Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια μεγάλη αναμόρφωση των ελέγχων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και αρκετές αλλαγές σχεδιάζονταν εδώ και καιρό, το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας ανάγκασε την Ευρώπη να περιλάβει, στη σχεδιαζόμενη αλλαγή, μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων.

Η θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, μέτρων που στοχεύουν στον εντοπισμό της νόθευσης των τροφίμων, όπως οι ξαφνικοί έλεγχοι και οι σημαντικές κυρώσεις κινείται σε θετική κατεύθυνση. Τα τρόφιμα που καταλήγουν στο πιάτο μας πρέπει να είναι ασφαλή και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που δημιουργούν οι διαφημίσεις τους. Όμως, ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αλλαγές στους ελέγχους των τροφίμων αποτελεί ένα θετικό βήμα, οι καταναλωτές εκφράζουμε επιφυλάξεις αν θα υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι ελεγκτές για να διασφαλίσουν την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Επιπλέον, για τις κυρώσεις, η Ευρώπη πρέπει να θεσμοθετήσει αυστηρά κατώτατα όρια που θα αποθαρρύνουν επίδοξους «απατεώνες».

Είναι, λοιπόν, σημαντικό (όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών-BEUC) να υπάρξει συντονισμός των ελέγχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο κάτω – κάτω ζούμε σε μια Ενιαία Αγορά. Η έγκαιρη ανίχνευση της νοθείας των τροφίμων και η παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε διατροφικά σκάνδαλα θα δυναμώσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, που το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται απανωτά χτυπήματα!

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.) Δυτικής Μακεδονίας στο γνωστό, πλέον, τηλέφωνο 2461042282, καθημερινά από τις 8:30 έως τις 12:30.
Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This