δεκαετεία του πενήντα γίνεται αναδάσωση στο στο γυμνό μέχρι τότε λόφο και σήμερα τα δένδρα έχουν γίνει ένα όμορφο δασάκι που όμως έχει καταστρέψει με τις ρίζες αρχαίους τοίχους. Την εποχή του Χατζηδημητράκου γίνεται το αναψυκτήριο, αυθαίρετο στην αρχή και στη συνέχεια …νομιμοποιείται. Καταστράφηκε τότε και ένα εργαστήριο επεξεργασίας μετάλλου, που ήταν στη θέση του κέντρου. Μέχρι το 1995 έγιναν και άλλες ανασκαφές, το μονοπάτι και η αναστήλωση της Βασιλικής. Περίπου εκείνη την εποχή κατασκευάσθηκε και το «έκτρωμα» που δεν ταιριάζει καθόλου με το χώρο και είναι το τσιμεντένιο θέατρο. Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που επισκευθήκαμε έχει από τα καλύτερα δείγματα τοιχογραφιών της μακεδονικής σχολής αγιογραφίας. Στη συνέχεια κάναμε τη μαγευτική διαδρομή, από όπου περνούσε το τσιμεντενιο αυλάκι, έργο του 1930 επόχης Καζακίδη, και σήμερα είναι περιπατητικός διάδρομος πάνω από τη χούνη. Κάτω έτρεχαν τα νερά του χειμάρου που ονομάζεται «καθάριος» και που πηγάζει λίγο πιο πάνω. Μπήκαμε στο κάστρο από την πίσω πλευρά όπου διατηρείται ένα μέρος από το λουτρό και τμήμα του εξωτερικού τείχους. Το κάστρο ήταν χωρισμένο με τείχη σε τρία τμήματα: την Ακρόπολη, την Μέση και την κάτω πόλη. Σταματήσαμε και επισκεφτήκαμε τη Βασιλική όπου στο εσωτερικό της έχουν αποκαλυφθεί από την ανασκαφή τέσσερις τάφοι. Οι τοιχογραφίες είναι πολύ φθαρμένες και το στέγαστρο πάνω από τους τάφους έχει καταρρεύσει, αφού δεν συντηρήθηκε από το 1995 και ύστερα. Από εκεί επισκεφθήκαμε μία από της δεξαμενές ύδρευσης που υπήρχαν στο κάστρο. Η σκάλα μερικά παρτέρια και πινακίδες επεξηγηματικές έγιναν από την «περιβαλλοντική ομάδα Σερβίων». Λόγω χρόνου δεν ανεβήκαμε στην Ακρόπολη, αλλά το αφήσαμε για μία μελλοντική «εξόρμηση» μας. Από εκεί πήγαμε στο καθολικό της μονής των Αγίων Θεοδώρων κάτω από τον βράχο. Η εκκλησία έχει πολύ καλές τοιχογραφίες που δυστυχώς συνεχίζουν να καταστρέφονται από την έλλειψη προστασίας και φροντίδας, έξω υπάρχει και μια δεξαμενή νερού.
Στο προαύλιο υπάρχει μια βρύση, όπως και σε άλλα μέρη του κάστρου, οι οποίες όμως δεν έχουν νερό. Τέλος κατεβήκαμε μπροστά από την κεντρική πύλη και εκεί τελείωσε η βόλτα μας.
Στην ομάδα συμμετείχαν περίπου 25 άτομα παιδάκια από 3 έως 80 χρονών. Ο χώρος του κάστρου ήταν πάντα για μας χώρος εξερεύνησης και μύθου και αυτή η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να γυρίσουν πίσω στο χρόνο και στους νεότερους να ανακαλύψουν ένα κομμάτι της πόλης τους.-

Γιώργος Θεοφάνου
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Μια πολύ καλή πρωτοβουλία ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συγκεντρώνοντας υπογραφές διαμαρτυρίας για την ανέγερση πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου και στη Σινώπη (Τουρκία). Στη σελίδα http://petition.aegean.gr/stopnuclearplants/ μπορείτε να μπείτε και να υπογράψετε.

Είδαμε τα αποτελέσματα της "καθαρής" ή "φθηνής" ενέργειας από πυρηνικό εργοστάσιο. Η ανέγερση τους σε σεισμογενείς περιοχές, όπως η Τουρκία, αποτελεί μια πραγματική απειλή. Είναι ουσιαστικά μια πυρηνική βόμβα και παίζουμε ρώσικη ρουλέτα. Είναι απαράδεκτο να μιλάμε σήμερα για την δημιουργία εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.

Περιληπτικά το κείμενο της διαμαρτυρίας λέει:

ΟΧΙ στην Ανέγερση Πυρηνικών Εργοστασίων στο Ακούγιου και στη Σινώπη (Τουρκία)

Πρωτοβουλία για την συγκέντρωση υπογραφών

Το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ήρθε να υπογραμμίσει με τον πλέον συνταρακτικό και άμεσο τρόπο τους μεγάλους κινδύνους της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και από τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία. Όπως ευφυώς επεσήμανε άλλωστε ο Τζόναθαν Σελ «Ο έλεγχος της πυρηνικής ενέργειας είναι η πλέον επικίνδυνη φαντασίωση» (Ελευθεροτυπία 2/4/11).

Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν μέσες λύσεις, όπως δεν υπάρχουν και μέσες στάσεις, ή επιτήδειες ουδετερότητες. Η διαφωνία με όσους προτείνουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας είτε ως μια «καθαρή» μορφή ενέργειας είτε ως ένα αναγκαίο κακό για την ανάπτυξη, πρέπει να είναι κάθετη διότι στηρίζεται τόσο σε επιστημονικά δεδομένα, όσο και σε διαφορετικές αναπτυξιακές και κοινωνικο-περιβαλλοντικά ευσυνείδητες επιλογές. Υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια, οι οποίες συνδυάζονται με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς ή υποτιμώνται, στο βωμό συγκεκριμένων συμφερόντων.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως και στην παρούσα, οι συζητήσεις για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας έχουν ως έναυσμα πυρηνικά ατυχήματα, περιπτώσεις δηλαδή έκτακτης ανάγκης που συνήθως περιλαμβάνουν έκλυση ραδιενέργειας. Παραβλέπουμε όμως την πιθανότητα μιας σειράς απρόβλεπτων περιστατικών και τεχνικών βλαβών (π.χ. τήξη πυρηνικών αντιδραστήρων, εκρήξεις, πυρκαγιές, διαρροές ψυκτικού υγρού) που είναι δυνατόν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής λειτουργίας ενός σταθμού ή ως αποτέλεσμα του πεπερασμένου χρόνου ζωής του.

Πρόσφατα η Τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την ανέγερση δυο πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή του Ακούγιου (Μυρσίνη) και στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για μία απόφαση εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αν λάβουμε υπόψη τόσο το σεισμογενές της περιοχής όσο και τα πλούσια πολιτισμικά χαρακτηριστικά της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από επιστημονικούς φορείς στην Τουρκία, όσο και από τοπικούς πληθυσμούς που ζητούν δημοψήφισμα για αυτό το θέμα.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οφείλει να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των κατοίκων της ευαίσθητης περιοχής στην οποία έχει ιδρυθεί και λειτουργεί. Είναι άλλωστε ένα Πανεπιστήμιο, το οποίο επανειλημμένα σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ευρύτερης σημασίας για τον Αιγιακό χώρο, έναν χώρο με παγκόσμιας σημασίας πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς πόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο και στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε στη χώρα μας, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αναδείξουν τη σημασία μιας άλλης ανάπτυξης, χαμηλότερης επικινδυνότητας για τις κοινωνίες του Αιγαίου και με το δυνατόν περισσότερο ήπια, περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν έχει θέση σε μια τέτοια προοπτική και οφείλουμε να το τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο στην Ελλάδα και την Τουρκία, όσο και σε όλον τον κόσμο.

Συνεπώς, η πρωτοβουλία της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Αιγαίου να συγκεντρωθούν υπογραφές, ώστε να σταματήσει η ανέγερση των πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου και την Σινώπη, αποσκοπεί στην ανάδειξη του κινδύνου μιας τέτοιας αναπτυξιακής επιλογής και στην ευαισθητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλων των ενεργών πολιτών και φορέων στην Τουρκία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν. Για την επιλογή του, όμως, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούμε, όταν αγοράζουμε ένα άλλο προϊόν. Καθοριστικοί παράγοντες, για την επιλογή του παιχνιδιού, που θα δωρίσουμε, αυτές τις γιορτινές μέρες, στο παιδί μας, είναι η ασφάλεια του παιχνιδιού και η συμμετοχή του, στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται, στην αγορά.

Οι προδιαγραφές αυτές είναι:
  1. Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται, στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.
  2. Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.
  3. Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.
  4. Αντικείμενα, που θα προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν, από το παιχνίδι.
  5. Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες, στο παιχνίδι.
  6. Οι ηλικίες, που αναφέρονται, επάνω στη συσκευασία, πρέπει να τηρούνται, απαράκλητα. Ένα παιχνίδι, που θεωρείται, από τον κατασκευαστή του, κατάλληλο, για μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. απευθύνεται, στους γονείς, οι οποίοι καλούνται, αυτές τις ημέρες, να πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια, για την αγορά παιχνιδιών. Όταν αγοράζουμε ένα παιχνίδι, ας έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω.

1. Η αγορά του παιχνιδιού δε μπορεί να γίνεται, κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ένα παιχνίδι πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει επιδεξιότητες, κοινωνικότητα, πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, για τη δημιουργία της προσωπικότητας ενός παιδιού.

2. Επειδή, τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, στην Ελλάδα, από τον Ε.Λ.Ο.Τ., είναι ελάχιστα, σε σχέση, με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, που κυκλοφορεί στην αγορά, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις ενδείξεις, που αναγράφονται, στις συσκευασίες των παιχνιδιών:
• Ελέγχουμε, αν στη συσκευασία αναγράφονται τα στοιχεία του κατασκευαστή, του εντολοδόχου του ή του εισαγωγέα του παιχνιδιού. Είναι στοιχείο απαραίτητο, για να γνωρίζουμε την προέλευση του παιχνιδιού.
• Τα παιχνίδια, που αναφέρουν ότι προορίζονται, για παιδιά άνω των τριών (3) ετών, δεν πρέπει να τα αγοράζουμε, όταν, στο σπίτι, υπάρχει μικρότερο αδερφάκι.
3. Στα μαλακά παιχνίδια, που αγοράζουμε, προσέχουμε:
• Τις ενδείξεις, για την ηλικία.
• Το υλικό, από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα παιχνίδια. Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία, στην ελληνική αγορά, κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται. Η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες, στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται, για παιχνίδια, που απευθύνονται, σε μεγαλύτερες ηλικίες.
4. Παιχνίδια, με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκονται, μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λ.π.) κυκλοφορούν, νόμιμα, στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Όμως, αρκετοί τραυματισμοί, από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται, στην Ευρώπη και στη χώρα μας, κάθε χρόνο. Γι' αυτό: Προσέχουμε, ιδιαίτερα, τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν συναρμολογούμενα παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας, την ώρα, που καταναλώνουν τέτοια βρώσιμα προϊόντα και παίζουν, με τα παιχνίδια, που βρίσκονται, μέσα σ' αυτά.

5. Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν, συνήθως, βίαιο περιεχόμενο. Παρ' ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά, μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους, να τους αγοράσουν τέτοια παιχνίδια. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παρατεταμένη ενασχόληση, με τέτοιου είδους παιχνίδια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει, στα παιδιά, δυσλειτουργίες, όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι' αυτό:
• Ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα παιχνίδια αυτά.
• Παρακολουθούμε, αν είναι δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους, από τα παιδιά, για να διαπιστώσουμε, αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο.

6. Ελέγχουμε, αν το παιχνίδι, στη συσκευασία του, φέρει την ένδειξη "CE" . Σήμερα, όλα τα παιχνίδια, που κυκλοφορούν, στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη "CE", κατά τρόπο ορατό και ανεξίτηλο. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς, όμως, η χορήγηση αυτού του σήματος γίνεται, με πολλούς τρόπους. Προληπτικοί έλεγχοι, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού δεν είναι υποχρεωτικοί, πριν το παιχνίδι εισαχθεί, στην αγορά. Ο παραγωγός καταθέτει φάκελο, στις αρχές και βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που έχουν τεθεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, αν κάτι «πάει στραβά», αλλά, ίσως, πολύ αργά και αφού έχει προκληθεί ζημιά, σε κάποιο παιδί.

7. Εξ αιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας, που προκλήθηκαν, σε παιδιά, από μαγνητάκια, σε παιχνίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Μάιο του 2007, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Πιστοποίησης (CEN), να τροποποιήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (ΕΝ71), έτσι ώστε να καλύπτει τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά, όταν παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες. Η προθεσμία, για την αναβάθμιση του προτύπου ήταν δύο χρόνια. Για το διάστημα αυτό, προβλέφθηκε προειδοποιητική σήμανση, στα παιχνίδια, για την ενημέρωση των καταναλωτών, για την παρουσία μαγνητών, μέσα στο παιχνίδι. Σήμερα, εφαρμόζεται νέο πρότυπο, το οποίο διασφαλίζει ή ότι τα μαγνητάκια δε μπορούν να αποκολληθούν, από το παιχνίδι ή ότι η ισχύς τους είναι πολύ χαμηλή και δεν προκαλούν ζημία, σε περίπτωση κατάποσης. Όμως, επειδή υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορούν ακόμη, στην αγορά, παιχνίδια, που δε συμμορφώνονται, με το νέο πρότυπο, πρέπει να διαβάζουμε, προσεκτικά, τα όσα αναγράφονται, στη συσκευασία των παιχνιδιών, ώστε να γνωρίζουμε αν περιέχονται μαγνήτες, στο παιχνίδι του παιδιού μας. Σε περίπτωση, που αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο παιχνίδι, παρακολουθούμε, στενά, το παιδί μας, όταν παίζει, με αυτό το παιχνίδι. Καλό, βέβαια είναι να μην αγοράσουμε παιχνίδι, που φέρει, στη συσκευασία του προειδοποίηση, για μαγνήτες.

8. Για τους λόγους αυτούς, το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει:
• Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία, ως προς την αξιοπιστία του, ξανατοποθετούμε το παιχνίδι, στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε, στον έμπορο.
• Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως "να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου" και τις εφαρμόζουμε, κατά γράμμα.
• Διαβάζουμε, με προσοχή, τυχόν προειδοποιήσεις, που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε, απόλυτα.
• Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, όταν τα παιδιά μας παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες.
• Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε, λεπτομερώς, στα παιδιά μας.
• Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες, που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες, σε περίπτωση παραπόνων.
• Εξηγούμε στο παιδί μας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Επισύρουμε την προσοχή του, στους ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς, που πρέπει να αποφύγει.
• Μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού, ελέγχουμε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο, μετά τη χρήση του, το τοποθετούμε σ' ένα χώρο απροσπέλαστο, για το παιδί. Αν έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζουμε, όπως πρέπει, ή το πετάμε.
• Δεν αφήνουμε, ποτέ, ένα παιχνίδι, που έχει καταστεί επικίνδυνο, στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο, που αυτό μπορεί να το φτάσει.
• Επιβλέπουμε το παιδί μας, την ώρα, που παίζει, με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.
• Καταγγέλλουμε, στις αρμόδιες αρχές ή στο ΚΕ.Π.ΚΑ. περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών, ώστε να προστατευτούν όλα τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες, για καταγγελίες κάθε μορφής μετά τις αγορές σας, απευθυνθείτε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., στο τηλ. 24610 42282, ώρες 08:30 – 12:30.




Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Στα πλαίσια μιας ευρύτερης εκστρατείας της UNICEF για την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στον κόσμο από το θανατηφόρο ιό του AIDS, αύριο Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος ετήσιος Ραδιομαραθώνιος της UNICEF με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Διακόσιες εξήντα χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του AIDS.

Τριακόσιες εβδομήντα χιλιάδες παιδιά προσβάλλονται ετησίως από τον θανατηφόρο αυτό ιό, ενώ 16,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν μείνει ορφανά λόγω του AIDS.

Η λύση είναι απλή και φθηνή. Αρκούν για παράδειγμα 80 € για τα απαραίτητα τεστ και τα φάρμακα για την έγκυο, ώστε το παιδί της να μη γεννηθεί με AIDS, αλλά και τη μετέπειτα παρακολούθηση της υγείας του και την απαραίτητη φροντίδα.

Μπορεί ο καθένας απο εμάς να βοηθήσει!! Μπείτε στην ιστοσελίδα www.unicef.gr και κάντε τη δωρεά σας. Καθ' όλη τη διάρκεια της Πέμπτης 14 Απριλίου 2011 το τηλέφωνο προσφορών είναι το 210 27 00 121

Δωρεές με SMS: στείλτε κενό μήνυμα στο 19059 από 8 έως και 14 Απριλίου (€1,23 με το ΦΠΑ)


Ας προστατεύσουμε όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε από το θανατηφόρο ιό του AIDS


Με 52 ευρώ παρέχετε το ειδικό «Πακέτο Μητέρας & Βρέφους» σε μια έγκυο οροθετική γυναίκα, που περιλαμβάνει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού στο βρέφος της.

• Αρκούν 80 ευρώ για να εξασφαλίσετε τα απαραίτητα τεστ και τα φάρμακα για να προστατεύσουν ένα βρέφος ώστε να μην γεννηθεί με AIDS, αλλά και την
μετέπειτα παρακολούθηση της υγείας του και την απαραίτητη φροντίδα.

• Με 125 ευρώ παρέχετε την απαραίτητη ετήσια φαρμακευτική θεραπεία σε 5 οροθετικά παιδιά, που θα προστατεύσει την υγεία τους.

• Οποιαδήποτε άλλη δωρεά σας, μικρότερη ή μεγαλύτερη, βοηθάει ουσιαστικά στην προστασία και την υποστήριξη των παιδιών που είναι φορείς του AIDS ή έχουν χάσει τους γονείς τους από την ασθένεια.

Η επίτευξη μιας γενιάς ελεύθερης από το AIDS είναι δυνατή εάν η διεθνής κοινότητα επιταχύνει τις προσπάθειές της για την παροχή καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, θεραπεία, και την κοινωνική προστασία.

Η επίτευξη αυτού του στόχου, ωστόσο, εξαρτάται από την προσέγγιση των πιο περιθωριοποιημένων και ευάλωτων μελών της κοινωνίας. Τα παιδιά γενικά έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε για την καταπολέμηση του AIDS όμως πολλά μένουν να γίνουν:

Οι παγκόσμιες επιπτώσεις της επιδημίας του AIDS στα παιδιά:

Νέες μολύνσεις από τον ιό HIV/AIDS στα παιδιά παγκοσμίως:

• 370.000 (σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων - ποσοστό 14%).

Θάνατοι παιδιών εξαιτίας του AIDS παγκοσμίως:

• 260.000 (σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων - ποσοστό 14%).

Παιδιά φορείς του AIDS:

• 2.500.000 (σε σύνολο 33,3 εκατομμυρίων - ποσοστό 7,5%).

Ορφανά παιδιά εξαιτίας του AIDS:

• 16.600.000
Πηγή: UNICEF / UNAIDS / WHO - Ενημέρωση για την Επιδημία του AIDS 2010

Υπάρχουν επίσης εκατομμύρια γυναικών και παιδιών που δεν προσεγγίζονται, εξ αιτίας διακρίσεων και ανισοτήτων με βάση το φύλο, την οικονομική κατάσταση, τη γεωγραφική θέση, το μορφωτικό επίπεδο και την κοινωνική θέση. Η άρση αυτών των εμποδίων είναι ζωτικής σημασίας για την καθολική πρόσβαση στη γνώση, τη φροντίδα, την προστασία και για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί, για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά.

• Το AIDS εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο και μια σημαντική αιτία μητρικής θνησιμότητας στις χώρες με γενικευμένες επιδημίες.

• Στην υποσαχάρια Αφρική, το 9% της μητρικής θνησιμότητας οφείλεται στον ιό HIV και το
AIDS.

• Κάθε μέρα, σχεδόν 1.000 μωρά στην υποσαχάρια Αφρική μολύνονται από τον ιό HIV μέσω της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί.

Χάρη στις προσπάθειες που έχουν γίνει, στα περισσότερα μέρη του κόσμου, οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώνονται σταθερά ή σταθεροποιούνται. Το 2001, εκτιμάται ότι περίπου 5,7 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών ζούσαν με τον ιό HIV. Στα τέλη του 2009, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα 5 εκατομμύρια. Ωστόσο, σε εννέα χώρες - όλες στη νοτιότερη Αφρική - τουλάχιστον 1 στους 20 νέους είναι φορέας του ιού HIV. Παγκοσμίως, πάνω από το 60% όλων των νέων που ζουν με τον ιό HIV είναι γυναίκες. Στην υποσαχάρια Αφρική, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 70%. Τα στοιχεία αυτά δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη 12 Απριλίου 2011
Απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας στο αίτημα του Κρίτωνα Αρσένη για φόρο στην πυρηνική ενέργεια

Φόρο στην πυρηνική ενέργεια προκειμένου να φανούν τα κρυφά κόστη και να καταρριφθεί ο μύθος της φθηνής πυρηνικής ενέργειας ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης από τον ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτιγκερ με παρέμβασή του στην Ολομέλεια και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπλέον, ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων άνω της τριακονταετίας και τη μη κατασκευή νέων.

Στην απάντησή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχτηκε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν το κόστος μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων, ενώ ούτε οι εταιρείες λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Επιπλέον, σε απάντηση των θεμάτων που έθεσε ο Κρίτων Αρσένης με τροπολογίες του για την αποτροπή κατασκευής πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού της Τουρκίας, ο Eπίτροπος τόνισε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών από πυρηνικά ατυχήματα σε γειτονικές χώρες κάνοντας ονομαστική αναφορά στην Τουρκία.

Με αφορμή την απάντηση του Επιτρόπου, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε:

Όπως παραδέχτηκε και ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια έχει κρυφά κόστη. Κόστη που δεν αντανακλώνται στην τιμή της πυρηνικής ενέργειας και αφορούν τις καταστροφές από τα πυρηνικά ατυχήματα και την αποθήκευση των αποβλήτων. Καταστροφές, όπως αυτές που είδαμε στην Ιαπωνία, για τις οποίες ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες ούτε οι εταιρείες λειτουργίας των σταθμών αναλαμβάνουν το κόστος. Αυτά τα κόστη μετακυλύονται στους πολίτες και στις κυβερνήσεις.

Κατηγορούμε συστηματικά την Ιαπωνία. Eίναι σαν να θέλουμε να πούμε ότι είναι η Ιαπωνία και όχι η πυρηνική ενέργεια που δεν ήταν ασφαλής. Ξεκινάμε τεστ ασφαλείας για τις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις εμμένοντας έτσι ότι υπάρχει ασφαλής πυρηνική τεχνολογία. Χρειαζόμαστε να κλείσουμε άμεσα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ηλικίας άνω της τριακονταετίας και να σταματήσουμε κάθε σκέψη για κατασκευή καινούργιων. Πρέπει να επενδύσουμε στην αύξηση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών και όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Χρειαζόμαστε άμεσα, έναν φόρο "πυρηνικών", που θα μας επιτρέψει να απεικονίζουμε όλο το περιβαλλοντικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας."
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
του Ρούλη Κοκελίδη*Εισαγωγική παρέμβαση στην ημερίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ «Κρίση και Διανόηση» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενεργοποίηση και η παρέμβαση των ανθρώπων της επιστήμης, του πολιτισμού και της τέχνης, στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κρίση της σύγχρονης κοινωνίας. Βασική επιδίωξη είναι το ζωντάνεμα της Διανόησης στην χώρα μας και το ξεπέρασμα της παράξενης και παράλογης σιωπής.

Διανοούμενοι, επιστήμονες από διάφορους τομείς, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες κλήθηκαν να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους για την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την υφήλιο και η οποία πρωτίστως είναι κρίση αξιών. Ταυτοχρόνως, θα παρουσιαστούν προτάσεις ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, η οποία επηρεάζει πολλαπλά τη χώρα, δημιουργώντας πολύ μεγάλες δυσκολίες στους πολίτες και καταρρακώνοντας θεσμούς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εμφανιστούν φαινόμενα διάλυσης της κοινωνίας.

Στη σύγχρονη εποχή όλο και περισσότερο είναι εμφανές ότι επιστρέφουμε στην οικονομική ζωή του 19ου αιώνα, όταν η οικονομική δύναμη ήταν υπερβολικά συγκεντρωμένη στα χέρια λίγων.

Η νεοφιλελεύθερη άποψη κατόρθωσε να πείσει πως αποτελεί την μοναδική απάντηση στα προβλήματα της συσσώρευσης και της ανάπτυξης. Ηγεμόνευσε πολιτικά, γιατί υποσχέθηκε οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική εξέλιξη γενικότερα.

Η ασυδοσία της αγοράς και η κερδοσκοπία, οι οργανισμοί πιστοληπτικής αξιολόγησης, δημιούργησαν εφιαλτική κατάσταση σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
Η υποανάπτυξη, η δραματική αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στη νεολαία, η φτώχεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τα διατροφικά προβλήματα, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, οι πολεμικές επεμβάσεις ήταν και είναι βασικά στοιχεία της πολιτικής της.

Δυστυχώς η Ε.Ε. κατακερματισμένη κινείται χωρίς στρατηγική, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος γνωρίζει τρομακτικές προκλήσεις και ανατροπές, και παρουσιάζει ένα τεράστιο πολιτειακό και πολιτικό έλλειμμα. Οι νέες αναδυόμενες δυνάμεις με την Κίνα πρωταγωνίστρια κατακτούν μέρα με τη μέρα ουσιαστικό ρόλο στα διεθνή πράγματα. Ήδη η μεγάλη χώρα της Ανατολής θεωρείται ανταγωνιστική με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κρίση που βιώνει η χώρα μας και οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχει δείξει ότι έχει να κάνει και με τις ευρωπαϊκές πολιτικές που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρώπη χωρίς πολιτική και χωρίς ηγεσία δεν έφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα, η απόκλιση μεταξύ Νότου και Βορά έχει μεγιστοποιηθεί. Το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα απέτυχε. Η κρίση είναι δομική. Η ευρωπαϊκή κοινωνία είναι θρυμματισμένη, απαισιόδοξη, αφυδατωμένη από ιδέες, οράματα, ενέργεια.

Στα πλαίσια αυτά και με τις τεράστιες ευθύνες του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας βιώσαμε τη χρηματιστηριακή φούσκα, τον αχαλίνωτο νεοπλουτισμό και καταναλωτισμό, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Βιώσαμε την «ισχυρή» Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, την «υπερδύναμη» στην Ν.Α. Ευρώπη.

Ελπιδοφόρο βέβαια είναι ότι μια άλλη κατάσταση αρχίζει να διαφαίνεται.
Στη βαθειά κρίση του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας ο ρόλος της διανόησης με την ευρύτερη έννοια είναι και πρέπει να είναι καταλυτικός. Η αφύπνιση των πολιτών, το ξεπέρασμα της παθητικότητας και της ιδιώτευσης είναι το ζητούμενο.

Αν η Ελλάδα αποκτούσε «σκέψη», όπως θα υπογράμμιζαν, εάν ήταν εδώ, μαζί μας, οι μεγάλοι διανοητές Νίκος Πουλαντζάς, Κώστας Αξελός και Κορνήλιος Καστοριάδης, θα μπορούσε να δώσει αξιόπιστες λύσεις, με την απαραίτητη επεξεργασία, εξειδίκευση, έμπνευση και χωρίς τη μηχανική εισαγωγή ιδεών και μοντέλων. Η χώρα μας χρειάζεται ένα νέο πολιτικό και πολιτιστικό όραμα που θα δίνει ριζικές και πειστικές απαντήσεις στην αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, στην απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και στην αδυναμία των θεσμών.

Έμπνευσή μας ας αποτελέσει ο Νίκος Καζαντζάκης που με τον Ζορμπά μας έχει δώσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης της ζωής. Η «τρέλα μας» αλλά και το «πάθος μας» μπορούν να γίνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για μια νέα ποιότητα ζωής.

Στην προοπτική αυτή με ουσιαστικό διάλογο και με ενεργητικές πρωτοβουλίες, η κοινωνία μας μπορεί και πρέπει να γίνει «το δημοκρατικό πολιτικό εργαστήρι» στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα. Με πραγματικό διάλογο πρέπει να δώσουμε στη δημοκρατία μια νέα διάσταση πιο ουσιαστική, πιο καινοτόμα και πιο αποτελεσματική. Να διαποτίσουμε το λαό μας με νέες ιδέες για ένα εναλλακτικό, δημοκρατικό, παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο με καινούργια στρατηγική θα αναμετρηθεί με τα νέα δεδομένα της εποχής.

Τελικά ήταν και είναι πάντα επίκαιρος ένας από τους σημαντικότερους διανοητές της εποχής μας ο Αντόνιο Γκράμσι, ο οποίος τόνιζε «Μισώ τη σιωπή και την αδιαφορία».
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, διοργανώνουμε μια περιπατητική γνωριμία με τη Βυζαντινή Καστροπολιτεία.

Πιστεύουμε ότι η γνωριμία με την πόλη μας, τα μνημεία, την ιστορία και το φυσικό περιβάλλον της είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αγαπήσουμε τον τόπο μας και στη συνέχεια να συμβάλλουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, στην ανάπτυξη και ανάδειξή του.

Παράλληλα στοχεύουμε στη μετάδοση της ζωντανής ιστορικής μνήμης από ανθρώπους που έζησαν ή γνωρίζουν και αυτοί από μαρτυρίες την πόλη μας, τα χαμένα μνημεία της και τον ξεχασμένο τρόπο ζωής των προγόνων μας.

Συγκέντρωση και εκκίνηση από την κεντρική πλατεία Σερβίων στις 11:00΄ π.μ.





Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης Γέφυρα Ζωής, διοργανώνει την 5η Αιμοδοσία του 2011 με το τμήμα Αιμοδοσίας του Γεν. Μαμάτσειου Νοσοκομείου την Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 ώρες από 17:00-20:00 στα γραφεία του Συλλόγου, (Κ.Η.Φ.Η.) ΠΡΩΗΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ.- ΝΙΚ. ΠΛΑΚΟΠΙΤΗ 11.
ΜΟΝΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΙΜΑ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

-Μην αδιαφορείτε, είναι κρίμα να κινδυνεύουν ζωές, ίσως και η δική μας, επειδή δεν δώσαμε Αίμα όταν μπορούσαμε.
-Και για να μην στερούμαστε το έτσι και αλλιώς λιγοστό Αίμα που δίνουμε ας προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την περιττή χρήση Αίματος, στους Δρόμους.
Φοράμε πάντα Κράνος ή Ζώνη Ασφαλείας
Οδηγούμαι με σύνεση ώστε να μειώσουμε τα ατυχήματα, είναι άδικο μια
απερισκεψία να μας στοιχίσει τη Ζωή, την Αρτιμέλεια ή την Υγεία μας.
Σας περιμένουμε το απόγευμα της Δευτέρας 11 Απριλίου 2011ΩΡΑ 17:00 – 20:00, Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην αιμοδοσία του υποψήφιου Εθελοντή για προσφορά αίματος είναι:
-Να μην έχει κανένα πρόβλημα υγείας
-Να μην έχει πιει την προηγούμενη ημέρα.
-Να έχει κοιμηθεί 6-7 ώρες (νυχτερινού ύπνου).
-Να μην είναι κρυωμένος η αλλεργικός
-Παυσίπονα – Αντιπυρετικά, θα πρέπει να έχουν περάσει 5 ημέρες από την λήψη τους.
-Να μην έχει πάει στον οδοντίατρο την τελευταία εβδομάδα
-Να μην έχει κάνει εμβόλιο τον τελευταίο μήνα
-Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση τους τελευταίους 6 μήνες
-Λιποθυμιές – ανεξήγητη Απώλεια βάρους θα πρέπει να αναφέρονται.
-Απορρίπτονται για ένα χρόνο όσοι έκαναν PIERCING, τατουάζ, τρύπημα αυτιού, αντιλυσσικό εμβόλιο.
-Ελάχιστο βάρος αιμοδότη τα 50 κιλά και ηλικία από 18-65 ετών.
-Ο έρπις είναι ιός και θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί εντελώς, για να αιμοδοτήσει κάποιος.
-Ένας Αιμοδότης μπορεί να δώσεις Αίμα έως 4 φορές το χρόνο.
Να υπενθυμίσουμε ότι τρώμε ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν.
** (Ανακοινώσεις, πρόγραμμα των επόμενων Αιμοδοσιών – Ενημέρωση για δωρεά Αιμοπεταλίων, Μυελού των Οστών, Ιστών και Οργάνων αλλά και Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (Βλαστοκυττάρων), στα γραφεία του συλλόγου μας Νικ. Πλακοπίτη 11, Φαξ-τηλ:.2461038177 κινητό: 6977337561).

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ- ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος
Τσαουσίδης Θεόδωρος

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Στις 3 Απριλίου έγινε ένας περίπατος στην πόλη των Σερβίων με τη συμμετοχή αρκετών Σερβιωτών, καθώς και μελετητών της περιοχής, που μας βοήθησαν να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία αυτού του τόπου.
Ο περίπατος έγινε στα πλαίσια των ενεργειών για τη δημιουργία ενός οικομουσείου περιβάλλοντος και ιστορίας στα Σέρβια.
Η πρώτη διαδρομή, που επιλέχτηκε, αφορούσε τις δύο ιστορικές και όμορφες γειτονιές των Σερβίων τα «Ταμπάχανα» και το «Κουκουμπέτσι».
Αφού έγινε μια πρώτη ενημέρωση για τους σκοπούς του οικομουσείου, επισκεφτήκαμε το καλύτερο διατηρημένο αρχοντικό σπίτι της εποχής της τουρκοκρατίας. Το σπίτι ταυτίστηκε με την κατοικία του Ομέρ Μπέι, ενός από τους πιο σημαντικούς τούρκους που έδρασε στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας. Δύο σερβιώτες ο Κοεμτζόπουλος και ο Μαλούτας τον αναφέρουν σα φιλέλληνα και με αντιλήψεις αστικές.

Από έξω διατηρείται ο ενισχυμένος σαν φρούριο περίβολος, από το φόβο των ληστών, και ένα κομμάτι από το λιθόστρωτο δρόμο που οδηγούσε στο εσωτερικό
Στο εσωτερικό, που είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια, βρίσκονται ακόμη σε αρκετά καλή κατάσταση μια κλειστή δεξαμενή, που κατέληγε σε βρύση, μαζί με τον αγωγό που μετέφερε το νερό και δύο δωμάτια του σπιτιού.
Το μνημείο θα μπορούσε με αρκετή δουλειά να γίνει επισκέψιμο.
Στη συνέχεια σταματήσαμε στον άγιο Δημήτριο, όπου συζητήσαμε για τις αλλαγές που έγιναν από την εποχή που έρχονται εδώ και εγκαθίστανται -στα σπίτια των τούρκων που φεύγουν- οι έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Στη θέση του αγίου Δημητρίου υπήρχε διώροφο τζαμί που καταστράφηκε, ενώ διατηρείτε ακόμη ο χτιστός διάδρομος που ενώνει τη βρύση με την πηγή. Βρέθηκε και μία μυλόπετρα η οποία χρησίμευε για το άλεσμα σουσαμιού. Η λέξη «Ταμπάχανα» είναι τούρκικη και σημαίνει βυρσοδεψία. Στην περιοχή βρισκόταν (τώρα είναι κατεστραμμένο) το σπίτι του Μιχάλη Παπαδόπουλου ποιο γνωστού σαν Μιχάλ Αγά.
Στη συνέχεια επισκευαστήκαμε ένα από τα τέσσερα γνωστά νεκροταφεία των τούρκων λίγο πιο πέρα από τον άγιο Παντελεήμονα, και το κομμένο τζαμί στην περιοχή αμπελάκια. Το Τζαμί είναι το παλαιότερο στα Σέρβια του 15ου αιώνα και διατηρείτε σε επίπεδο θεμελίων, κτίστηκε κοντά στη θέση όπου έγινε η ποιο αιματηρή μάχη των τούρκων για την κατάληψη των Σερβίων. Από εκεί σταματήσαμε στον Άγιο Παντελεήμονα, ο οποίος έχει μετατραπεί σε γιαπί, και συζητήσαμε για το μέλλον των εργασιών.
Η διαδρομή μέχρι το «κουκουμπέτσι» αποζημίωσε και τους πιο απαιτητικούς με την υπέροχη θέα προς τον κάμπο τη λίμνη και τα χωριά προς την Κοζάνη.
Στην άκρη του ρέματος του Αγίου Γεωργίου του Κρεμαστού έγινε μια πολύ καλή συζήτηση και ανάλυση για την πληθυσμιακή σύσταση του πληθυσμού των Σερβίων από το Βυζάντιο έως σήμερα. Κατεβαίνοντας από το «κουκουμπέτσι» τελειώσαμε στην πλατεία του ταχυδρομείου στη γειτονιά Βαρόσι.
Η εμπειρία ήταν μοναδική για όλους όσους συμμετείχαν στον περίπατο από τους νεότερους 4 ετών έως τους μεγαλύτερους 80 χρονών.


Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Την Τρίτη 5 Απριλίου χάθηκε σκύλος ράτσας Μαλτέζ, στην πλατεία Λασσάνη στην Κοζάνη και ακούει στο όνομα Ρικάρντο. Είναι άρρωστος και χρειάζεται τα φάρμακά του. Σας παρακαλώ όποιος τον δει να επικοινωνήσει στο 6983190307 ή με το αστυνομικό τμήμα. Φοράει χακί λουρί και έχει τσιπάκι. Για όποιον τον βρει δίνεται αμοιβή 1000 €.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Τρίτη 5 Απριλίου 2011
Παρέμβαση προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την προσωπική ευθύνη του κ. Μπαρόζο και του κ. Βαν Ρόμποϊ για πιθανό πυρηνικό ατύχημα στην Ευρώπη έθεσε ενώπιων τους ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, με παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η παρέμβαση έγινε κατά την παρουσίαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου για την ευρωπαϊκή απάντηση στην Ιαπωνική καταστροφή. Με βάση την απόφαση αυτή, η ΕΕ περιορίζεται στην πραγματοποίηση έλεγχων ασφαλείας στους υφιστάμενους πυρηνικούς σταθμούς και δεν εξετάζει την απαγόρευση κατασκευής νέων.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ασφαλής πυρηνική ενέργεια. Επισήμανε ότι, όπως απέναντι σε κάθε διασυνοριακό κίνδυνο στην ΕΕ η Επιτροπή και το Συμβούλιο έχουν υποχρέωση να αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας θα έπρεπε να είχαν καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις.

Ακολουθεί η παρέμβαση του Κρίτωνα Αρσένη στην Ολομέλεια:

"Η καταστροφή στην Ιαπωνία μας διδάσκει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αρκετά προετοιμασμένος για φυσικές καταστροφές και τους συνδυασμούς τους και ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής.

Τι κάνουμε εμείς στην ΕΕ; Κατηγορούμε την Ιαπωνία για αμέλεια. Λέμε ότι δεν είναι η πυρηνική ενέργεια αλλά η Ιαπωνία που δεν ήταν ασφαλής. Ελέγχουμε την ασφάλεια των δικών μας σταθμών, προκειμένου να συνεχίσουμε με την κατασκευή νέων με θεωρητικά ασφαλείς τεχνολογίες.

Δεν πήραμε τα μαθήματα της Ιαπωνίας. Δεν έχουμε καν την ετοιμότητα της Ιαπωνίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Δεν έχουμε καν σχέδιο για πολιτική προστασία απέναντι σε πυρηνικό ατύχημα στην ΕΕ ή στα σύνορα μας.

Πρέπει να σταματήσουμε τη συζήτηση για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών. Να επενδύσουμε στην έρευνα όχι για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας αλλά για την αύξηση απόδοσης των φωτοβολταϊκών και άλλων τεχνολογιών αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος είναι διασυνοριακές, άρα ευθύνη της ΕΕ. Γι΄ αυτό και η ευθύνη σας κ. Μπαρόζο και κ. Ρομπόι θα είναι μεγάλη για ό,τι συμβεί ".

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Σάββατο 2 Απριλίου 2011
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), εκπροσωπώντας 20 και πλέον συλλόγους δωρητών οργάνων σε όλη τη χώρα και ως εκ τούτου χιλιάδες δωρητές οργάνων, αισθάνεται την ανάγκη να δημοσιοποιήσει την εντονότατη αντίθεσή της, για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων, που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για τους αδαείς, το να θεωρούμαστε όλοι δωρητές οργάνων, εκτός αν δηλώσουμε το αντίθετο, καθώς και το να μπορείς να δώσεις εν ζωή το νεφρό σου σε μη στενό συγγενικό σου πρόσωπο, μπορεί να ηχούν θετικά μέτρα για την επίλυση του μεταμοσχευτικού προβλήματος της Ελλάδας.

Τα στοιχεία, όμως, μιλούν από μόνα τους:

1. Όσον αφορά τις αφαιρέσεις οργάνων από θανόντες δότες

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις πτωματικές μεταμοσχεύσεις. Όπως έχει και επίσημα ανακοινωθεί αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στην έλλειψη υποδομής και προσωπικού, όπως είναι οι συντονιστές μεταμόσχευσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα ποσοστά άρνησης των συγγενών κυμαίνονται σε παρόμοια επίπεδα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο βασικός λόγος άρνησης είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο μεταμοσχευτικό σύστημα και όχι η έλλειψη ευαισθητοποίησης, γενικώς και αορίστως.

Ενώ, λοιπόν, καμία παρέμβαση δεν προτείνεται για την ουσία του προβλήματος και ενώ τα διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι η εικαζόμενη συναίνεση από μόνη της ουδέποτε έλυσε το πρόβλημα -επειδή απαιτείται προηγούμενη οργανωμένη ενημερωτική προσπάθεια-στην Ελλάδα το 2011, θυμηθήκαμε το Ισπανικό μοντέλο! Μόνο που ούτε στην Ισπανία -ούτε και αλλού, όπου υπάρχει εικαζόμενη συναίνεση- αγνοούν τη συγκατάθεση των συγγενών του θανόντος. Φανταστείτε πόσο «απλό» θα είναι σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρόταση: τα όργανα λ.χ από ένα παιδί χωρίς γονική μέριμνα θα μπορούν να δωρηθούν με την προφορική εντολή ενός επιτρόπου!

Το να επιβληθεί αυταρχικά η δωρεά οργάνων κάθε άλλο παρά ευνοϊκό μπορεί να είναι στην ιδέα και το πιθανότερο είναι να αυξήσει και άλλο την ανασφάλεια του μέσου έλληνα πολίτη και να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των πτωματικών μεταμοσχεύσεων, αφήνοντας στη μοίρα τους, ασθενείς που δεν έχουν άλλη λύση όπως λ.χ καρδιοπαθείς.

Εν τέλει, δεν μιλάμε για εικαζόμενη συναίνεση αλλά για καταναγκασμό, που προσκρούει στις αρχές και της δεοντολογίας, αφαιρώντας κάθε κατοχυρωμένη έκφραση της ελευθερίας της βούλησης και του αυτεξούσιου του σώματος.

2. Για την αφαίρεση οργάνων από ζώντες δότες
Και ενώ στις εντατικές χάνονται αναξιοποίητοι δότες, το νομοσχέδιο προτείνει να στοχεύσουμε στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων από τους ζώντες! Μα η χώρα μας είναι από τις πρώτες στις ζώσες μεταμοσχεύσεις! Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η διεύρυνση των ζωσών μεταμοσχεύσεων, χωρίς τη δικλείδα ασφαλείας της στενής συγγένειας θα οδηγήσει σε αγοροπωλησίες οργάνων, με νομιμοφανή μάλιστα τρόπο, όπως συμβαίνει στις υποανάπτυκτες χώρες. Είναι ουτοπικό να πιστέψει κανείς ότι μακρινοί συγγενείς, πρόσωπα συνδεόμενα συναισθηματικά ή με ένα απλό σύμφωνο συμβίωσης θα δωρίσουν από «αλτρουισμό» το νεφρό τους, βάζοντας σε όποιο κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ειδικά σε αυτές τις εποχές που ζούμε στην Ελλάδα με την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση πολλών συμπολιτών μας, θα είναι πολλοί εκείνοι που δε θα διστάσουν να πουλήσουν το νεφρό τους. Εξάλλου οι ποινές είναι μηδαμινές! Όσο για τη δυνατότητα που θα δίδει ο νόμος να δώσεις νεφρό, για να μπει σε καλύτερη θέση στη λίστα αναμονής, ο συγγενής σου, τα σχόλια περιττεύουν!

Και σαν κερασάκι, όλα αυτά μπορούν να γίνονται και σε ιδιωτικές κλινικές!

Θαρρεί κανείς πως έχει ξεχάσει το Υπουργείο Υγείας πως μιλάμε για ανθρώπους και τα όργανα τους και όχι για ανταλλακτικά!!!

Κοντολογίς, η προτεινόμενη νομοθετική πρόταση όχι μόνο δε βασίζεται στα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα, αλλά θίγει θεμελιώδεις κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ηθικής, ενώ δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στις κατηγορίες των πασχόντων που περιμένουν μόσχευμα. Τελικά δε μπορεί παρά μόνο ερωτήματα να δημιουργούνται σχετικά με το ποιούς "ανιδιοτελείς" σκοπούς ή τυχόν συμφέροντα ιδιωτών-επενδυτών εξυπηρετούνται από το νομοσχέδιο αυτό. Σας υπενθυμίζουμε ότι και παλαιότερα είχε επιχειρηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με τον ίδιο τρόπο. Πλην όμως μετά την παρέμβασή μας, το θέμα αντιμετωπίστηκε ορθολογικά, με σύνεση και με απόλυτη κατανόηση και η τότε πρόταση δεν ψηφίσθηκε. Υπευνθυμίζοντας και την τότε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να το ξανασκεφτεί και να το συζητήσει δημόσια. Πως ο πρωθυπουργός σε όλα τα νομοσχέδια προβαίνει σε ανοιχτή διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα παραλείπει να ενημερώσει τυπικά τους εθελοντικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται με το θέμα των μεταμοσχεύσεων;

Εμείς ως σύλλογοι δωρητών οργάνων σώματος, παραμένοντας πιστοί στο ιδανικό της δωρεάς οργάνων σώματος, για τη διάδοση του οποίου αφιερώνουμε την κάθε μας στιγμή σας ζητούμε να μην προχωρήσει η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.

Είναι άδικο για τους Έλληνες που δοκιμάζονται σε τόσα επίπεδα αυτήν την περίοδο να προσθέσετε και αυτό, προσβάλλοντας και το τελευταίο που μας έχει μείνει: την αξιοπρέπεια μας όσο ζούμε και όταν φύγουμε από τη ζωή....

Για την επιτροπή Δωρητών Ιστών και Οργάνων της ΠΟΣΕΑ
Τσαουσίδης Θεόδωρος
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...
Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                     Αθήνα, 28.3.2011
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ                         Αριθ. Πρωτ.: 1221
& ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ


Προς τον
Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
κ. Ι. – Σ. Τέντε

Ενταύθα

Κύριε Εισαγγελεύ,

Με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις τους ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί διατυπώνουν την κατηγορία κατά των πολιτικών συλλήβδην ότι η ατιμωρησία υπουργών και υφυπουργών, που φέρονται να εμπλέκονται σε σκανδαλώδεις υποθέσεις του δημόσιου βίου τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίο ψήφισαν οι πολιτικοί και όχι οι δικαστές. Είναι ακριβές ότι οι δικαστές δεν ευθύνονται ούτε για την σύνταξη και ψήφιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ούτε για την εφαρμογή του κατά το σκέλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Αποσιωπάται, όμως, ότι στις υποθέσεις αυτές ερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες όχι μόνον μελών προηγουμένων κυβερνήσεων αλλά και άλλων προσώπων.

Παρότι, περιέργως πως, διαφεύγει της προσοχής των πολιτικολογούντων εκπροσώπων δικαστικών ενώσεων ότι προκύψασες πιθανές παραγραφές οφείλονται σε αιφνίδια διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων κατά τον μήνα Μάιο του 2009 με απόφαση συγκεκριμένης κυβέρνησης, προσπερνώ την «παράλειψη» για να διατυπώσω τις ακόλουθες σκέψεις.

Στις ίδιες σκανδαλώδεις υποθέσεις φέρονται να εμπλέκονται και μη πολιτικά πρόσωπα. Συνεπώς, συμπεραίνει κάθε καλόπιστος ότι, αν για την ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων ευθύνεται ο «προβληματικός» νόμος περί ευθύνης των υπουργών, τότε για όλους τους άλλους, που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, η Δικαιοσύνη προφανώς επιτέλεσε το καθήκον της, διερεύνησε και καταλόγισε ευθύνες, οι δε ένοχοι τιμωρήθηκαν με τις επιβαλλόμενες κατά περίπτωση ποινές.

Είμαι βέβαιος ότι δεν διαφεύγει της προσοχής σας, ότι κατά ρητή πρόβλεψη του νόμου (άρθρο 4 παρ. 3 του ν. 3126/2003) η διαβίβαση δικογραφίας στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα δεν εμποδίζει την πρόοδο της έρευνας ή εξέτασης ως προς τα άλλα πρόσωπα. Μόνο δε σε περίπτωση παραπομπής πολιτικού στο Ειδικό Δικαστήριο συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, άλλως χωρίς καθυστέρηση πρέπει να κρίνονται οι τελευταίοι από τα κοινά ποινικά δικαστήρια.

Ευλόγως, λοιπόν, δημιουργείται αξίωση των πολιτών να πληροφορηθούν, πώς οι δικαστικοί λειτουργοί επιτελούν το χρέος τους, τιμωρούντες με τον προσήκοντα τρόπο, όσους δεν είχαν ή έχουν την ιδιότητα υπουργού ή υφυπουργού ή δικάζοντες πρώην υπουργούς και υφυπουργούς για πιθανά αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα υπουργικά τους καθήκοντα.

Κατόπιν αυτών, παρακαλώ, να μου απαντήσετε:

1. Ποιοί και πόσοι εδιώχθησαν, παραπέμφθηκαν ενώπιον του ακροατηρίου και δικάστηκαν από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο στις ενδεικτικά αναφερόμενες υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, του Βατοπεδίου, της SIEMENS, των ομολόγων, της «Ασπίδος-Πρόνοιας» και των γιατρών της De Puy.

2. Aν δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις σε πρώτο, έστω, βαθμό από αρμόδια ποινικά δικαστήρια, παρακαλώ, να με ενημερώσετε σε ποιο χρονικό σημείο της προδικασίας ή της διαδικασίας ενώπιον του ακροατηρίου βρίσκεται κάθε μία από τις παραπάνω υποθέσεις.

3. Aκόμη, πόσος χρόνος διέδραμε από την έναρξη της ποινικής έρευνας μέχρι σήμερα για κάθε υπόθεση ξεχωριστά. και

4. Τέλος, ποιοί πρώην υπουργοί ή υφυπουργοί διώχθηκαν και κρίθηκαν για αδικήματα που πιθανόν τέλεσαν και δεν σχετίζονται με την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων τους, οπότε στις περιπτώσεις αυτές δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Κύριε Εισαγγελεύ,

Οι απαντήσεις σας θα συμβάλλουν στην ενημέρωση των πολιτών. Η πλήρης και ακριβής ενημέρωση του ελληνικού λαού για την απονομή της δικαιοσύνης σε υποθέσεις μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος ενισχύει τη διαφάνεια, διευκολύνει κάθε πολίτη να γνωρίσει και να κατανοήσει τις επιδόσεις των δικαστικών λειτουργών, ενισχύει τελικώς το κύρος της Δικαιοσύνης.

Θεωρώ, την επιστολή μου αυτή ως στοιχείο της επίσημης και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών και γι’ αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα.


Με εκτίμηση
Χάρης Καστανίδης
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This
Διαβάστε περισσότερα...