Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Βιβλιο επισκεπτων

Ο καιρός

SOCIAL NETWORK

Αναγνώστες

Blog Archive

Καλώς ήρθατε στο προσωπικό μου blog

Αυτό το blog δημιουργήθηκε τόσο για να εκφράσω τις απόψεις μου σε διάφορα θέματα όσο και να γίνει ένας διάλογος πάνω σε αυτές απο όλους εσάς.
Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008
Πριν 2 μέρες το δημοτικο συμβούλιο Σερβίων αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την εκμετάλλευση και εξόρυξη λιγνίτη λίγο πιο έξω απο τον οικισμό Προσηλίου του δημοτικού διαμερίσματος Πολυρράχου. Εδώ και πολλά χρονια υπάρχει ένα μικρό μέρος λίγο πιο έξω απο το χωριό και ήδη έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Τώρα μιλάμε για 300 νέα στρέμματα γης, αλλα το χειρότερο είναι οτι την περιβαλλοντική μελέτη την κάνει ο δήμος Σερβίων και η νομαρχία, που φυσικά όχι μονο δεν τους έχω καμια εμπιστοσύνη αλλα είμαι σίγουρος οτι θα γίνει με τον κάκιστο τρόπο μιας και δεν έχει δείξει ο δήμαρχος καμια καλή διάθεση τόσο προς το περιβάλλον όσο και γενικότερα προς την περιοχη, παρα μονο τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του.

Στον οικισμό του Προσηλίου υπάρχουν απο τη μία πλευρά αυτοί που δεν θέλουν με τίποτα να γίνει η εξόρυξη, και είναι κυρίως ηλικιωμένοι, και απο την άλλη αυτοί που με κάποιους όρους θέλουν να γίνει και είναι οι νεότεροι που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας.

Όσοι είναι αντίθετοι δηλώνουν πως θα εγκαταλείψουν το χωριό αν γίνει κάτι τέτοιο, μιας και έχουμε δει στο παρελθόν και σε άλλες περιοχές π.χ. Άγιο Δημήτριο, Ακρινή, Κλίτος οι οποίες έγιναν ουσιαστικά ορυχεία. Η σκόνη, ο θόρυβος και η περιβαλλοντική ρύπανση είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι αντίθετοι. Απο την άλλη μερια οι νέοι θεωρούν οτι με αυτή την κίνηση θα μείνουν στο χωριό, αλλιώς λόγο της μεγάλης ανεργίας στην περιοχή (μιας και δεν προβλέφθηκε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή Σερβίων) θα αναγκαστούν να φύγουν, να πάνε αλλού για να βρούν δουλειά.

Πραγματικά το δίλημμα είναι μεγάλο. Απο τη μία το περιβάλλον και απο την άλλη η ανεργία. Θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία σε αυτά τα δύο. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν τα φορτηγά να περνάνε μέσα απο το χωριό, άρα θα πρέπει να γίνουν δρόμοι μόνο γι' αυτούς. Θα πρέπει να υπάρξουν βυτιοφόρα νερού ωστε να μην δημιουργείται πρόβλημα απο τη σκόνη. Οι κάτοικοι και ο πρόεδρος θα πρέπει να έχουν λόγο σε περίπτωση που δούνε κάποια παραπτώματα απο τους εργολάβους και η τιμωρία των εργολάβων να είναι η παύση του έργου απο τη στιγμή που δεν θα τηρούν τις προδιαγραφές που συμφωνήθηκαν (όπως γίνεται και σε καθε ευρωπαϊκή χώρα). Θα πρέπει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να είναι απο τον οικισμό Προσηλίου και στη συνέχεια απο την ευρύτερη περιοχή Σερβίων (δηλαδή οχι απαραίτητα απο το δήμο Σερβίων, αλλα και απο τα Καμβούνια, Λιβαδερό, Βελβεντό). Ο τρόπος αποκατάστασης της κατεστραμμένης γης θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος και να υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του πράσινου με δεντροφυτεύσεις και περιποίησης του. Η ένταση της εργασίας θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο ρυθμό ουτως ώστε να μην γίνει η περιοχή για πέντε χρόνια ένα τεράστιο ορυχείο που στη συνέχεια θα το εγκαταλείψουν, αφού θα έχουν "ξεζουμίσει" τη γη, αλλα ο ρυθμός εξόρυξης να είναι σταθερός και η αποκατάσταση του πρασίνου διαρκής ώστε να υπάρξει ισορροπία.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι οτι τίποτα δεν ακούσαμε απο αυτούς που θέλουν να κάνουν το έργο και κυρίως απο τον δήμαρχο Σερβίων κ. Κοκολιό. Πάρτε θέση και δώστε λύσεις κ. Δήμαρχε, φτάνει πια ο εμπαιγμός των δημοτών. Θέλουμε λύση στα προβλήματα μας τώρα

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλια:

Rightman είπε...

Ακριβώς η λύση είναι η Μέση Οδός. Να γίνει άλλα με τις κατάλληλες προδιαγραφές.